Kryptoměna Pi Network: zahájení ověřování dokladů KYC v komunitě CZ/SK

pi network, NTF, blockchain, dílo, umění, kryptoměna, Pi Network, komunita, tvorba
NFT dílo vytvořené komunitou Pi Network. Zdroj: Oficiální Twitter účet Pi

Kryptoměna Pi Network oficiálně spustila ověřování dokladů formou KYC pro region CZ/SK. Postup pro KYC a bezpečnostní opatření ohledně citlivých údajů. Jak postupovat, aby vše klaplo. Zahájení spolupráce CZ/SK komunity, kam se můžete zapojit i Vy milí čtenáři.

Pi Network, aplikace, kryptoměna, těžba, mobilní telefon,
Pi Network logo. Zdroj: PiCoreTeam Twitter

Kryptoměna Pi Network je první kryptoměna pro širokou veřejnost, kterou lze těžit na mobilním telefonu. Projekt již nyní svou jednoduchostí přitáhl do světa kryptoměn přes 33 milionů lidí. To je už nyní víc uživatelů, než má doposud největší kryptoměnová burza světa – Binance s cca 30 miliony uživatelů.

Je to zároveň celosvětově jediný projekt svého druhu, jehož úspěch do značné míry ovlivňují samotní uživatelé svou aktivitou. Silnou stránkou Pi Network je kromě velmi nadšené komunity podporovatelů také široká decentralizovaná síť nodů (počítačů ověřujících transakce) čítající již na statisíce počítačů, kterou ve velkém udržují samotní uživatelé a nadšenci.

Tento článek navazuje na předchozí sérii článků a aktualizací, takže všem čtenářům doporučuji se nejprve seznámit s úvodem do projektu kryptoměny Pi Network (psal jsem zde). Současně by se čtenáři také mohly hodit informace z poslední aktualizace ohledně přechodu na Mainnet (psal jsem zde).

Pozn.: Stále je možné začít těžit kryptoměnu Pi Network na mobilu. Je proto nutné si stáhnout si aplikaci s názvem „Pi Network“ z Google play nebo Appstoru. Pro získání přístupu budete potřebovat uvést doporučující osobu, až Vás aplikace vyzve uveďte například autora tohoto blogu s přezdívkou „Jindricho„.

Kryptoměna Pi Network: Zahájení procesu ověření dokladů KYC komunity CZ/SK

Ověřování dokladu uživatelů sítě Pi Network pomocí procesu KYC (know your customer – poznej svého zákazníka) se pomalu rozjíždí i v Čechách a na Slovensku. První uživatelé Pi Network tak byli touto metodou ověřeni k 6.5. 2022.

Každý, kdo procesem KYC projde, se poté může zapojit do ověřování dalších uživatelů a přijít si přitom na nějaký ten Pi coin navíc. Takže s prvními stovkami ověřených uživatelů se rychlost ověřování násobně zvýší.

Pi Coreteam (tvůrci kryptoměny Pi Network) přitom vyvíjí velké úsilí na zachování soukromí a bezpečnosti svěřených informací z dokladů.

Aby tedy bylo bezpečnosti učiněno za dost, ověřování dokladů probíhá v několika krocích tak, aby každý ověřovatel viděl pouze nevýznamnou část svěřených informací.


Ověřování tak probíhá podle následujícího klíče:

1. ověřovatel vidí pouze typ dokladu se začerněnými údaji i bez fotografie a potvrzuje pouze, zda jde o český doklad.

2. ověřovatel vidí pouze fotografii z pasu a selfie z telefonu poskytnutou během procesu KYC, aby ověřil, zda jde o stejnou osobu.

3. ověřovatel vidí pouze jméno bez fotografie či adresy

Jakékoli sdílení citlivých údajů ze strany ověřovatelů znamená ban ověřovatele a smazání celého účtu. Aplikace si zvolila tuto cestu místo původně očekávané externí aplikace zejména právě z důvodu bezpečnosti a samozřejmě také nákladovosti. Vlastní ověřovatele může mít pod kontrolou a vyplácet v kryptoměně Pi a nepotřebuje hradit dolary za externí službu.

Ověření dokladů má svou cenu a ta je stanovena na hodnotu 1 Pi coin, který automaticky uhradíte jako poplatek síti. Tento poplatek je dále přerozdělen ověřovatelům.

Lhůta na ověření KYC

V tuto chvíli byste tak mohli pomalu, ale jistě očekávat, že Vám v brzké době přijde pozvánka k ověření dokladů, abyste mohli převést svůj zůstatek do ostrého provozu Mainnet.

Ověřování tedy běží. Dále je třeba počítat s tím, že v čase bude spuštěno přechodové období, ve kterém bude nutné KYC dokončit pro všechny uživatele. Tato lhůta na dokončení KYC začne běžet nejpozději v září letošního roku a bude šestiměsíční (tedy potrvá 6 měsíců).

Účelem je stihnout dokončení procesu KYC pro všechny uživatele do Mezinárodního dne ludolfova čísla Pi (wiki zde), který se každoročně koná 14. března.

Neaktivní účty budou poté smazány. Zatím však není třeba žádný spěch, na každého dojde řada včas.

Čtěte také: 10 filmů, které divákům vrátí víru v život a vlastní sny (více zde).

Důležité: Kryptoměna Pi Network umožňuje projít ověřením s následujícím nastavením

Před průchodem procesem KYC, je třeba nastavit si několik věcí pro přechod na Mainnet.

1) Stáhnout si aplikaci Pi Browser.
Tato aplikace je v podstatě brána do decentralizovaného světa blochchainu Pi Network. V čase zde budou k dispozici aplikace, ve kterých půjde s dále nakládat. Prozatím je zde možnost si zřídit decentralizovanou peněženku na Pi a další informační a technické rozhraní.

Pi Browser, Pi Network, peněženka,
Pi Browser – výstřižek z Google Play

2) Vytvořit si v Pi Browseru peněženku pro Pi coiny převáděné do Mainnetu.
Abyste mohli své Pi coiny do Mainnetu vůbec převést, je nejprve třeba si zřídit peněženku na samotném blockchainu Pi Network. Blockchain je technologie, která v mainnetu pohání samotnou kryptoměnu Pi. Peněženka je uživatelské rozhraní, které uživatelům umožňuje interakci s blockchainem. Je zároveň jediným místem, které Vám bude garantovat vlastnictví Pi coinů. V tomto místě je tedy dobré dát si větší pozor.

Cesta: V Pi Browseru vyberete tlačítko wallet.pi a zvolíte create new. Následně Vám aplikace zobrazí 24 slov v určitém pořadí. Těchto 24 slov se nazývá „seed frase“, je to přístupová fráze nebo jinak přístupový klíč k Vaší peněžence. Představte si tato slova jako číslo a zároveň heslo ke svému běžnému bankovnímu účtu v jednom.

Je přitom nutné, abyste si tato slova zapsali nejlépe na papír ve správném pořadí. Nikomu je neukazujte, nesdělujte a k uložení přístupové fráze nepoužívejte digitální nosiče.

3) Potvrdit adresu své peněženky v základní aplikaci na těžbu Pi
Následně je potřeba spárovat tuto nově vytvořenou peněženku se základní aplikací pro těžbu Pi Network, aby se Vám tam Pi coiny při přechodu na mainnet správně převedly.

Lockup, lock-up, uzamčení tokenů, Pi Network,  zvýšení těžby, coin, token
Pi Network lockup – uzamčení tokenů pro zvýšení těžby

4) Nastavit si uzamčení tokenů pro zvýšení těžby po přechodu na Mainnet
Je také nutné nastavit si uzamčení tokenů. Je to nástroj, který aplikaci pomáhá stabilizovat hodnotu měny během a po spuštění do plného provozu. K tomuto uzamčení jsme jako uživatelé zároveň motivováni poměrně solidním zvýšení základní rychlosti těžby.

Alespoň nějaké uzamčení je sice povinné avšak nejmenší možné uzamčení činí 25 % zůstatku na období min. 14 dní. Osobně jsem původně zvažoval uzamknout 50 % na rok, ale vzhledem k výraznému zvýšení základní rychlosti těžby jsem nakonec uzamkl 90 % zůstatku na 3 roky. Projektu věřím a dospěl jsem k názoru, že se vyplatí.

5) Projít samotným KYC procesem
Dál už je jen třeba projít procesem KYC jak bylo popsáno výše a počkat si na výsledek.

V základu očekávejte, že se Vám během prvního měsíce převede pouze neuzamčený zůstatek vlastní těžby. Bonusové tokeny získané pozváním dalších členů se začnou odemykat až poté.


Spolupráce komunity v rámci CZ/SKkryptoměna Pi Network

V rámci zahájení KYC a přechodu na Mainnet Pi Network je nyní třeba začít hlouběji spolupracovat v rámci naší CZ/SK komunity držitelů a těžařů Pi Network.

Za tímto účelem vznikla z iniciativy oficiálních moderátorů CZ/SK kanálu v rámci aplikace Pi Network samostatná skupina na platformě Discord (pozvánka zde), jejímž účelem je sdružovat uživatele Pi Network do spolupracující a funkční komunity.

Nezbytnou součástí skupiny je pokračovat v informování uživatelů tak, aby celý přechod na Mainnet proběhl v rámci naší komunity hladce, každý se dostal k potřebným informacím a hlavně bude možné udržovat informace aktuální hromadně, což nám na místní úrovni prozatím chybělo.

Součástí této skupiny je také možnost „tržiště“, kde mohou ověření uživatelé zahájit obchodování mezi sebou. První obchodníci, prodejci služeb a řemeslníci jsou nyní připraveni zahájit přijímání plateb za služby prostřednictvím Pi Network.

A já se těším s nimi, že jakmile projdu KYC, budu moci zájemcům nabídnout pro začátek i produkt z tohoto blogu a to Besedu o 3 000 Km dlouhé pěší pouti do Santiaga (zde).

Vývoj vlastních aplikací s nasazením do Pi Browser

V rámci skupiny tako již započal vývoj prvních aplikací, které bude po úspěšném odzkoušení nasadit do celosvětového provozu právě v rámci sítě Pi Network.

Z toho důvodu nyní aktivně hledáme programátory a vývojáře, kteří by měli zájem se na vývoji aplikací pro Pi Network podílet. Hlaste se prosím buď přes Discord nebo přímo mě prostřednictvím kontaktního formuláře blogu (zde).

Ostatní členy CZ/SK komunity tímto žádám, aby se připojili ke skupině na Discordu – pozvánku najdete (zde). Další informace ohledně přechodu na mainnet nebo dalších témat můžete nalézt aktuální buď v oficiálním chatu aplikace Pi Network nebo právě prostřednictvím společné skupiny na Discordu.

Brzy se také budeme více zabývat právě účelem, záměry a pokrokem skupiny na Discordu a dalšími tématy souvisejícími s Pi Network.

Pozn.: Stále je možné začít těžit kryptoměnu Pi Network na mobilu. Je proto nutné si stáhnout si aplikaci s názvem „Pi Network“ z Google play nebo Appstoru. Pro získání přístupu budete potřebovat uvést doporučující osobu, až Vás aplikace vyzve uveďte například autora tohoto blogu s přezdívkou „Jindricho„.

Čtěte dál:
Kryptoměn aneb tím končí státní monopol na peníze (čtěte zde)
Cesta mimo systém aneb každý má moc změnit svět (čtěte zde)

— konec článku —

Dál se je možné se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany částí finančního majetku v kryptoměnách, drahých kovech a dalšími nástroji i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) a nebo se můžete podívat na Videobesedu o 3 000 km dlouhé pěší pouti autora blogu do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu.

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: