Kryptoměny: Decentralizovaná finanční hra pro malé hráče

Bitcoin, mince, zlato, mobilní telefon, kurz, burza, graf
Bitcoinová mince ze zlata na pozadí mobilní telefon s burzou na obrazovce. Zdroj: Pexels.com

Kryptoměny jsou budoucností peněz i finančního systému. Hra plná příležitostí, která se právě rozehrává. Banky přechází na kryptoměny. Komunitní měny na vzestupu. Minulost uvolňuje prostor budoucnosti.

Monopoly, banka, hra, bankovka, kostky, panáčci
Monopoly – peníze. Zdroj: Pexels

Představte si svět, jako jednu velkou herní plochu. Představte si třeba takovou hru Monopoly (více zde). Kdybyste začali hrát v polovině rozehrané partie, tak jste samozřejmě ve velké nevýhodě.

Ti, kteří začali hrát dříve než vy, mají již nakumulovaný kapitál a skoupené nemovitosti a na nich domy a hotely. V takové hře budete jen horko těžko soupeřit a propracovávat se dál, když začnete pozdě.

A situace většina z nás je ve světovém hospodářství nyní tomuto příkladu velmi podobná. A to zejména situaci, které je založená na amerických dolarech jako světové rezervní měně (psal jsem zde). Ale ani v národních ekonomikách se však tato situace příliš neliší.

Karty jsou rozdány, kapitál kumulován, domy i hotely skoupeny těmi, kteří začali hrát dřív. Výrazně dřív. Třeba před padesáti či sto lety. Tato partie se již pomalu dohrává. Ale my všichni i tak musíme ve stávajícím finančním systému hrát dál, chceme-li v něm přežít. Není to však jediná hra, kterou je možné hrát.


Nová hra pro nové hráče

Během posledních kol stávající finanční hry postavené na státních měnách, se však vcelku svižně rozehrává nová a vzrušující partie obdobné hry. Každý, kdo začne hrát hned na začátku, má samozřejmě výhodu oproti těm, kteří se zapojí později.

Touto novou hrou jsou kryptoměny. Kryptoměny se pomalu, ale jistě stávají finančním systémem budoucnosti. Celý tento ekosystém se postupně zkouší a tříbí, aby plynule navázal novou hrou na stávající dohrávající akt. Toto vše se děje přímo před našima očima a kolem nás.

Kryptoměny jsou poměrně mladý obor, který teprve čeká na objevení svého plného potenciálu.

Mnoho partií, zajímavé příležitosti

Každý z nás se tak může zapojit ve chvíli, kdy se tato hra začíná hrát. A jelikož se partií v oblastí kryptoměn rozehrává velmi mnoho, tak je jen na nás, kterou si vybereme a do jaké hry se zapojíme.

Můžete se například přidat do těch, co už jsou alespoň několika lety prověřené a kde první hráči vcelku nedávno opustili startovní rovinu. Můžete se ale také přidat do nových partií, které vznikají před očima téměř každý den a přinášejí prvním uživatelům nemalé výhody.

Každá hra má samozřejmě svá rizika. Blockchainových systémů vzniká mnoho a ne všechny přežijí. Některé však bezesporu ano.

Komunitní kryptoměny jako lokální měna

Jelikož se kvůli stále rostoucí integraci a možnostem mezinárodní mobility lidé stále méně definují na základě místa pobytu nebo-li své země, vzniká tím prostor pro specializované kryptoměny zaměřené pouze na určitou komunitu, která může být rozprostřená třeba po celé planetě. Tito lidé však mohou sdílet společný zájem.

Taková komunitní kryptoměna pak funguje jako lokální měna. Její uživatelé si „své“ měny více váží, protože vědí, že přináší užitek nejen jim osobně, ale i obdobně smýšlejícím jedincům.

Lokální měny již mnohokrát v historii zachránili nejednu mikrooblast od ekonomických problémů už jen tím, že jí lidé věřili i když důvěra ve významné státní měny upadla.

Komunitní měny se tak mohou stát stabilizačním prvkem celého finančního systému založeného na kryptoměnách.

Pozoruhodným příkladovým projektem v oblasti komunitních platidel je například kryptoměna Pi Network (čtěte více zde) nebo obdobný projekt se zaměřením na herní komunitu Bee Network (čtěte zde). Obě tyto kryptoměny lze navíc těžit zcela bezplatně na mobilním telefonu.

Jak kryptoměna Pi Network, tak kryptoměna Bee Network jsou prozatím v raných fázích rozvoje. Každý se tak může s minimálním úsilím zapojit a „vytěžit“ si celkem nějakou tu digitální minci. Více informací najdete ve výše uvedených odkazech.


Hra neobjevených možností

Kryptoměna, kryptoměny, digitální měny, online měna, Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), ZCash (ZEC) Monero (XRM).
Kryptoměny – coiny, tokeny

Svět kryptoměn je hra neobjevených možností, které čekají až je nalezneme. Je to hra pro nové, nadějné a doposud často neprávem opomíjené hráče, kteří mají do hry a k jejím pravidlům rozhodně, co říci.

Každý si může vybrat svou novou hru a nové spoluhráče. Je doba spojování, kdy již nehrajeme proti sobě, ale táhneme za jeden provaz. A tím je pozitivní a spravedlivější změna pravidel hry, které půjdou na ruku výrazně většímu počtu lidí.

Pozn.: Zajímavým projektem, do kterého se lze také bez jakéhokoli vkladu zapojit a těžit kryptoměnu na mobilu je kryptoměna Phoneum (psal jsem zde).

Kryptoměny jsou však také hrou pro malé hráče, kterými jsme nejspíš i my všichni, kteří tento blog čteme. Všichni máme nyní šanci být u něčeho nového, co tu ještě nebylo. Co může pozitivně překvapit a změnit život mnoha lidem k lepšímu.

Stačí málo: začít se zajímat, najít si svou hru a začít hrát. Všichni máme nyní šanci vybrat si hru, která nejlépe vystihuje nás samotné a která právě začíná. Chopit se šance a hrát naplno. Být u toho a pomoci tím změnit svět k lepšímu. Být pozitivní změnou.

V minulém článku jsme si proto posvítili na nejlevnější cesty jak nakoupit kryptoměnu (čtěte více zde).

Minulost vs. budoucnost

Zatímco se starý systém dostává do stále hlubší smyčky, ze které není cesty ven (čtěte více zde), tak současně s tím prorůstá tímto starým a zkostnatělým systémem změna ve formě decentralizovaných kryptoměn.

Všechny staré banky postupně rády naskakují na nové způsoby vyrovnávání mezinárodních převodů peněz formou vypořádávacích kryptoměn, které umožňují mezinárodní převody výrazně zlevnit a zrychlit.

U sebe tuto změnu ale nejspíš nepoznáme. Alespoň ne do doby dokud sami nepřejdeme na způsob kterým platí samotné banky, a ke kterým máme nyní díky kryptoměnám přístup všichni.

Staré, státem garantované měny se dostávají do úzkých, ale nové decentralizované kryptoměny stále sílí. Starý systém se postupně mění na nový.

Ověření životaschopnosti

Tento nový ekosystém založený na kryptoměnách je přitom den ode dne silnější. Vznikají nové aplikace, nové sítě a celé tyto mechanismy zažívají nové a nové zkoušky, které ověřují jejich životaschopnost.

Kryptoměny tak postupně nacházejí cesty, jak být stabilnější, bezpečnější a připravenější převzít vedoucí úlohu v budoucnosti peněz.

Za tímto účelem jsem proto připravil pro zájemce možnost osobních konzultací, které Vám pomohou přejít na kryptoměny a diverzifikovat alespoň část úspor tímto směrem (čtěte více zde).

Jak postupuje čas, tak postupně plním i svůj videokurz ochrana majetku a investování podle ekonomických cyklů prvními a nejdůležitějšími informacemi, které potřebujete vědět, abyste se mohli lépe zorientovat v tom, co se kolem nás nyní děje (čtěte více zde).

Dál se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: