Výlet přes Londýn

Historický most v centru Londýna Tower Bridge
Tower Bridge

Provedl jsem Milču po britské metropoli. Den v Londýně nás nestál nic navíc a přesto jsme viděli to nejzajímavější z centra. Přikládám mapu trasy. Vrátili jsme zpět do Čech.

Nedávno jsme se s Milčou rozhodli, že přišel čas vrátit se domů a začít se starat o „náš“ kousek půdy (více zde). Cestou domů jsme však ještě měli jedinečnou příležitost si prohlédnout hlavní město Velké Británie Londýn.

Naplánovali jsme si proto jeden celý den na návštěvu britského hlavního města. Byla to sice běhačka, ale viděli jsme to nejdůležitější z centra města a nestálo nás to vůbec nic navíc.

Strávil jsem tu dříve prací hned dvě léta a stále bych se mohl živit jako průvodce po britské metropoli. Až jsem se divil, že Milči zvídavé dotazy mnohdy mohu zodpovědět. Přináším zde proto krátký návod, jak si pěšmo užít Londýn v jednom dni a s co nejnižšími náklady.


Sídlo královny a střídání stráží

Střídání stráží před královským palácem Buckingham v Londýně
Střídání stráží před Buckinghamským palácem

Začali jsme na autobusové stanici Victoria Coach Station (wiki zde), na které nás vysadil autobus při cestě z Bristolu. Sem také míří svozové autobusy z většiny okolních letišť.

Hned po pár minutách chůze od nádraží jsme navštívili Buckinghamský palác. Je to sídlo anglické královské rodiny a královny. Nachomýtli jsme se tu zrovna ve chvíli, kdy docházelo ke střídání stráží a vystřídalo se tu během pár minut několik pěších i jezdeckých oddílů.

Parlament, Westminster Abbey a sídlo premiérů

Bydliště britského premiéra v Londýně na Downing street číslo 10
Sídlo britských premiérů na Downing street

Dál jsme zamířili na Westminsterské opatství. Naproti přes náměstí stojí budovy britského parlamentu a slavný zvon Big Ben. Ten však byl zahalen do lešení a viděli jsme tak spíš jen jeho tvar.

Při stoupání po Parlament Street jsme si udělali krátkou zastávku u sídla britských premiérů u zaplotované ulice Downing street. V domě číslo 10 sídlí premiér/ka země. Místo vypadá impozantně, i když s děním okolo Brexitu trochu ztrácí na lesku.

Náměstí Trafalgar

Náměstí Trafalgar Square v centru britské metropole Londýn.
Trafalgar Square

Pokračovali jsme vzhůru po třídě Whitehall až na náměstí Trafalgar Square se sochou viceadmirála Nelsona. Ten na jihu Španělska u mysu Trafalgar (Co to je jsem zjistil až při pobytu na jihu Španělska v Cádizu – více zde) porazil spojené španělsko-francouzské loďstvo a získal tak Britům námořní nadvládu.

Na náměstí je také možné navštívit národní galerii s bezplatným vstupným.


Umělecké trhy Covent Garden

Pouliční umělci na trhu Covent Garden v Londýně
Poouliční vystoupení na u Covent Garden

Již od 15. století se na místě dnešního náměstíčka Covent Garden (více na wiki zde) konaly zeleninové a ovocné trhy. V dnešních dnech jsou tu restaurace a umělecké obchůdky všeho možného typu. Nachází se zde také vstup do budovy královské opery.

V okolí budovy tržnice se celý den střídají pouliční umělci se svými vystoupeními. Od živých soch po situační komedie jsme jich několik shlédli i my.

Nábřeží plné zajímavostí

Replika divadla Williama Shakespeara Globe v Londýně na South Bank
Shakespearovo divadlo Globe

Na South Bank, tedy jižní břeh řeky Temže, jsme přešli po Waterloo Bridge a pokračovali po proudu řeky směrem k mostu Tower Bridge. Na nábřeží je k vidění mimo panorama hlavní obchodní čtvrti londýnského City také replika Shakespearova divadla zvaného Globe (více na wiki zde). Tam se dá bezplatně zajít na záchod v obchůdku se suvenýry.

Hned vedle je možné navštívit galerii moderního umění Tate (wiki zde), která vznikla přestavbou ze staré uhelné elektrárny. Vstup do základní expozice je bezplatný.

O kus dál po proudu je také možné navštívit repliku lodi Golden Hind (wiki zde), se kterou britský mořeplavec a pirát Sir Francis Drake obeplul zeměkouli.

Téměř u paty mostu Tower Bridge je ještě možné obhlédnout zvláštní budovu londýnské radnice (wiki zde). Vedle ní je do země zapuštěný amfiteátr pod otevřeným nebem, kde je v zejména létě možné shlédnout nejedno zajímavé představení.

Tower Bridge a londýnský Tower

Londýnský hrad, pevnost a sídlo králů a vězení Tower
Tower of London

Zdvihací most Tower Bridge (wiki zde) je již od roku 1894 londýnskou dominantou. Po překročení mostu zpět na severní břeh se návštěvník ocitne u hradu Tower of London (wiki zde), který byl sídlem králů i vězením pro vězně z „vyšších společenských vrstev“.

Dnes je zde možné navštívit výstavu královských korunovačních klenotů.


Londýnské City

Městský obvod a finanční čtvrť hlavního města Velké Británie nazvané City.
City of London

Za pevností Tower směrem zpět proti proudu řeky Těmže začíná londýnská obchodní čtvrť City of London (wiki zde). Je to zvláštní městský obvod, které plní funkci finančního a obchodního centra města. Že se zde protočí spousta peněz je zřejmé z neustálého růstu nových a nových mrakodrapů.

Mezi nimi se tématicky krčí historická budova Královské burzy a budova centrální banky souostroví Bank of England. Nedaleko od nich je ještě možné navštívit katedrálu St. Paul‘s.

Leicester Square a vzpomínky na Piccadilly Circus

Náměstí a dopravní uzel Piccadilly circus v metropoli Londýn
Piccadilly Circus

To už se nám pomalu stmívalo a tak jsme po břehu řeky zamířili zpět k autobusovém nádraží. Cestou jsme ještě zavítali na Leicester Square (wiki zde), kde se často odehrávají premiéry světových filmových trháků či divadelních her v nedalekých divadlech.

Stihl jsem si ještě zavzpomínat na mladší léta, kdy jsem pracoval v baru u Piccadilly Circus (wiki zde). Ten už sice skončil, ale na jeho místě nyní stojí hotel. Je tu nezaměnitelná obří světelná reklama, která mi projasnila nejeden noční návrat z práce domů.

Vlastně se Londýn za dobu, kdy jsem tu nebyl ani moc nezměnil. Město sice trochu přestavěli, přibylo nových výškových budov a kde to šlo i činžovních domů, ale jinak je to stejné jako deset let zpátky, kdy jsem tu pobýval.

Zpět na Victorii, na letiště a domů

Okružní prohlídku jsme zakončili zpět na autobusové stanici Victoria, kde jsme si vyzvedli batohy z úschovny a vyrazili na letiště. Na letišti jsme strávili rušnou noc, abychom se brzy na to vypravili zpět domů za realizací našeho snu.