Aktualizace: Kryptoměna Hi Dollars – Blockchainová banka

Token, coin, jednotka, kryptoměna, Hi Dollars, Hi Dollar, rozvoj, milníky, kvartály, přidávané služby, těžba na mobilu
Hi Dollars Whitepaper 2.0.

Komunita tří milionů uživatelů. Oficiální právní ukotvení v Estonsku. Změny v uvolňování kryptoměny Hi Dollars k použití a změny v získávání odměn od 1.3.2022. Pokroky v rozvoji projektu Hi Dollars. Členské výhody na dohled. Výhled na vlastní blockchain a předání jeho řízení komunitě.

Hi Dollars, blockchain, banka, bankovní služby, kryptoměna, kryptoměny, odměna, výhody, služby, Hi.com
Logo projektu Hi Dollars. Zdroj: Officiální twitter aplikace Hi.com

Aktualizováno na základě nových praktických poznatků dne 26.3.2022

Kryptoměnová bankovní aplikace Hi Dollars se pomalu, ale jistě posouvá do funkčních fází provozu. Od spuštění beta verze v průběhu května minulého roku tak již urazila pořádný kus cesty. A vypadá to, že pořádná jízda nás teprve čeká. Před čtením tohoto článku doporučuji všem čtenářům nejprve si přečíst úvodní článek k: Hi Dollars: Kryptoměna pro mobil a blockchainová banka (zde).

Kryptoměna Hi Dollars těžitelná na mobilu „Je originální začínající projekt s potenciálem celosvětově změnit bankovnictví, zjednodušit ho a zpřístupnit prakticky každému člověku na zemi s minimálními náklady. Každému uživateli tak stačí mít chytrý mobilní telefon“, psal jsem v původním článku (zde).

Komunita Hi Dollars – 3 miliony uživatelů

Ke spuštění Betaverze došlo v květnu 2021. Za první tři měsíce těžilo Hi Dollary na 1 milion uživatelů.

Za devět měsíců od spuštění, dne 15. ledna již aplikace na svém Twittrovém účtu oznámila, že velikost komunity dosahuje 3 miliony uživatelů. Z toho 600 000 má dokončenou verifikace pomocí KYC.

K době psaní článku je to již 3,25 milionu uživatelů ze 187 zemí světa.

Kryptoměna Hi dollars – „těžba“ na mobilu

Od samotného začátku je možné těžit jednotky kryptoměny Hi Dollars na mobilním telefonu jednoduchou aktivitou ve formě odpovídání na otázky. Každý zapojený uživatel obdrží jednu otázku na den a za její zodpovězení pak určité množství Hi Dollars na účet s názvem Rewards. V době psaní článku je to 1 Hi Dollar denně.

Doposud obdržené Hi Dollary však bude nově nutné uvolnit do 12 měsíců od jejich „vytěžení“ nebo budou expirovat a propadnou. Dochází tak ke změnám v převádění zůstatků z Rewards účtu do Vaultu a k běžnému použití na Flexible (viz. níže). Kryptoměna Hi Dollars je navíc již nyní volně směnitelná prostřednictvím služeb Uniswap, Pancakeswap a nově kryptoměnové burze ZB.com a dalších.

Jak tedy těžit Hi Dollars na mobilu? Kryptoměnu Hi Dollars lze nyní těžit prostřednictvím odpovědí na jednoduché otázky prostřednictvím Hi Dollars app. Stačí si tak aplikaci stáhnout a přihlásit se prostřednictvím tohoto odkazu (zde) ze stránky Hi.com k aplikaci. Je však třeba mít doporučující osobu, kde můžete uvést například autora tohoto blogu s přezdívkou „Jindricho“.

Oficiální licence pro Evropu v Estonsku (VCSP) a další země na cestě

HI Dollars nedávno obdržela licenci Virtual Cryptocurrency Servis Provider (VCSP) v Estonsku. To znamená, že se jedná o právně ukotvenou právní entitu s názvem hi Technologies Limited se sídlem v Tallinu, která oficiálně poskytuje platební služby v rámci Evropského prostoru.

Otevřením oficiálního fungování v rámci Evropy jízda Hi Dollars nekončí. Podle Whitepaperu nadále usiluje a již podala žádosti o licence k oficiálnímu fungování v rámci Velké Británie, Spojených Států, Austrálie, Japonska, Singapuru a Indonésie.

Společnost nadále usiluje o další množství licencí ve snaze ukotvit své právní postavení. V důsledku toho jsou v roadmapě připraveny také možnosti zhodnocování stávajících státních měn, obchodování s akciemi, platební karty a otevírá další možnosti uplatnění.


Uvolňování Hi Dollars z účtu Rewards

Doposud stačilo odpovědět na jednoduchou otázku a takto získané jednotky Hi Dollars se uživatelům ověřeným pomocí KYC uvolnily k použití po 365 dnech od jejich získání. Stejný postup platil v případě odměn získaných za doporučení dalších členů tedy: 365 dní od získání a to pouze od členů, kteří prošli procesem KYC.

