Kryptoměna: Nejlevnější cesta jak nakoupit Bitcoin a další kryptoměny

Kryptoměna, kryptoměny, digitální měny, online měna, Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), ZCash (ZEC) Monero (XRM).
Kryptoměny - coiny, tokeny

Jak nejlevněji nakoupit a směnit Bitcoin a další kryptoměny s minimálními poplatky. Představení burzy Coinbase a Binance. Nejlevnější způsob převodu peněz na burzu kryptoměny. Zvýhodnění pro čtenáře.

Kryptoměny představují decentralizovaný finanční systém budoucnosti. I v souvislosti s neustále rostoucím zadlužením států i obyvatel (čtěte více zde) pak nejspíše představují také alternativu k současnému měnovému systému. Prozatím sice představují spíš takový svět sám pro sebe, který pomalu a jistě prorůstá do dalších oblastí našich životů.

Již dříve jsme se proto podívali na projekty komunitních kryptoměn pro mobilní telefony, které teprve startují. Těmi jsou Pi Network (čtěte zde), Bee Network (čtěte zde) a také poměrně mladá kryptoměna Phoneum (čtěte zde).

Nákup klasických kryptoměn

Přišel ale čas si rozšířit obzory a proto se dnes spolu podíváme na téma jak nejlevněji nakoupit kryptoměny klasické jako jsou Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Ripple (XRP) či Stellar (XLM).

Podíváme se proto na výhody i nevýhody služeb burzy Coinbase/Coinbase Pro (zde) a Binance (zde). Díky partnerským programům čtenářům také níže nabízím možnost vzájemného zvýhodnění a odměny do začátku obchodování klasických kryptoměn.

Pozor na poplatky

Jako u každé finanční transakce je také u směny kryptoměn nutné si dávat pozor na náklady a poplatky spojené s těmito transakcemi. Čím méně totiž zaplatíte na poplatcích, tím více si odnesete.

Do nedávna bylo běžné, že se poplatky za transakce spojené se směnou kryptoměn pohybovaly na na úrovni až kolem pěti procent, což představovalo ohromné ztráty uživatelů.

I když někde vysoké poplatky přetrvávají, tak v tuto dobu jsou v rámci představených služeb již k dispozici výrazně výhodnější podmínky, kde se poplatky pohybují na úrovni zlomků procenta mezi 0,5 % až 0,1 % a při vysokých objemech obchodování i méně.


Kde nakoupit – burza kryptoměn

Kryptoměny lze nakupovat, prodávat i směňovat na místě zvaném kryptoměnová burza, která funguje jako jakási směnárna pro kryptoměny. Burza kryptoměn funguje jako každá burza, kde se obchodují měnové páry. Kryptoměnu tak můžete nakoupit za svou státní (nebo-li fiat či nekrytou papírovou) měnu nebo provádět směnu kryptoměn mezi sebou.

Mezi nejznámější a nejdostupnější patří kryptoměnová burza Coinbase (vznik 2012) a Binance (2017), které už za sebou mají i zajímavé vývojové milníky.

Coinbase a Coinbase Pro

Burza, Coinbase, Coinbase Pro, směnárna, kryptoměna, směna, token, coin
Coinbase logo. Zdroj Coinbase.com

Coinbase je americkou službou se sídlem v San Francisku. V Evropě operuje prostřednictvím Irské pobočky. Na burze kryptoměn Coinbase je možné směňovat kryptoměny za státní peníze i mezi sebou. Základní služba Coinbase pak funguje spíš jako peněženka a jakási směnárna. Samotnou výhodnou burzou je pak až služba Coinbase Pro.

Registrací do základní služby Coinbase automaticky získáváte i přístup na Coinbase Pro. Převody prostředků, ať už peněz nebo kryptoměny mezi těmito dvěma službami, jsou v zásadě okamžité a bez jakýchkoli nákladů. Je však třeba rozlišovat obě služby z pohledu nákladů za nákup kryptoměny.

Coinbase – jako peněženka a základní služba je na směnu kryptoměny nevýhodná a poplatky vychází na 0,5 % plus pevná částka od 1 do 3 USD za transakci podle objemu.

Coinbase Pro – jako burza pak nabízí směnu za poplatek 0,5 %, který klesá v závislosti na objemu obchodů až na 0,1 % bez dalších nákladů.

A jelikož lze mezi těmito službami peníze i kryptoměny bezplatně převádět, tak není nic snazšího, než si vložit prostředky na Coinbase a dál převést na Coinbase Pro.

Výhodou proč využít pro směnu kryptoměny právě Coinbase je asi zejména snadnost a přehlednost celé služby. Začátečník určitě také ocení, že zde nejsou minimální hranice pro objem obchodu, takže můžete nakupovat kryptoměny klidně i za jedno euro. Z vlastní zkušenosti pak mohu dodat, že pro začátek obchodování kryptoměn jsou právě tyto výhody velmi užitečné.

Nevýhodou je, že služba neumí česky.

Při zřízení účtu na Coinbase prostřednictvím tohoto odkazu (zde) pak můžete získat do začátku odměnu ve formě Bitcoinu (BTC) v aktuální hodnotě 9 eur a to jakmile směníte kryptoměny v hodnotě alespoň 90 euro. Stejných 9 eur v Bitcoinu obdržím i já jako autor tohoto blogu a může to být i cesta, jak bez dodatečných nákladů podpořit provoz tohoto blogu.

Registrovat se lze online během několika minut. Odkaz na zahájení obchodování s odměnou na Coinbase uvádím ještě jednou (zde).

Na způsob Jak nejlevněji převést prostředky na Coinbase se podíváme na konci článku.

Binance – burza pro směnu kryptoměn

Burza, Binance, směnárna, kryptoměna, směna, token, coin
Binanace logo. Zdroj logo.wine

Druhou významnou službou pro obchodování a směnu kryptoměny je Binance. Je to platforma čínského zakladatele a sídlí na Maltě.

Výhodou Binance je široká nabídka služeb i kryptoměn (cca 600 druhů kryptoměn) a velmi nízké poplatky. Poplatek za směnu kryptoměny se pohybuje na 0,1 % a klesá v závislosti na objemu obchodů. Zajímavé jsou pro nadšence také složitější nástroje jako opce či futures atp. spojené s kryptoměnami. Je zde také možné kryptoměny spořit a získávat z nich úroky. Je také možné sem převést prostředky platební kartou s poplatkem 1,8 %. Převod bez poplatku lze realizovat podle postupu na konci článku.

Nevýhodou Binance pak je nižší přehlednost a vzhledem k širokému množství služeb také složitost platformy. Osobně mi trvalo nějaký čas, než jsem objevil, co se kde jak dělá a vybral ze spousty možností to, co jsem ve skutečnosti chtěl – koupit kryptoměnu. Služba také stanovuje minimální hodnotu obchodu na úrovni cca 10 USD. A také, že služba neumí česky.

I tato služba však nabízí partnerský program, který mi umožňuje nabídnout zájemcům z řad čtenářů zvýhodnění do začátku obchodování kryptoměn. Umožňuje totiž rozdělit mezi doporučeného a doporučujícího až 20 % z poplatků služby Binance za obchodování, které využijete.

Při využití tohoto odkazu (zde) tak můžete získat zpět 10 % z uhrazených poplatků, které zaplatíte za obchodování a 10 % můžete podpořit provoz tohoto blogu. Tedy půl napůl z poplatku, který byste tak jako tak zaplatili. A to mi přijde jako férová nabídka.

Odkaz na toto zvýhodnění do začátku obchodování kryptoměn na Binance uvádím ještě jednou (zde).

Jak nejlevněji dostat prostředky na Binance čtěte níže.

Jak nejlevněji převést peníze na burzu kryptoměn – Revolut


Banka, služba, převod, směna, konverze, měna, měny,
Revolut logo

Osobně jsem si ale ověřil, že kromě nalezení platformy je také důležité dostat na Coinbase nebo Binance prostředky co nejlevněji.

K tomu využívám službu Revolut (zde), což je moderní britská služba, umožňující mimo běžné bankovní služby včetně jednoduše ovladatelných multiměnových účtů i měnové konverze za prakticky mezibankovní sazby. V překladu tedy směnu téměř jakékoli státní měny za středový kurz bez přirážek.

Do Revolutu se lze registrovat online během několika minut. Nabít si na účet prostředky platební kartou a směňovat bez poplatku státní měny. Revolut umožňuje i nákup kryptoměn přímo na své platformě, ale bohužel vcelku nevýhodně za vysoké poplatky.

Takže službu používám na levnou směnu korun na eura a odeslání eurové platby SEPA bez poplatků a nákladů prakticky okamžitě na jakýkoli účet v eurozóně. A jelikož jak Coinbase, tak Binance mají eurové účty, celá transakce tak nestojí víc, než pár halérů na směně korun za eura.

Minimální částka pro převod korun na Revolut je 350 Kč, odchozí platby v eurech jsou bez omezení, tzn. že můžete poslat bez poplatku třeba i 1 eur na zkoušku.

Postup převodu je následující:

1) Převod korun platební kartou na účet u Revolutu.

2) Směna korun na eura

3) Odeslání bezplatnou SEPA platbou na účet burzy (!pozor nutné dodržet referenční číslo)

4) Směna kryptoměn může začít…

Jakkoli vypadá postup složitě, tak jej lze realizovat během několika minut s nulovými poplatky a zanedbatelnými náklady za směnu prostředků. V případě potřeby můžete využít osobní konzultace, které za tímto účelem zájemcům poskytuji (čtěte více zde). Konzultace nemusí mít ani celou hodinu, stačí se domluvit na kratším čase.

Zvědavost i diverzifikace

Proč vlastně řešit nákup kryptoměn? Důvodů vidím více od zvědavosti přes diverzifikaci úspor či obecně proto, že kryptoměny představují budoucnost měnového systému (čtěte více zde).

Považuji za vhodné nespoléhat s finanční budoucností na měny zadlužených států (čtěte více), ale raději se připravovat na budoucí změny již dnes.

Každé obchodování na burze nese svá rizika včetně rizika ztráty. Je povinností každého jedince, než vstoupí do rizika, se s těmito riziky seznámit a nést vlastní plnou odpovědnost za své rozhodnutí.

Dál se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: