Recenze: Batoh Osprey Kestrel 48

Batoh Osprey Kestrel 48 je vhodnou volbou na Svatojakubskou pouť do Santiága de Compostela ve Španělsku.
Batoh Osprey Kestrel 48

Praktický batoh na túry i cestování. Kestrel 48 litrů vyplní díru mezi cestovním a trekovým batohem, přičemž lze využít pro oboje. Díky pitnému vaku a úponům na trekové hole není za pochodu nutné batoh ani sundavat, takže „stačí vzít a můžeš jít“.

Zásadním pomocníkem na Svatojakubské pouti je zajisté batoh. Kestrel 48 (zde) amerického výrobce Osprey je díky kvalitní ventilaci a praktickým vlastnostem ideální volbou na dlouhé pochody, treky i cestování. Domyšlené detaily usnadňují manipulaci a v dešti se uplatní integrovaná pláštěnka. Pitný režim i trekové hole lze obstarat bez sundavání batohu, což šetří čas i námahu.

Hlavní komora Kestrel 48

Přístup do hlavní komory je řešen pod víkem shora, pak ze spodu i z boku. Boční vstup jsem ale ani jednou nepoužil, protože batoh zkrátka není tak veliký, aby nebylo možné na to důležité dosáhnout z vrchu. Spodní část, jež je možné oddělit odepínací vnitřní přepážkou, jež pak ideálně uskladní boty, či spacák. V horní části je uvnitř skrytý červený popruh, jímž lze stáhnout protilehlé strany tak, aby neměly tendenci se vyvalovat.

Před uzavřením vrchní kapsou lze komoru snadno stáhnout smyčkou, jež zaručuje, že vám z batohu nic neubyde ani nepřibyde. Zevnitř je navíc zakomponovaný pevných úchop, jež značně usnadňuje manipulaci je-li batoh otevřený. Další oko na přenášení je pak z vnějšku.

Další kapsy

Na levé straně je jedna menší oddělená kapsa. Je jako ušitá například na vařič JetBoil Flash (recenze zde) s velkou 450 gramovou kartuší, nebo cokoli co je třeba oddělit. Vede přes ni jeden z bočních utahovacích pásků, takže ani nehrozí její vyvalení, pokud do hlavní komory našťoucháte příliš věcí.

Po každé straně je pak strečová kapsa na věci, jež potřebujete mít na dosah. Ideálně se tam vejde třeba skládací bunda nebo lahev na vodu. Další strečová kapsa je na čelní straně.

Vrchní kapsa, jíž se batoh zároveň přiklápí, poskytuje další oddělený prostor. Je však třeba dávat pozor, abyste ji nepřeplnili, jelikož pak jde batoh hůř uzavřít. Z vnitřní strany je pak ještě malá plochá síťová kapsa na dokumenty.

Nastavitelný zádový systém a odvětrání

Za zády má člověk promyšlený odvětrávací systém, jež vlnovkami a průduchy se síťkou minimalizuje dotykovou plochu s tělem pro lepší odvádění potu. Svůj díl práce ventilace při mé cestě odvedla. Záda se mi sice potila, ale bez větrání bych se asi pařil podstatně víc.

Záda batohu Kestrel 48 jsou výškově nastavitelná. Při mé výšce 178 cm jsem však vystačil s nejmenší výškou zad, takže jsem tuto možnost ani nevyužil. K dispozici jsou dvě různé velikosti S/M nebo M/L, kterou ale zvolit? Jako první mě samozřejmě napadlo, že jsem velký chlap a tak bych měl sáhnout po větší. Při vyzkoušení jsem však jednoznačně zvolil menší S/M. Znamená to ale o dva litry menší objem tedy 46 litrů.

Kapsa na Camelbag a ramenní popruhy

Hned za zády je komora pro umístění kamelbagu, jež lze popruhem upevnit, aby nezajížděl dovnitř. Měl jsem s sebou vak Osprey hydraulics dva a půl litru (zde), což bylo na pochod Evropou zbytečně moc. Plnou kapacitu jsem využil jen při spaní venku a vaření dál od civilizace.

Ramenní popruhy jsou z vnější strany vybaveny gumovými pásky, kudy lze provléct hadičku od kamelbagu, aby nepřekážela. Magnetický protikus pak stačí připevnit na hrudní pás a picí konec prostě přicvaknout podle potřeby. To je užitečný detail, abyste s všude lezoucí hadičkou nezápasili.

Bederní pás má po obou stranách šikovnou kapsičku na drobnosti. Hrudní popruh má navíc v jedné části klipsu zabudovanou píšťalku. Sice jsem ji nepoužil, ale je to šikovný detail.

Popruhy a pláštěnka

Batoh Osprey Kestrel 48 je vybaven tolika popruhy a úpony, že jsem u některých ani nepřišel na funkci. Úpony na vrchu horní kapsy jsem však využil k připevnění Svatojakubského symbolu, mušle. Kompresními popruhy lze batoh stáhnout ze stran jak v horní, tak ve spodní části a díky přiklápěcí horní kapse i ze shora dolů.

Na úrovní bederního pásu geniální úpony pro trekové hole. Stačí je provléci dvěma smyčkami a utáhnout. I když zrovna nejsou potřeba, tak jsou neustále k dispozici. Není tak třeba pokaždé sundávat batoh. Ve spodní části jsou odepínací popruhy na karimatku (nebo na sušení bot) a integrovaná odepínací pláštěnka v kapse venku zespod. Pláštěnka se ale hůře navléká přes karimatku, jíž je pořeba zlomit. Při nečekané průtrži mračen však díky ní obsah batohu zůstane suchý.

Závěr

Batoh Osprey Kestrel 48 při Svatojakubské pouti do Santiága de Compostela ve Švýcarských Aplpách.
Nejvyšší vrchol Svatojakubské cesty ve Švýcarských Alpách s batohem Osprey Kestrel 48

Chytře řešený batoh s mnoha vychytávkami. Hlavní komora s oddělitelným spodním prostorem a samostatná menší kapsa. Dobře řešený přístup do hlavní komory zespodu, shora i z boku. Kvalitní odvětrávání a nastavitelný zádový systém. Vychytávkami jsou pláštěnka, píšťalka, úpony pro trekové hole, prostor na vodní vak a odnímatelné úpony na karimatku. Chytrý úchyt uvnitř hlavní komory i z venku na přenášení batohu. Strečové boční a čelní kapsy. Váha podle údajů výrobce činí 1,6 Kg. Cena se pohybuje kolem 4000 korun (zde).

Plusy: Kvalitní a domyšlený design, odvětrání zad, úpony na všechno, prostor pro vodní vak, nastavitelná záda, pláštěnka.

Mínusy: Váha, cena.

Batoh Osprey Kestrel 48 považuju jednoznačně za dobrou volbu. I po třech a půl tisících kilometrech vypadá jako nový. Sehnat jej lze asi nejlépe v eshopu Hanibal (zde). Na španělskou část Svatojakubské pouti by však bohatě stačila i menší varianta, např. Osprey Talon II (zde) s objemem 33 litrů a váhou pouhých 820 gramů.

Čtěte dál:
Vybavení: Co s sebou na půlroční pochod
Recenze: Boty Garmont Dragontail Hike GTX