S platností od 1. března 2022 bude možné uvolnit Hi Dollars z Rewards účtu měsíčně a dokonce nutné i pro ty, které jste svou aktivitou získali dříve. Uživatelé tak budou muset mít jednak ověření KYC a dále na účtech Vault a Earnings držet v součtu minimálně částku 100 Hi Dollars.

Token, coin, jednotka, kryptoměna, Hi Dollars, Hi Dollar, rozvoj, milníky, kvartály, přidávané služby, těžba na mobilu
Těžba Hi Dollars na mobilním telefonu.

Stejná částka se jim pak uvolní z účtu Rewards do Vault během následujícího měsíce (vždy k 1. dni v měsíci). Další měsíc tak pro příklad budete mít na Vault a Earnings účtu 200 Hi Dollars a z Rewards se Vám uvolní částka 200 Hi Dollars opět do Vaultu a tak dále. Z Vaultu se pak budou jednotky postupně uvolňovat na denní bázi (rozložené do 365 částek) do účtu Flexible, což už se nyní děje. V nejbližší době předpokládám, že obdržíme upřesňující informace přímo do aplikace.

Uvolnit jednotky za doporučené členy půjde také pouze u těch, kteří prošli ověřením identity. Hi Dollars proto také v této době připravila možnost jak sledovat rozpad jednotek, které můžete od ověřených členů ze svého Rewards účtu dále uvolnit do Vaultu. Pokud nebudou uživatelé ověření, jednotky uživatelů bez ověření přijdou vniveč vynulováním.

Ověření KYC je nutné také u obdobného projektu kryptoměny Pi Network (psal jsem zde).

Nový způsob získávání odměn v aplikaci Hi Dollars

Nové podmínky pro těžbu Hi Dollarů se vztahují na všechny stávající i nové uživatele. Nově tak bude nutné pro pokračování těžby:

1) Sehnat každých 7 dní dalšího uživatele.

2) Projít procesem ověření dokladů KYC. Pro nové uživatele do dvou týdnů od registrace. Případně se „těžba“ spustí až po KYC.

3) Jednorázově (pro nové uživatele do 30 dní od registrace) nakoupit HI Dollary nebo vložit do aplikace kryptoměny nebo státní měny v hodnotě alespoň 25 USD.

Hi Dollars, kryptoměna, mobilní telefon, banka
Schéma požadavků na těžbu Hi Dollars

Předpokládám, že v krátké době obdržíme všichni upřesňující informace přímo do aplikace.

Osobně projektu nadále věřím a požadované podmínky na KYC i vklad jsem splnil. Za zvážení přitom stojí jednak dosavadní pokrok, který se Hi Dollars podařilo dosáhnout během velmi krátké doby a potenciál dalšího rozvoje. Hi Dollars se navíc blíží funkčnímu stavu skloubení regulatorních požadavků na finanční transakce, funkčnost, možnost interakce blockchainových aplikací se stávajícím finančním systémem atp.

Nechávám proto na zvážení každého, zda se do těžby Hi Dollars od 1. 3. 2022 zapojí i přes tyto podmínky. Osobně projektu nadále věřím a částkou 25 USD (cca 550 Kč) jeho další rozvoj podpořím, byť jsem to už nějakou dobu stejně zvažoval. V době psaní článku navíc hodnota Hi Dollars poklesla na úroveň 0,21 USD, což považuji za slušnou nákupní příležitost.

Upozornění: Kryptoměny podléhají tržním výkyvům. Nákup za vlastní peníze s sebou může nést riziko ztráty.

Nové komunikační kanály – Whatsapp a vlastní aplikace

Aplikace Hi Dollars nejprve spustila těžbu jednotek pouze prostřednictvím aplikace Telegram. Během této doby tak přibyla možnost používat ke komunikaci se služnou skrze Whatsapp a také vlastní aplikaci funkční na mobilu i desktopu.


Výnosy

Výnosy v aplikaci fungují podobně jako termínovaný vklad. Uložíte prostředky na určitou dobu, kterou si předem zvolíte. Výnosy se dále odvíjí od délky fixace. K dispozici jsou fixace na 7, 30, 90, 180 a 365 dní.

Jaké jsou tedy potenciální výnosy:

Hi Dollars až 52 % (pokud uzamknete více než 1000 Hi ) a až 40 % (držíte-li méně, než 1000 Hi)

Na Bitcoinu až 6 %

Ethereum až 8 %

USDT až 12 %, ale zde už víme, že tomuto produktu je lepší se raději vyhýbat (psal jsem zde).

USDC až 12 %

BUSD až 12 %

BNB až 8 %

Dále LTC, DOGE, DAI, TUSD a v budoucnu pravděpodobně přibudou další kryptoměny.

Předtím, než by však člověk zvážil možnost zhodnotit kryptoměny v aplikaci Hi Dollars, musí vzít na vědomí, že aplikace si účtuje poplatky za výběry kryptoměn mimo aplikaci (zde), které pohybují zhruba na úrovni poplatků burzy Binance.

Nejlepší možností pro zhodnocení je v tomto případě uzamčení či stakování nativních tokenů kryptoměny Hi Dollars přímo v aplikaci. To zároveň přináší i další výhody v podobě zvýhodněných služeb. Zvýhodněné služby pro členy se nyní průběžně připravují.

Pozn.: Zajímavě se vyvíjí také projekt kryptoměny Pi Network, která vstupuje začátkem roku 2022 do ostré fáze mainnet (čtěte zde).

Hi Dollars účty – slovníček pojmů:

V aplikaci je několik různých účtů a zůstatků. Rozdíl mezi nimi je následující:

Flexible – s tokeny můžeme nakládat podle libosti

Vault – vázané jednotky, například jste nakoupili s dobou uvolnění 1 rok.

Rewards – odměny získané za těžbu. Prozatím uzamčené jednotky.

Earnings – Uzamčené a zhodnocované zůstatky.

Možnost nákupu Hi Dollars jednotek (coin neboli token)

Pro ty, kterým se nechce čekat na uvolnění Hi Dollarů z účtu Rewards je k dispozici možnost přímého nákupu kryptoměny Hi Dollars prostřednictvím platební karty. Takto získané Hi Dollary je možné buď pořídit se slevou (s nutností uzamčení na účtu Vault po dobu 1 nebo 4 roky) nebo za plnou cenu s možností okamžitého použití pro stakování.

S takto nakoupenými (nebo i jinak získanými) zůstatky Hi Dollarů na účtu je pak možné dosáhnout výše zmíněné zhodnocení až 52 % pro členy s vyššími zafixovanými zůstatky. Pro toho zhodnocení se jako rozhodující započítává součet zůstatků na účtu Vault a Earnings.

Upozornění: Kryptoměny podléhají tržním výkyvům. Nákup za vlastní peníze s sebou může nést riziko ztráty.

Členská zvýhodnění

Pro uživatele, kteří v aplikaci uzamknou zůstatky v hodnotě 1000 Hi Dollarů a více se pak v dohledné době budou postupně otevírat členské úrovně (během Q2/22) a s nimi spojené další výhody. Mimo zvýhodněné úročení vkladů pak také například výhody pro služby jako jsou Netflix, Uber atp. nebo hotelové a cestovní služby.

Token, coin, kryptoměna, Hi Dollars, Hi Dollar, membership, členství, uzamčení, staking, těžba na mobilu
Úrovně členství Hi Dollars

Příprava vlastního blockchainu

Hi Dollars nyní běží na blockchainu BEP-20 (Binance) a ERC 20 (Ethereum) v poměru 50 ku 50. Podle roadmapy by však mělo v roce 2023 dojít ke spuštění vlastního blockchainu. Součástí tohoto procesu bude předání řízení tohoto finančního systému do rukou držitelům a uživatelům samotných jednotek.

Pokud tedy máte a držíte Hi Dollars, tak získáte právo rozhodovat o budoucím směřování tohoto blockchainu. Představte si, že byste nyní jako uživatelé českých korun měli reálné právo ovlivňovat směřování svých peněz. Určitě byste si například nezvolili prohlubování inflace, která bude z Vašich úspor stále ukrajovat jako tomu nyní činí například Evropská centrální banka nebo Česká národní banka (psal jsem zde).

Ve světě kryptoměn je však vaše rozhodovací právo realitou. A to je skutečně významný argument pro získávání a držení Hi Dollars tokenů.

Roadmap, token, coin, kryptoměna, Hi Dollars, Hi Dollar, rozvoj, milníky, kvartály, přidávané služby, těžba na mobilu
Roadmapa projektu Hi Dollars.

Další vychytávky na cestě

Výše uvedený výčet změn a pokroku je pouze částí z celkového komplexu změn, kterými projekt Hi Dollars prošel. Je proto dobré sledovat další vývoj projektu v aktuálním čase například na oficiálním Twitter účtu (zde).Do budoucna navíc je poměrně mnoho milníků na cestě a mnoho významných z nich nás čeká ještě v tomto roce více v roadmapě 2022:

Aplikace, které nyní umožňují interakci kryptoměny Hi Dollars

Jak tedy těžit Hi Dollars na mobilu? Kryptoměnu Hi Dollars lze nyní těžit prostřednictvím odpovědí na jednoduché otázky v chatovací aplikaci Telegram, Whatsapp nebo prostřednictvím Hi Dollars app. Stačí si tak aplikaci stáhnout a přihlásit se prostřednictvím tohoto odkazu (zde) ze stránky Hi.com k aplikaci a napsat do chatu: „hi“. Je však třeba mít doporučující osobu, kde můžete uvést například autora tohoto blogu s přezdívkou „Jindricho“.

— konec článku —

Dál se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: