Kryptoměny: Propad cen jako nákupní příležitost

bitcoin, mince, řetěz, zlato, coin, token
Bitcoin v řetězech. Zdroj Pexels

Propad cen kryptoměn jako nákupní příležitost. Přetížené platební metody i burzy. Nákupy ve výprodeji a čas levných nákupů. Koordinace nákupních aktivit a vlastní odpovědnost.

V minulém týdnu proběhl na kryptoměnových trzích rozsáhlý výprodej. Kryptoměny klesly v ceně často i na polovinu a bylo hodně za čím se ohánět.

Základní obchodní poučení zní: „Kupuj levně, prodávej draho“. S touto poučkou se mnoho kryptoměnových nadšenců vrhlo do rozbouřených vod trhu s kryptoměnami v době největšího propadu.

Mnozí lidé tak začínají pomalu chápat, že kryptoměny mohou být skutečným měnovým systémem a zároveň představují finanční hru určenou pro malé hráče, kterými jste nejspíš i Vy stejně jako autor tohoto blogu (psal jsem zde). Některé kryptoměny mají ale i potenciál nahradit v určitých případech i stávající státní měny zadlužených států (psal jsem zde).

Doposud jsme se zabývali spíš kryptoměnami těžitelnými bezplatně na mobilním telefonu jako jsou Pi Network (více zde) nebo Bee Network (čtěte tady). Představili jsme si také kryptoměnu Phoneum (najdete zde) a začínající projekt Alpha Network (více zde). Tyto projekty jsou ale zatím spíš v rozjezdu.

Včas jsme si také představili také dvě nejzákladnější burzy kryptoměn, kterými jsou Coinbase a Binance (čtěte více zde) včetně možností, jak na ně nejlevněji převádět prostředky a jak získat příjemný bonus do začátku obchodování.

A jsem rád, že někteří z Vás této možnosti včas využili a zapojili se do největší nákupní příležitosti v této oblasti za poslední dobu.


Nákup kryptoměn ve výprodeji

Kryptoměnový propad z minulého týdne znamenal pro mnohé velké překvapení. Již od začátku minulého týdne kryptoměny v ceně obecně klesaly. Ve středu pak začal ten pravý propad, když se významné kryptoměny zřítily na úroveň konce minulého roku.

V době největšího propadu však mnoho lidí zažilo za poslední dobu největší nákupní příležitost pro obstarání „levných“ kryptoměn. A rozhodně bylo z čeho vybírat.

Coinbase, propad ceny, pokles, sestup
Cena Bitcoinu při propadu. Zdroj: Coinbase.

Bitcoin

Cena nejznámější kryptoměny Bitcoin se zhoupla během jediného dne z bezmála 44 tisíc USD(T) za jednu minci (coin) až na hranici 30 tisíc amerických dolarů a zaznamenal jsem z jiných zdrojů i krátký propad níže. To jsou hodnoty, kde se cena této kryptoměny pohybovala naposled během ledna letošního roku. Propad o více nežtřicet procent během jediného dne.

Graf, propad ceny, coinbase, ethreum, pokles
Propad ceny ethereum. Zdroj: Coinbase

Ethereum

Druhá nejvýznamnější kryptoměna Ethereum klesla z hodnoty bezmála 3,5 tisíce USD(T) až na úroveň 1 888 USD(T). To je propad o 45 % opět během jediného dne.

Ostatní kryptoměny

Ostatní kryptoměny povětšinou následovaly trend, který nastavily tyto dvě největší a nejpoužívanější kryptoměny. I když i zde se našly výjimky. Shodou okolností některé kryptoměny, které jsem nakupoval paradoxně v ceně vzrostly. I tak je však v první chvíli bylo možné nakoupit s výraznou slevou.

Člověk, ale musel jednat rychle.


Značný zájem přetížil platební cesty

Je pozoruhodné, že během tohoto propadu byly přetížené všechny metody, kterými bylo možné dopravit hotovost na kryptoměnové burzy a realizovat další nákupy.

Zájem nakupujících i prodávajících byl tak enormní, že na několik hodin přestala v podstatě fungovat kryptoměnová burza Coinbase i služba Revolut, přes kterou lze převádět prostředky na burzy kryptoměn. Ani druhá mnou používaná služba Binance nebyla schopná přijímat prostředky.

Několik pokusů o platbu se mi tak vrátilo zamítnutých z obou burz. Některými cestami se mi však podařilo alespoň nějaké prostředky na burzy dostat včas a rozhodně bylo co nakupovat.

Koordinované nákupy

Jsem rád, že i přes tyto změny se mě i několika dalším nadšencům, podařilo udržet nervy na uzdě a zajímavé kryptoměny spíš přikupovat kryptoměny s výraznou slevou.

Při takových příležitostech je nejnáročnější právě uhlídat vlastní nervy a nenechat se vykolejit. Tento propad byl nejspíš jen jedním z celé řady a další velké výkyvy budou nejspíš pokračovat. A to oběma směry – dolů i nahoru.

Je dobré být připraven na nejrůznější změny. Stejně jako je dobré mít v takto zajímavých časech oporu, kterou mohu poskytnou i dalším zájemcům, kteří se přihlásí ke konzultacím v oblasti kryptoměn (čtěte více zde). Nyní máme všichni možnost a čas připravit se na další změny, které nás v souvislosti s financemi čekají a nejspíš neminou.

A kryptoměny při těchto změnách budou hrát zásadní roli.

Důraz na osobní zodpovědnost

Decentralizace financí vrací značnou část odpovědnosti do rukou každého jedince. Každý z nás tak může převzít odpovědnost za své peníze do vlastních rukou. Odpovědnost, ale také znamená snášet rizika.

Kryptoměny jsou systém, který představuje svobodnější alternativu stávajícího finančního systému. Osobně to považuji i přes všechna rizika za velkou přednost.


Má to ještě smysl?

Zopakuji, že dosavadní systém státních měn, jejichž hodnotu a důvěryhodnost zaručují často hluboce zadlužené státy, se v mnoha případech potýká s vážnými problémy (psal jsme zde). Je proto užitečné hledat alternativu jak omezit rizika, která z těchto jevů vyplývají.

Kryptoměny již nyní představují alternativu ke stávajícímu finančnímu systému. Mohou také poskytovat nové a zajímavé příležitosti k diverzifikaci úspor nebo prostě jen finanční rezervu mimo svou státní měnu. Tento alternativní finanční systém je však stále v rozjezdu a potýká se nejrůznějšími výzvami.

Za účelem přechodu na kryptoměny a orientaci v začátcích i obchodování se můžete pro radu obrátit na autora tohoto blogu (zde) a nebo se také můžete vrhnout do víru dění na vlastní pěst a otevřít si účet třeba na kryptoměnové burze Coinbase nebo burze Binance s příspěvkem do začátku při využití odkazů z tohoto blogu (jak na to čtěte zde).

Osobní finanční zodpovědnost i finanční svobodu máme nyní všichni na dosah ruky. I přes rozdílnost jednotlivých kryptoměn a jejich různou schopnost plnění role platidla, je dobré vědět, že trh, který jde jednou dolů půjde jindy zase nahoru.

Čas k přechodu na kryptoměny

Osobně se proto domnívám, že právě nyní přišel nejlepší čas k přechodu na kryptoměny. Není důvod věšet hlavu jen proto, že peněz a spekulací do některých kryptoměn přiteklo velké množství. Současná situace je tak spíš jen vydechnutím před další jízdou.

Tato jízda dál však může vypadat jinak než doposud. Nemusí zahrnovat mohutné růsty cen ze spekulací, ale spíš širší možnosti využití kryptoměn v praktickém životě. A kdy jindy přecházet na nové měny, než když jsou ceny nízké? Základní obchodní poučka přece zní: Levně koupit, draze prodat.

A nyní je čas levných nákupů…

Dál se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: