Kryptoměna Bee: Další digitální měna pro mobilní telefony

Kryptoměna, digitální měna, Bee Network, mobilní telefon.
Logo kryptoměny Bee Network. Zdroj: oficiální twitter účet aplikace.

Kryptoměna Bee Network jako další digitální měna těžitelná na mobilním telefonu se specifickým zaměřením na komunitu hráčů počítačových her. Prudký růst počtu uživatelů však značí zajímavý potenciál, ale zanechává i otázky.

S kryptoměnami se v posledních letech roztrhl pytel. Nejnovějším trendem mezi kryptoměnami se pak stala myšlenka na těžbu digitálních mincí tzv. coinů pomocí mobilního telefonu.

V minulém článku jsme se seznámili s první kryptoměnou tohoto typu nazvanou Pi Network (čtěte více zde). A jelikož dobré nápady si rychle získávají na oblibě, různých vylepšeních a specifikacích, tak se brzy objevila další alternativní kryptoměna Bee Network (v překladu včelí síť) na bázi technologie blockchain těžitelná na široce rozšířených chytrých mobilních telefonech.

Kryptoměna Bee mě však zajímá nejen jako včelaře a výrobce svíček (čtěte více zde), ale také pro zajímavé zaměření této digitální měny na herní průmysl.


Zaměření na hráče a funkční ekonomika

Zaměření na konkrétní komunitu hráčů počítačových a mobilních her je právě tím odlišujícím faktorem, který může projektu zajistit přežití a zároveň i největší zajímavostí kryptoměny Bee Network.

Zacílení na konkrétní oblast uživatelů s konkrétní zájmovou oblastí totiž dává tomuto projektu jasný směr už jen proto, že jde o reálnou oblast současné ekonomiky s objemem produktů, uživatelů i služeb v hodnotě bezmála 100 miliard amerických dolarů (zdroje zde).

Kryptoměna pro určitou zájmovou komunitu tak dává digitální měně Bee Network jasný cíl a použití v konkrétních aplikacích, které už nyní existují. Pro úspěch tak není třeba budovat nové tržní prostředí. Stačí vzít a nasadit do reálného herního provozu.

Umím si tak představit, že Bee coinem by šlo zaplatit jak za samotné hraní her, tak za virtuální předměty uvnitř konkrétních her či podpůrný merchandising, čili různé propagační předměty.

Hodnota kryptoměny Bee Network

Jako u všech druhů peněz získává měna na hodnotě až reálným oběhem a poptávkou. Obě hodnoty spolu jdou ruku v ruce. Reálný oběh měny, tedy směnitelnost za zajímavé zboží a služby vytváří poptávku.

V současné chvíli je hodnota kryptoměny Bee vcelku zanedbatelná. To se ale může změnit ve chvíli, kdy dojde k dostatečnému rozšíření komunity uživatelů a reálnému nasazení. Tedy k situaci, kdy bude možné směnit kryptoměnu Bee za něco jiného a tím i k zahájení obchodování a směnitelnosti.

Dalším faktorem úspěchu je zalistování nebo-li uvedení na burzu kryptoměn, což je další z milníků, který umožní kryptoměnu Bee směňovat za jiné digitální nebo státní měny.

Rychlý rozvoj: 5 milionů uživatelů za bezmála pouhý měsíc

Kryptoměna Bee Network vznikla jako varianta dříve popsaného projektu Pi (čtěte zde) a to výrazně později až koncem minulého roku (2020). I díky rostoucí oblibě těžby digitálních měn na mobilních zařízeních se však rychle přehoupla přes několik významných milníků. Během několika prvních měsíců rozšířila dne 9. ledna 2021 síť Bee Network svou komunitu na 1 milion uživatelů.

V době psaní tohoto článku 27. února 2021 překročila komunita aktivních uživatelů hodnotu 6 milionů a nadále rychle roste. Blíží se tak další milník projektu. Při hodnotě 10milionů uživatelů se „výnosnost“ těžby kryptoměny Bee Network sníží na polovinu.


Kdo dřív přijde, ten víc těží

Všechny digitální měny jsou pak založeny na principu odměňování prvních uživatelů vyššími hodnotami jednotek digitální měny. V tomto případě Bee coinu.

Cílem tohoto opatření je motivovat z počátku rozvoje co největší množství uživatelů ke vstupu do projektu. Takže kdo dřív přijde, ten víc těží a s vyššími počty uživatelů výnosnost těžby kryptoměny klesá. A jelikož se síť uživatelů rychle rozrůstá, není na co čekat.

Samotná těžba kryptoměny Bee pak probíhá pomocí ikony v aplikaci, na kterou je nutné jednou denně kliknout pro obnovení těžby.

Nároky na hardware, spotřebu a data telefonu

Těžba kryptoměny Bee Network nenese nároky na hardware ani spotřebu energie telefonu. Samotné ověřování blokových transakcí totiž probíhá na fyzické počítačové infrastruktuře, kterou mají strůjci projektu pronajatou u soukromých institucí.

Co se dat týče, měla by aplikace přenášet pouze omezené množství informací nutných k ověření pořadového čísla bloků a potvrzení zda dochází k záznamu transakcí. Přesto jsem při současném používání obou aplikací jak pro Bee tak pro Pi zaznamenal zvýšenou spotřebu dat.

Mám sice celkem nízké datové limity, ale i tak pro obnovení těžby používám raději pevné připojení Wifi.

Jak těžit Bee coin?

Do začátku je potřeba stáhnout si přes Appstore nebo Google play do chytrého mobilního telefonu aplikaci s názvem „Bee Network“.

Poté si nastavit potřebné údaje jako jsou jméno, příjmení a přezdívka. Upozorňuji na předpoklad, že v určité fázi rozvoje projektu bude nejspíš nutné ověřit svou aplikaci skutečným dokladem, takže se vyplatí na to myslet hned z počátku.

Jelikož se také jedná o komunitní digitální měnu, budete dále potřebovat doporučení od některého stávajícího člena. Zde můžete uvést autora tohoto blogu s přezdívkou „jindricho“.

Tímto doporučením obě strany obdržíme do začátku nějaký ten Bee coin a zároveň se oběma stranám mírně zvýší výnosnost těžby této digitální měny.


Má to nějaký smysl?

Asi nikdo nedokáže určit, jakým směrem se tyto nové kryptoměny vydají. Mohou stejně tak dobře úplně skončit, jako vést k reálnému používání a skutečné hodnotě.

Při zvažování zda krytoměnu Bee Network vyzkoušet je třeba si uvědomit, že nutný vklad z pohledu uživatele je do takového projektu vcelku zanedbatelný vzhledem k potenciálu, který má.

Vkladem je pro uživatele drobné úsilí při stažení aplikace a vteřiny denně při obnovení těžby kliknutím na ikonu v aplikaci.

Potenciálním rizikem je všude na internetu možnost zcizení osobních údajů a obecně otázka bezpečnosti údajů na internetu. Stejně tak je otázkou nižší transparentnost ohledně autorů projektu a jejich záměrů a to zejména, zda se nejedná pouze o nový typ reklamního prostoru.

Bezpečnost údajů je ale otázka, kterou jako uživatelé internetu nezbytně řešíme dnes a denně při použití jakýchkoli online služeb. Tuto oblast tak nechávám na osobním zvážení každého čtenáře.

Pokud se však podaří kryptoměnu Bee Network dostat do dalších fází a k reálnému použití, může mít nakonec i zajímavou reálnou hodnotu. Když si tak spočítám rizika proti potenciálu výnosu, zvolil jsem osobně zkušební zapojení do projektu.

Těžba a využívání kryptoměn také může být zajímavou možností při ochraně majetku v nadcházejících změnách. Více informací naleznete u připravovaného videokurzu a v přiložených odkazech (čtěte více zde).

Poučení z vývoje Bitcoinu

Bee Network se tak stává dalším projektem založeným na myšlence nápravy některých nedostatků bitcoinu. Přes významné postavení známé digitální měny Bitcoin i fakt, že se jedná o první funkční projekt decentralizované digitální měny založené na technologii blockchain, tak také časem vyplouvají na povrch určité nedostatky tohoto průkopníka digitálních měn.

Těmi jsou například koncentrace bitcoinů v rukou úzké skupiny uživatelů, kteří tuto kryptoměnu buď těžili hned z počátku jeho vzniku nebo nyní disponuje ohromným výpočetním výkonem nutným k ověřování bloků transakcí.

Ohromný výpočetní výkon pak spotřebuje také ohromné množství elektrické energie nutné k tomu, aby bitcoin vůbec mohl dál fungovat. Podle zdrojů z BBC je toto množství elektřiny v současné době srovnatelné například se spotřebou celého státu Argentina (zdroj informace zde).

Cílená náprava

Kryptoměna Bee Network pak sdílí stejný princip i myšlenku jako dříve představená digitální měna Pi (více zde).

Těmi jsou férovější distribuce jednotek digitální měny tzv. „coinů“, prostřednictvím mobilních telefonů. Uživatelé budou v pozdějších fázích projektu také vyzváni k ověření identifikačním dokladem, což omezuje koncentraci coinů u podnikavců s velkým počtem mobilních telefonů.

Kryptoměna Bee dále staví na principu aktivní komunity uživatelů zejména z oblasti herního průmyslu.


Závěrem

S jistotou nelze nijak předpovědět, zda tyto kryptoměny nakonec dorostou do použitelného stavu. Jako běžní uživatelé se však můžeme zkusit do takových projektů zapojit a sledovat, co se s nimi stane. Přece jenom vyžadují minimum úsilí a mohou přinést zajímavé výsledky.

Takže zopakuji: V případě zájmu o zapojení do projektu kryptoměny Bee je nutné stáhnout si do mobilního telefonu aplikaci Bee Network z Appstoru nebo Google play, vyplnit potřebné identifikační údaje a jako doporučující osobu uvést například autora tohoto blogu pod přezdívkou „jindricho“. A pak jen klikat na ikonu těžby a sledovat, kam projekt povede.

Dál se můžete podívat například na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a i nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: