Kryptoměny: Bitcoin na dvojnásobku alias finanční rezerva mimo systém

kryptoměna, peníze, kryptoměnavá peněženka, Bitcoin
Kryptoměnová peněženka - logo. Zdroj: freepik.com

Kupovat Bitcoin ve výprodeji se vyplácí. Finanční rezerva „mimo systém“. Bitcoin jako záložní státní měna El Salvatoru. Stablecoiny a rizikový Tether (USDT) aneb není kryptoměna jako kryptoměna.

Po volebním pokusu o pozitivní změnu směřování naší republiky od kurzu kovidového fašismu a dluhové pasti (psal jsem zde), který nevyšel, je třeba naučit se postarat sami o sebe a vlastní peněženku.

Ve výhledové době se našemu státu nepovede zdaleka tak dobře jako doposud. Dříve či později se mu utáhnou podmínky pro refinancování dluhů a dosavadní kovidové rozhazování našich peněz se buď dále zintenzivní s cílem narazit do zdi a rozkrást zbytek státu s následným uvržením země do nesplatitelné dluhové pasti nebo přejde do úsporné fáze. To samé bude platit pro jednotlivé občany i firmy v podstatě celosvětově.

Ač pevně věřím v důkladnou úspornou fázi, přišel čas přestat se spoléhat na druhé a postarat se v první radě o sebe a svoje finance. V první fázi se proto navrátíme k dřívějšímu tématu kryptoměn, které se v mezidobí posunuly do nové fáze.

Bitcoin na dvojnásobku avizované minimální hodnoty

Bitcoin, Ethereum, Ether, zlato, mince, kryptoměna, kryptoměny, tokeny, coiny.
Kryptomince. Zdroj: Pexels.com

Koncem letošního května jsem psal o možnosti nakupit Bitcoin a další kryptoměny ve velkém výprodeji (čtěte více zde). Kdo si nechal poradit a nakoupil, neprohloupil.

Ke dni psaní tohoto článku se cena Bitcoinu oproti minimům i pod hranicí 30 000 dolarů za „minci“ této digitální kryptoměny pohybuje na dvojnásobných hodnotách přesahujících 60 000 dolarů za coin.

To je vcelku solidní nárůst. Je samozřejmě otázkou, jak dlouho tyto hodnoty vydrží. Jasné je, že mnozí z těch, kteří zdvojnásobili své kryptoměnové jmění budou jeho část vybírat, takže další kolísání je více než pravděpodobné.

Každý nákup byl tedy minimálně dobrým krokem k diverzifikaci finančních prostředků mimo českou korunu zaručovanou českým státem.


Bitcoin a kryptoměny jako finanční rezerva „mimo systém“

Ač cena Bitcoinu léta nahoru a dolů ve značném rozptylu a často i dost rychle, je to stále dobrá možnost, jak si uložit nějakou část úspor mimo současný těžce předlužený finanční systém.

To tvrdím z pohledu státních měn předlužených států od Severní i Jižní Ameriky, přes Evropu až po Čínu. Dalším důvodem pro finanční rezervu bokem mimo stávající státní systémy jsou současné snahy o rozšíření kovidové totality a snaha o omezování svobod občanů v celosvětovém měřítku.

V každém případě je dobré držet si část peněz bokem mimo státem regulované banky a instituce. Pokud si kryptoměny držíte i mimo burzy, třeba na hardwarové peněžence Trezor (zde), tak se uživateli nestane, že by mu jakýkoli stát z jakéhokoli důvodu odstřihl přístup ke všem penězům naráz a zůstává mu tak alespoň část peněz, které může uplatnit.

Při dodržení základního pravidla „kupuj levně, prodávej draho“, je pak možné se i vyhnout zbytečným ztrátám a z cenových výkyvů si také něco navíc odnést.

A možnost mít nějaké peníze bokem mimo systém nikdy není na škodu.

Bitcoin jako státní měna El Salvatoru

El Savator, země, stát, měna, platidlo, Bitcoin, kryptoměna, státní měna, oficiální platidlo, oficiální měna. kryptoměny
Bitcoinová peněženka. Zdroj: Pexels.com

Tomu rozumí i v El Salvatoru. Tato středoamerická země se letos stala prvním státním útvarem, který oficiálně učinil Bitcoin státem uznanou měnou (psal jsem zde). Dosavadní státní měnou země byl a nadále zůstává také americký dolar.

Krok směřem k Bitcoinu se pochopitelně nesetkává s pozitivní odezvou u systémových mezinárodních institucí typu Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, které horem dolem propagují americký dolar. Jejich nesouhlasný postoj se také projevuje rostoucím úročením tamních státních dluhopisů na trzích. Zadlužení El Salvatoru vůči svému HDP dosáhlo loni hodnoty kolem 90 %.

Co si tady pak bude nějaká zapadlá zemička vymýšlet s nějakou nezávislou kryptoměnou. Mají prostě používat dolar, který jim mohou Spojené státy a jím řízené instituce kdykoliv zaříznout a donutit je tak k poslušnosti. Takhle by si třeba mohli i nadále platit nějakým Bitcoinem jak chtějí i když by jim mezinárodní instituce zařízly přístup k dolarovým transakcím.

Alternativní měnové systémy, které konkurují hlavním prosazovaným a kontrolovaným měnovým proudům zkrátka nejsou mez velkými finančníky příliš „in“. Nutno podotknout, že ani mezi místním obyvatelstvem nepanuje na používání kryptoměny jasná shoda. Zřejmým důvodem je kolísavost cen.

V každém případě je to však bezpečnější způsob diverzifikace finančních toků mezi dvěma významnými finančními systémy, které mohou v dlouhém horizontu podpořit finanční stabilitu země.

Stablecoiny a rizikový – Tether

V rámci obchodování na kryptoměnových burzách používají obchodníci tzv. stablecoiny. Stablecoin je jednotka kryptoměny, která je svou hodnotou vázána a kryta nějakou stabilnější směnovou hodnotu, což může být typicky státní měna nebo třeba komodita jako je zlato. Typicky to může být třeba americký dolar a je standardem, že stablecoiny vydavatel kryje tradičním americkým dolarem v poměru 1:1.

Nejznámějšími představiteli dolarových stablecoinů jsou například USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD) nebo právě Tether (USDT).

A právě posledně jmenovaný a nejčastěji používaný stablecoin USDT také disponuje nejméně jasnou strukturou podkladových rezerv. Zatímco další dva zmíněné stablecoiny disponují auditovanou a vcelku ověřitelnou strukturou rezerv, USDT je záhadou.


Tether jako záhada za 70 miliard amerických dolarů

Na Bloombergu proto nedávno vyšel obsáhlý článek (zde) popisující aktivity zakladatelů USDT, jejich nakládání s rezervami uživatelů kryptoměny Tether, minimální auditovatelnost a možnost dohledat zmíněné rezervy držené přes společnost Tether Holding Limited.

Tether, kryptoměna, digitální měna, coin, token, USDT,
Tether – mince. Zdroj: Unsplash

Některé nitky podle článku vedou také ke snahám zakladatelů o zvyšování výnosu z těchto nakumulovaných rezerv formou rizikových investic do krátkodobých dluhopisů čínských developerů. To v souvislosti s krachujícím realitním trhem v Číně představuje velmi vážný červený vykřičník pro všechny uživatele tohoto stablecoinu.

Tetherů (USDT) navíc jen během letošního roku společnost vpustila do oběhu 48 z celkových 69 miliard dolarových ekvivalentů – Tether, které nyní obíhají na kryptoměnových burzách. Vysoká emise jednotek je dalším varovným znakem.

Může se tak rychle ukázat, že Tether nedrží rezervní aktiva v poměru 1:1 a může to být také největší díra rozjezdové éry kryptoměn.

Je proto na místě dbát při používání tohoto směnného prostředku nejvyšší opatrnosti, případně se mu vyhnout použitím jiného a bezpečnějšího stablecoinu.

Zdravý rozum na scénu

Závěrem je dobré zmínit, že není kryptoměna jako kryptoměna a v každém případě je dobré zapojit zdravý rozum. Svěřit všechny své prostředky jednomu hodnotovému médiu zřejmě není zdravé. A to ani do státních měn ani do kryptoměn.

Jakýkoli nákup je tedy třeba dělat s rozmyslem a s přihlédnutím ke zdravému rozumu.

— konec článku —

Dál se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: