Kryptoměny: jak vytvořit pasivní příjem z kryptoměn na burze Binance

Bitcoin, zahrádka, zasazení, růst, výnosy
Bitcoinová zahrádka a zasazený Bitcoin.

Pasivní příjem z kryptoměn lze na burze Binance vytvářet bez rizika nebo využívat i rizikové produkty s vysokým zhodnocením. Výnos vs. riziko. Savings, staking, launchpool, cashback, swap a další.

Sazenice, růst, kryptoměny, pasivní příjem
Sazenice v ruce připravená k růstu. Zdroj: Pexels

Na burze Binance jsem nalezl hned minimálně pět smysluplných způsobů, jak si z kryptoměn vytvořit dodatečný pasivní příjem. Jak si zřídit účet na burze Binance a dostat tam prostředky jsem psal dříve (zde).

Pokud si navíc zřídíte nový kryptoměnový Binance účet s tímto odkazem z blogu Jindrichsmitka.cz (zde), tak obdržíte 10 % z uhrazených poplatků za obchodování zpět.

Savings

Služba Savings funguje na Binance podobně jako spořící účet. Vložíte kryptoměny a ty se vkladateli pomalu zhodnocují s určitým úrokem. Úroky se při tomto typu spoření pohybují v úrovni nižších jednotek procent.

Vklad navíc není nijak vázaný a můžete ho kdykoli vypovědět. Je to dobré místo, kam krátkodobě uložit kryptoměny před tím, než je plánujete v krátké době použít. Uložením prostředků si tak z kryptoměn vytváříte malý dodatečný pasivní příjem.

Pozn.: U této možnosti jsem zatím nezaznamenal možnost ztráty vložené kryptoměny. Byť je rizikem ztráta v důsledku kurzových výkyvů proti státním měnám.

Locked staking

Uzamčený staking na Binance funguje obdobně jako termínovaný vklad. Na výběr je k dispozici cca stovka coinů k uzamčenému stakingu. Vybere si a uzamknete své krypto tokeny/coiny na určitou dobu, zpravidla 15/30/60/90/120 dní a odměnou za nepoužívání obdržíte úrokový výnos.

Tento úrok se odvíjí od délky fixace a pohybuje se zpravidla ve vyšších jednotkách procent, někdy i v nižších desítkách. Zhodnocovat lze také stable coiny navázané na dolar jako je např. BUSD a další s velmi solidním zhodnocením. Vkladem kryptoměn tak lze dosáhnout slušného zhodnocení vytvořit pasivní příjem.

Pozn.: U této možnosti jsem zatím nezaznamenal možnost ztráty vložené kryptoměny. Byť je rizikem ztráta v důsledku předčasného vybrání nebo kurzových výkyvů kryptoměn proti státním měnám.

Launchpool a launchpad

Launchpool a launchpad je platforma určená pro nové projekty, které potřebují jednak rozšířit povědomí a uživatelskou základnu, ale také získat dodatečné financování pro svůj projekt.

Funkce je podobná jako uzamčený staking. Na určitou dobu, zpravidla cca 30 dní uzamknete své tokeny v rámci vybraného projektu v Launchpadu a stanovený výnos obdržíte na konci období formou tokenů dané nové kryptoměny.

Do Launchpadu lze nejčastěji vložit kryptoměnu BNB nebo dolarový stablecoin BUSD. Běžně se však objevují ještě další specifické kryptoměny, které lze v rámci daného projektu vložit. Zpět pak získáte vloženou částku a jako bonus výnos v podobě nových coinů. Je to další způsob zhodnocení, který pomáhá generovat pasivní příjem.

Více o této možnosti najdete přímo na Binance (zde).

Pozn.: U této možnosti jsem zatím nezaznamenal možnost ztráty vložené kryptoměny. Byť je rizikem ztráta v důsledku kurzových výkyvů proti státním měnám.


Cashback: placení kryptoměnami kartou

Šikovnou možností, jak si přijít na dodatečný pasivní příjem s použitím kryptoměn je placení běžných útrat kryptoměnovou platební kartou s možností navrácení části utracených prostředků, tzv. Cashback (více zde).

Funguje to jednoduše, do „peněženky pro financování“ si nabijete podporovanou kryptoměnu a jednoduše platíte kartou za běžné nákupy. Jedná o přednabitou kartu, takže není třeba se obávat přečerpání nebo úroků.

Binance, BNB, platební karta, zůstatek, cashback, vratka, odměna, pasivní příjem, kryptoměna, placení kryptoměnou.
Cashback podle zůstatku BNB.

Binance využívá platební systém společnosti Visa. Kartu tak můžete využívat v celosvětové obchodní síti přijímající tyto platební karty. Cashback je vyplácen v kryptoměně BNB. Výše částky, kterou služba vrací uživatelům se odvíjí od množství BNB, které na Binance držíte a to následovně:

Bez jakéhokoli BNB zůstatku získáváte zpět 0,1 % z nákupu s limitem pro vratky 5 eur/měsíc.

Pokud držíte alespoň 1 celý BNB token, získáváte zpátky 2 % z hodnoty transakce s limitem vratky 100 eur/měsíc.

Maximální možný cashback je 8 %, ovšem jen málokdo z nás bude na Binance účtu držet částku 600 BNB.

Na účtu si tak můžete držet například 1 BNB a pak na placení používat stablecoiny BUSD, čím se vyhnete kurzovým výkyvům proti americkému a za každou útratu získávat slušný pasivní příjem navíc.

Pozn.: U této možnosti jsem zatím nezaznamenal možnost ztráty vložené kryptoměny. Byť je mimo stablecoiny možným rizikem ztráta v důsledku kurzových výkyvů proti státním měnám.

Swap likvidity

Swap likvidity je nástroj, který umožňuje zájemcům přímo měnit jeden token za druhý. Odpadá tak nutnost realizace směny přes centralizovanou burzu či jiný obchodní pár s vyšší likviditou. Lidé tak díky swapům mohou mezi sebou směňovat přímo kryptoměny, které potřebují. Swapy jsou zároveň nezbytnou součástí decentralizovaných financí (DeFi) mimo centralizované burzy.

Vložíte-li prostředky do poolu, stáváte se dodavatelem likvidity. Budete „vlastnit“ část poolu a máte nárok na úměrnou část odměn, které Váš pool vydělá na poplatcích za směnu tokenů mezi sebou. V případě Binance se jedná o vyplácení výnosu v nativní kryptoměně BNB za poplatky nebo další motivační výnosy podle kryptoměny daného páru, případně oboje.

Poz.: Pokud si navíc zřídíte nový kryptoměnový Binance účet s tímto odkazem z blogu Jindrichsmitka.cz (zde), tak obdržíte 10 % z uhrazených poplatků za obchodování zpět

Bitcoin, Ethereum, Ether, zlato, mince, kryptoměna, kryptoměny, tokeny, coiny.
Kryptomince. Zdroj: Pexels.com

Swap funguje na principu udržování stejné hodnoty dvou (nebo i více) poolů kryptoměn mezi sebou. Vzniká tedy riziko potenciální ztráty v případě větších výkyvů trhu. Pokud uživatelé budou jedné kryptoměny více vkládat a druhé vybírat, může nastat zhodnocení jedné a znehodnocení druhé kryptoměny v rámci swapového páru. Pokud tedy zrovna držíte tu, která aktuálně znehodnocuje, můžete zaznamenat ztrátu v případě výběru své kryptoměny z poolu v tuto vychýlenou chvíli (více na Binance zde).

Pooly však využívají mnohé nástroje na zamezení těmto výkyvům jako jsou například zvýšení výnosu nedostatkovější kryptoměny a incentivizace uživatelů pro její doplnění. V takové situaci zároveň vzniká arbitrážní příležitost pro obchodníky, kteří vzniklé nerovnováhy mohou využít.

Uživateli je pak vyplácen výnos, který se zpravidla pohybuje od nižší desítek do nižších stovek procent. Zpravidla mezi 40 % až 90 % podle aktuální situace a naplněnosti nebo chybějící kapacity v poolu. A to už je solidní pasivní příjem z kryptoměn.

Je však třeba si být vědomi i potenciálních rizik a před jakýmkoli zkoušením se s nimi podrobně seznámit. Podrobnější vysvětlení principu fungování swapu a jaké jsou jeho přínosy a rizika najdete ve videu.


Další možnosti zhodnocení na Binance

Mezi další možnosti zhodnocení na kryptoměnové burze Binance patří

1) BNB Vault – agregátor výnosů z investiční služeb Binance. Služba kombinuje využití vlastních investičních produktů pro dosažení vyšších výnosů z kryptoměn v rámci Binance.

2) Defi Staking – přístup do decentralizovaných financí (Defi) z burzy Binance. Tato služba za mě trochu nedává smysl. Pokud budu chtít držet kryptoměny decentralizovaně, nevyužiji k tomu centralizované Binance. Ale některým uživatelům se to může hodit jako vstupní brána do světa Defi.

3) Eth 2.0 Staking – Stakování Etherum 2.0 v rámci Binance.

4) Dual Investment – Ve zkratce investujete jednu kryptoměnu do dvou různých aktiv. Služba poskytuje nezajištěné, proměnlivé výnosy.

5) Aktivity – služba poskytuje nejrůznější obchodní soutěže nebo iniciativy, kde kryptoměnovými odměnami podporuje aktivitu účastníků v určitém zaměření. Kromě soutěží jsou to například zvýhodnění některých služeb, kde jejich využitím získáváte dodatečné odměny za aktivitu.

Pozn.: Pokud si navíc zřídíte nový kryptoměnový Binance účet s tímto odkazem z blogu Jindrichsmitka.cz (zde), tak obdržíte 10 % z uhrazených poplatků za obchodování zpět

Doporučuji si ke všem výše zmíněným službám dohledat vlastní informace před případným použitím (zde).

Upozornění na závěr: Kryptoměny podléhají vysoké volatilitě. Jejich ceny se mění a proti státním měnám hrozí riziko ztráty. Před obchodováním je proto dobré se seznámit s riziky.

— konec článku —

Dál se je možné se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany části finančního majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) a nebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu.

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: