Kryptoměna Pi Network: nová digitální měna pro mobilní telefony

Pi Network, aplikace, kryptoměna, těžba, mobilní telefon,
Pi Network logo. Zdroj: PiCoreTeam Twitter

Stanfordova univerzita uvedla do světa komunitní kryptoměnu Pi Network vytěžitelnou na mobilních telefonech. Za minimum námahy může časem kryptoměna Pi poskytnou hodně muziky. Níže najdete video a zdroje. Získejte bezplatný přístup, recenze nové kryptoměny a jak je to s bezpečností osobních údajů.

*Aktualizováno dne 15. 5. 2021: Doplněny informace o hodnotě kryptoměny Pi a informace ohledně bezpečnosti údajů.

V digitální době (čtěte více zde) je užitečné hledat a zkoušet zajímavé koncepty, kterou mohou mít do budoucna velký potenciál. Kryptoměna Pi (ano, jako to Ludolfovo číslo „Pí“ známé z hodin matematiky) je nová digitální měna vytvořená počítačovými odborníky z americké Stanfordovy univerzity. Webové stránky projektu najdete na adrese minepi.com.

Digitální měna Pi je určená k těžbě digitálních mincí, tzv. „coinů“ na mobilních telefonech. Pi je stejně jako známější digitální měna Bitcoin založena na technologii blockchain. Má však svá unikátní specifika, pro které stojí za to Pi vyzkoušet.

Pozn. Abyste mohli začít těžit kryptoměnu Pi Network, je nutné si stáhnout si aplikaci s názvem „Pi Network“ z Goole play nebo Appstoru. Pro získání přístupu budete potřebovat uvést doporučující osobu, až Vás aplikace vyzve uveďte například autora tohoto blogu s přezdívkou „Jindricho„. Více informací pro to jak těžit kryptoměnu Pi najdete na konci článku.

Originální nápad ze Stanfordu

Digitální měna Pí vznikla podle nápadu odborníků z americké Stanfordovy univerzity. Myšlenka je v podstatě jednoduchá, napravit některé nedostatky první významné digitální měny Bitcoinu a vytvořit tak férovější kryptoměnu, ke které bude mít přístup širší okruh uživatelů.


Náprava některých nedostatků Bitcoinu

Bitcoin má přes své nesporné výhody a výsadní postavení mezi kryptoměnami i několik nevýhod. Mezi ty významnější patří koncentrace Bitcoinu v rukách úzké skupiny, které tuto digitální měnu buď těžila už při rozjedu Bitcoinu a tedy rychle získávala vyšší jednotky kryptoměny nebo nyní disponuje ohromným výpočetním výkonem nutným k ověřování bloků transakcí.

Tento vysoký výpočetní výkon pak jednak celosvětově spotřebuje ohromné množství elektrické energie, ale také je dnes v podstatě nereálné pro běžného člověka s dostupným vybavením nějaký Bitcoin „vytěžit“.

Cíle kryptoměny Pi

Kryptoměna Pi si na základě poučení z vývoje Bitcoinu klade několik cílů. Mezi prvními můžeme jmenovat snahu o férovější distribuci jednotek digitální měny tzv. Coinů mezi uživateli. A to tím, že měnu lze získávat prostřednictvím chytrých mobilních telefonů, které dnes má nebo může mít k dispozici téměř každý.

Dále digitální měna Pi omezuje hromadění jednotek u velkých těžařů tím, že každý uživatel může mít pouze jednu mobilní aplikaci na „těžbu“ coinů, kterou bude v určité fázi rozvoje projektu nutné ověřit skutečným identifikačním dokladem.

Výhodou je pak také ověřená síť uživatelů, která se dále rozšiřuje formou komunity a to pouze na základě doporučení od stávajících členů. Tím dochází k omezení slepých účtů a hromadění jednotek digitální měny na účtech podnikavců s mnoha telefonními přístroji.

Každý člen této komunity pak musí pro pokračování s těžbou vykonat určitou aktivitu ve formě jednoduchého denního kliknutí na ikonu. Celá síť tak disponuje ověřenou a aktivní uživatelskou základnou.

Nároky na hardware telefonu a data

Těžba kryptoměny Pi s sebou nenese nároky na hardware telefonu jelikož v mobilní aplikaci ani na mobilním zařízení k faktickému ověřování bloků blockchaninu nedochází. Aplikace si pouze natahuje a sdílí některá aktuální data pro ověření, zda dochází k záznamu transakcí a aktuální hodnotu (pořadové číslo) bloku.

Skutečný výpočetní výkon je přenesen na infrastrukturu, kterou mají strůjci digitální měny rezervovanou u soukromých i veřejných institucí.

I nároky na datové přenosy z mobilního zařízení jsou po dvou týdnech osobního zkoušení aplikace digitální měny Pi autorem tohoto blogu vcelku neznatelné. Asi mohu říct, že něco málo to na datech bere, ale je to tak málo, že to mezi běžnou spotřebou dat ani nepoznám.


V jaké fázi se projekt nachází?

Pi Network, halvin, půlení, pokles těžby, nový uživatel
Pokles těžby mobilní kryptoměny Pi Netwrok

Kryptoměna Pi na začátku letošního roku (2021) dosáhla milníku ve formě členské základny v rozsahu 10 milionů aktivních uživatelů. V době publikace článku v polovině února 2021 je uživatelská základna již 13 milionů uživatelů a nadále rychle roste.

* K době aktualizace tohoto článku 15. 5. 2021 přerostla komunita uživatelů již hranici 17 milionů.

Podle předpokládaného plánu nastíněného autory projektu by pak mělo na hodnotě 100 milionů uživatelů dojít ke snížení výnosnosti těžby digitální měny Pi na polovinu. Do té doby však mají všichni majitelé mobilního telefonu možnost se zapojit do komunity a získat nějaký ten digitální Pi Coin vcelku snadno.

Kdo dřív přijde, ten víc těží

Rozjezd této kryptoměny je postaven na stejném principu jako Bitcoin. První uživatelé těží vyšší rychlostí. S rostoucím počtem uživatelů se výnosnost těžby snižuje.

V podstatě tak platí princip kdo dřív přijde, ten víc těží. Výhodou tak zůstává, že tato digitální měna by měla být šířeji distribuována k většími počtu angažovaných uživatelů právě prostřednictvím aplikací mobilních telefonů.

Hodnota měny – obchod a uvedení na kryptoměnovou burzu

V současné chvíli má kryptoměna Pi prakticky nulovou hodnotu jelikož doposud nelze za nic směnit. To se ale může relativně rychle změnit.

Autoři projektu plánují někde mezi současným stavem a oněmi 100 miliony uživateli uvolnění digitální měny Pi do skutečného oběhu a zalistování neboli uvedení na burzy digitálních měn.

Tím by v podstatě došlo k legitimizaci této měny a směnitelnosti za jiné digitální i státní měny. Pokud se to autorům projektu podaří, měna získá skutečnou tržní hodnotu. Autoři pak mají také v úmyslu zřídit kolem této digitální měny tržiště služeb, kde by bylo možné za kryptoměnu Pi nabízet své služby a výrobky.

Tím by měna získala reálnou oběhovou hodnotu ve formě směny skutečného zboží a služeb.

Komunita a směna

Na takovém tržišti bych pak mohl jako angažovaný člen komunity zájemcům například nabídnout svou digitální verzi besedy o pouti do Santiaga de Compostela (čtěte více zde) ke koupi prostřednictvím komunitní digitální měny Pi.

Už nyní dokonce probíhají první skutečné pokusy s placením prostřednictvím kryptoměny Pi (čtěte více v aktualizaci zde).

Má to nyní nějaký smysl?

Pro začátek je možná potřeba, aby potenciální další uživatelé přestali zvažovat, zda by se něco užitečného mělo udělat (psal jsem zde) a zda to zkusit či nikoliv, ale co nejdříve to jde konat. Není třeba hned očekávat zhodnocení, kterého dosáhla například kryptoměna Bitcoin.

Možnost ztráty je ale v podstatě nulová. Jediným vkladem je do začátku je jednou denně kliknout v mobilní aplikaci na ikonku těžby. Je ale dobré vědět, že i čas je platidlem (psal jsem více zde).

Potenciál zisku je pak ohromný i finančně pokud se autorům projektu podaří naplnit zamýšlený plán se zalistováním na burze digitálních měn či se zprovozněním tržiště služeb. A jelikož první uživatelé těží v rychlejším tempu, tak proč váhat?

Kryptoměny mohou být také zajímavou variantou pro diverzifikaci prostředků v rámci ochrany hodnot a finančního majetku, v připravovaném video-kurzu a připojených odkazech se dozvíte více (čtěte zde).


Bezpečnost osobních údajů

* Obsah doplněn při aktualizaci 15. 5. 2021

Důležitou otázkou zůstává bezpečnost osobních údajů. Vzhledem k tomu, že aplikace v podstatě žádá své uživatele o uvádění pravdivých údajů o své totožnosti, je na místě se o této oblasti dozvědět více.

První otázka, která nové potenciální uživatele často napadne je, zda aplikace pouze nesbírá osobní údaje za účelem marketingu nebo jejich dalšího prodeje. Toto riziko však nyní nelze dopředu ani vyloučit, ani potvrdit.

Z tohoto pohledu považuji do začátku za rozumné sledovat, jaké kroky autoři projektu dělají a zda alespoň míří stanoveným směrem.

Zkušenosti z ověření totožnosti uživatelů (KYC)

* Obsah doplněn při aktualizaci 15. 5. 2021

Peněženka kryptoměny Pi Network – Pi Wallet. Zdroj PiCoreTeam Twitter.

Z prvních zkušeností, kdy proběhlo několik kol ověření totožnosti podle dokladů (čtěte více zde) známé jako KYC (z angl. Know your customer – poznej svého zákazníka) vyplývá, že samotné ověření totožnosti nechávají autoři projektu na starost nezávislé externí britské aplikaci Yoti.

Yoti se zabývá ověřováním digitální identity zákazníků a působí v anglicky mluvících zemích po celém světě. Je také placenou službou, která zajišťuje, že kromě zadaných údajů se další informace z dokladů k autorům projektu kryptoměna Pi Network vůbec nedostanou.

To je minimálně krok správným směrem. Současně s tím je také znát pokrok v rozvoji projektu, ke kterému v poslední době přibyla také peněženka Pi Wallet a další aplikace, které mohou pomoci rozvíjet ekosystém kryptoměny Pi. Aplikace se tak za mě spíš než černou dírou na osobní data jeví jako správně směřující projekt.

Jak začít těžit Pi?

Pro případ, že se rozhodnete zkusit podpořit komunitu uživatelů Pi, tak budete do začátku potřebovat stáhnout si z Appstoru nebo Google play do chytrého mobilního telefonu aplikaci s názvem „Pi network“.

Po vyplnění základních identifikačních údajů jako je křestní jméno a příjmení (upozorňuji, že v pozdější fázi budete vyzváni k identifikaci skutečnými doklady), dále email nebo telefonní číslo, Vás aplikace vyzve k doplnění referující osoby, tedy uživatele, který Vás do této komunitní sítě doporučil.

V tomto místě můžete uvést autora tohoto blogu pod přezdívkou „Jindricho“. Díky tomu obdržíme obě strany – Vy jako nový uživatel i Já jako doporučující uživatel po jedné digitální minci Pi a zároveň opět obě strany získáme i drobné zvýšení rychlosti těžby.

Více informací v angličtině najdete na videu nebo na oficiálním webu projektu https://minepi.com/

A dál?

A pak už jen stačí jednou denně kliknout na ikonku těžby kryptoměny Pi nebo pozvat další uživatele a sledovat co se stane. Při riziku rovnající se ztrátě několika vteřin času za den pak můžeme všichni získat nezanedbatelnou skutečnou finanční hodnotu.

Takže proč to nezkusit? Jděte na Google play nebo do Appstoru a najděte si „Pi network“ a po vyplnění údajů uveďte doporučení od uživatele „Jindricho„. A zkusme tento zajímavý projekt podpořit společně.

10.4.2021 K dispozici je nyní také aktualizace k pokroku v oblasti kryptoměny Pi Network (čtěte více zde).

Můžete se podívat na zajímavý projekt kryptoměny a blockchainové banky Hi Dollars (čtěte více zde).

Dál se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a i nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: