Hi Dollars: Kryptoměna pro mobil a blockchainová banka

Hi Dollars, blockchain, banka, bankovní služby, kryptoměna, kryptoměny, odměna, výhody, služby, Hi.com
Logo projektu Hi Dollars. Zdroj: Officiální twitter aplikace Hi.com

Hi Dollars je nezisková globální banka na bázi blockchainu, která se právě rozjíždí. Směna, úspory a slušné úročení pro kryptoměny i některé státní měny. Výhody pro členy a vlastní kryptoměna s omezenou zásobou coinů. Zkušení zakladatelé a solidní projekt. První recenze a přístupový kód.

Hi Dollars, blockchain, banka, kryptoměna, kryptoměny, odměna, výhody, služby, Hi.com
Web aplikace Hi.com s kryptoměnou Hi Dollars.

Mottem projektu Hi.com je: „Bankovnictví potřebujeme, banky nikoliv“.

Tento neziskový projekt sám sebe označuje jako Bitcoin s výhodami. Jedná se v podstatě o rozjíždějící se bankovní službu na bázi blokchainu s neziskovými ambicemi a snahou o nový rozměr jednoduché uživatelské přívětivosti s celosvětovým přesahem.

Již dříve jsem psal, že kryptoměny jsou budoucností peněz (čtěte více zde) a projekt s kryptoměnou Hi Dollar, u jehož zrodu můžete nyní být, může toto tvrzení upevnit.

Pozn. Kryptoměnu Hi Dollar lze nyní těžit prostřednictvím odpovědí na jednoduché otázky v chatovací aplikaci Telegram (brzy i Whatsapp a další). Stačí si tak stáhnout aplikaci telegram a přihlásit se prostřednictvím tohoto odkazu (zde) ze stránky Hi.com k telegramové aplikaci. Je třeba mít doporučující osobu, kde můžete uvést například autora tohoto blogu s přezdívkou „Jindricho“. Přesnější návod najdete na konci článku.

Komunitní krytoměna a komunitní banka

Již dříve jsme si představili komunitní kryptoměnu Pi Network (čtěte zde), která rozšířila kryptoměnový svět o komunitní typ kryptoměny, ve které se uživatelé vzájemně znají, doporučují se a aplikace v určitém momentu ověří uživatele skutečnými doklady.

Platforma Hi.com však neplánuje vytvořit pouze vlastní komunitní kryptoměnu (v tomto případě Hi Dollar) jako dříve představené projekty, ale tvoří kompletní bankovní službu postavenou na blockchainu a uživatelské komunitě.

Je to originální začínající projekt s potenciálem celosvětově změnit bankovnictví, zjednodušit ho a zpřístupnit prakticky každému člověku na zemi s minimálními náklady. Každému uživateli tak stačí mít chytrý mobilní telefon.


Společnost a osobnosti

Na rozdíl od dříve představených projektů, kde nebylo z počátku ani jasné, kdo za projekty stojí, je v tomto případě situace vcelku jasná.

Projekt není opředen otázkami, ale jasnou strukturou a osobnostmi v čele. Osobnostmi, které prošli významnými finančními a obchodními společnostmi v kryptoměnovém světě.

Hi Dollars, blockchain, banka, kryptoměna, kryptoměny, odměna, výhody, služby, Hi.com
Představitelé projektu Hi Dollars

Autory projektu jsou podle webu hi.com:

1) Stefan Rust, který působil jako ředitel v Bitcoin.com

2) Sean Rach, který působil jako ředitel marketingu v projektu Crypto.com

Projektu funguje prostřednictvím společností hi Reserve limited, která má sídlo na Britských panenských ostrovech a společností hi Foundation limited se sídlem Singapuru. Později jmenovaná společnost také zaštiťuje aktivity hi.com a hi Dollar.

Solidní financování

Tento projekt je také zřejmě velmi dobře financovaný. Nákup jednoduché domény, která obsahuje pouze dva znaky se nejspíš pohybuje v řádech milionů dolarů, takže se nejedná amatérský projekt, ale je zřejmě velmi dobře financovaný.

Navíc je z webových stránek zřejmé, že projekt v čase plánuje rozdělit mezi uživatele kryptoměny (ať už hi Dollar nebo další krypto) v hodnotě tři miliardy dolarů.

Jedná se tedy o dobře zafinancovaný projekt a není třeba se obávat, že by skončil například kvůli nedostatku prostředků.

Pozn.: Nejnovější aktualizaci z 13.2.2022 k projektu Hi Dollars si můžete přečíst (zde).

Síla jednoduchosti s tím, co funguje

Jednoduchost je dalším významným prvkem platformy Hi Dollars. Aktuálně Hi Dollars funguje na prověřené blockchainové ethereum tzn. současný token je typu ERC-20 a v příslušné fázi rozvoje projektu plánuje přesstoupit na vlastní blockchain.

Chat, aplikace, telegram, logo
Logo chatovací aplikace Telegram. Zdroj: Telegram.org

Platforma také plánuje umožnit posílání plateb prostřednictvím chatovacích služeb.

Ačkoli v projektu proběhne i vývoj vlastní aplikace, tak se autoři do začátku vydali jednoduchým způsobem vstříc uživatelům a zpřístupňují služby hi Dollar skrze již fungující aplikace, které mají uživatelé často již nainstalované v mobilním telefonu.

Není proto v mnoha případech nutné povolovat další speciální požadavky nových aplikací, které žádají o přístup k tomu či onomu.

Aktuálně běží hi Dollars na chatovací platformě Telegram. V brzké době přitom má projekt v plánu spuštění chatovací aplikace také prostřednictvím Whatsappu, Messengeru a dalších běžně používaných služeb.


Služby

Na platformě Hi dollar bude možné v případě dosažení plánovaných cílů peníze i kryptoměny spořit, posílat, vydělávat a směňovat.

Aktuální cíl platebních služeb platformy hi Dollars jsou následující:

1) Snadné převody

a to prostřednictvím chatovacích aplikací či mobilního telefonního čísla. Tedy již žádné složité kódy a dlouhá čísla bankovních účtů.

2) Multiměnové spořící účty se solidním zúročením

v množství státních měn i kryptoměn s příjemným zhodnocením. Pro vyšší zhodnocení je však třeba uložit více hi Dollarů na účtu platformy. Stejným způsobem se rozjížděl projekt Crypto.com

3) Směnárna za středový kurz

Směnárna mezi státními měnami i krpytoměnami bez poplatků za středové kurzy.

4) Výhody pro uživatele

Lze očekávat, že půjde o zvýhodněná přeplatné oblíbených služeb či slev a cashbacků u nákupů.

5) Odměny za aktivitu

Do začátku je v rámci marketingové strategie formou doporučení nových uživatelů připravené množství kryptoměny hi Dollar, které bude možné získávat za jednoduchou denní aktivitu (viz. níže) i jiné kryptoměny v nezanedbatelných částkách.

6) Virtuální platební karty

služba v určité fází svého rozvoje spustí platební metody prostřednictvím klasických služeb Apple Pay, Google Pay či Samsung Pay.

Většina těchto služeb je v současnosti v zárodku, jelikož se jedná o první fázi projektu. Není tedy jasné, zda se služba tak daleko vůbec dostane. Je však zřejmé, že je to první platforma, která usiluje o dosažení takto komplexních služeb v celosvětovém měřítku.

Odměny za aktivitu

Hi Dollars, blockchain, banka, kryptoměna, kryptoměny, odměna, výhody, služby, Hi.com
Snímek obrazovky s odměnou Hi Dollar.

Jako v případě dříve představených aplikací typu Pi Network (psal jsem zde), lze i na platformě hi Dollar získávat odměny za drobnou denní aktivitu.

V tomto případě vás však chatbot (neboli chatovací robot) požádá o odpověď na jednoduchou otázku. Jedná se v podstatě o průzkum, jaká zařízení a služby uživatelé používají atp. Předpokládám, že je to užitečné z pohledu pozdější optimalizace služeb.

Platforma uděluje uživatelům za tuto aktivitu jednotky nebo-li coiny či tokeny kryptoměny hi Dollar. Tuto kryptoměnu pak bude nejspíš dále možné zhodnocovat v rámci spořících účtů či stakování.

To ale není vše, aplikace bude taktéž s postupným rozvojem projektu rozdávat i jiné kryptoměny v údajné hodnotě až tři miliardy dolarů, které bude nejspíš rovněž možné dál zhodnocovat. A podle webových stránek i bez nutnosti vkladu vlastních kryptoměn.


Cena kryptoměny hi Dollar

Kryptoměna hi Dollar má prozatím cenu určenou v rámci platformy hi Dollar na určitou hodnotu vůči americkému dolaru. Tato hodnota v čase roste s postupujícím množstvím nových uživatelů.

Hi Dollars banka, bankovní služby, blockchain, banka, kryptoměna, kryptoměny, odměna, výhody, služby, Hi.com
Růst ceny kryptoměny Hi Dollars.

Kryptoměna hi Dollar však prozatím nemá jinak stanovenou cenu, než mimo samotný projekt, což může být spornou otázkou. To že si autoři cení svou kryptoměnu na takovou hodnotu ještě neznamená, že ji nakonec bude skutečně mít.

Tato hodnota však může být odrazovým můstkem při budoucím určování ceny kryptoměny hi Dollar při zalistování na některou stávající burzu.

Jelikož je však těchto coinů omezené množství, jejich distribuce tak bude probíhat pouze po určitou dobu a v čase bude množství rozdělovaných hi coinů klesat spolu s rostoucí uživatelskou základnou.

Omezená zásoba hi Dollarů

Omezená zásoba tokenů je ostatně jedním z pozoruhodných specifik platformy hi Dollar. Uživatelé, kteří podpoří projekt v časných rozvojových fázích to může znamenat ohromnou výhodu v případě, že projekt skutečně uspěje.

V případě omezené zásoby a úspěšnému rozjezdu projektu hodnota jednotek Hi Dollar do budoucna jen poroste.

Držením Hi Dollars zároveň získáváte právo na hlasování ohledně rozhodnutí o vývoji v této blockchainové síti. Dostáváte tak možnost hlasovat o budoucím směřování projektu.

Odměny za nové členy

Jako každý blockchainový projekt z posledních let potřebuje i hi Dollars nabrat kritické minimální množství členů, kteří by projektu zajistili dostateně širokou uživatelskou základnu nutnou k přežití.

Z toho důvodu poskytuje i hi Dollars odměny za doporučení nových uživatelů. V tomto případě však mají uživatelé možnost získávat odměny jak za přímo doporučené nové uživatele, tak i za další, které oni doporučí dál. Není však zatím zřejmé, na kolik úrovní tyto odměny za doporučení postupují. Otázka zní: není to náhodou letadlo?


Není to náhodou letadlo, pyramidová hra, ponziho schéma nebo jiný podvod?

Kryptoměnové projekty potřebují pro úspěšný rozjezd dosáhnout určitého množství uživatelů a proto aktivně shání nové uživatele a incentivizují (nebo-li odměnami podporují) v dalším šíření povědomí o projektu i své současné uživatele.

Systémy typu letadlo, podvod, pyramidová hra a ponziho schéma pracují na tom principu, že noví členové musí do takového podvodu nasypat vlastní peníze. Tyto prostředky si přerozdělují dříve příchozí a hra končí ve chvíli, kdy již nejsou noví členové, kteří by se mohli zapojit ani další prostředky, které by bylo možné dál distribuovat. Zároveň obvykle neposkytují žádné služby.

Projekt hi Dollar však od nových uživatelů nevyžaduje vklad vlastních prostředků. Noví uživatelé tam nemusejí posílat žádné vlastní peníze, pokud nechtějí. Ačkoli je každý začínající projekt rizikový a nemusí uspět, tak jediné riziko ztráty pro nové uživatele v tuto chvíli představuje čas vložený na zodpovězení jednoduchých otázek.

Jednoduše tak můžete vyloučit riziko případné ztráty tím, že projektu nepošlete žádné vlastní prostředky alespoň do chvíle, než se ukáže zda autoři projektu postupují vpřed v souladu se slibovanými službami podle nastíněné roadmapy.

Projekt tak místo složitých marketingových kampaní zvolil tuto cestu odměňováním nových uživatelů kryptoměnou a strategií tzv word of mouth, což je způsob, při kterém si uživatelé informace sami předávají dalším, bez nutnosti drahých marketingových kampaní. A to podle mého názoru dává smysl. Je to však pouze osobní názor a mohu se mýlit.

Před-nákup kryptoměny hi Dollar

Uživatelé do projektu nemusí vlastní prostředky sypat, pokud nechtějí a spokojí se s odměnami za aktivitu. Takto rozsáhlý projekt však spotřebuje ohromné množství prostředků, než bude možné jej rozhýbat.

Platforma tak umožňuje uživatelům si Hi Coiny přikoupit a těšit se z jejich zhodnocení. Cena je ostatně stanovená (viz. výše) a roste s množstvím uživatelů v síti. Je však příliš brzy na to odhadnout zda takové rozhodnutí dává smysl.

Lze tedy jen doporučit držet se odměn za aktivitu a vyhnout se podporování projektu vlastními finančními prostředky, alespoň do doby, než se ukáže, zda jej autoři skutečně dokáží posunout ke stanoveným cílům.

Jak začít získávat hi Dollars zdarma

Chat, aplikace, telegram, logo
Logo chatovací aplikace Telegram. Zdroj: Telegram.org

V této první fázi rozvoje projektu se neobejdete bez chatovací aplikace Telegram, kterou lze stáhnout do mobilu z Google play nebo Appstoru.

Hi Dollars, blockchain, banka, bankovní služby, kryptoměna, kryptoměny, odměna, výhody, služby, Hi.com
Web aplikace Hi.com s vyznačením registrace.

Dále stačí kliknout na tento odkaz (zde), který Vás přesměruje na web hi.com a zde na konci stránky kliknete na políčko registrovat pomocí telegramu. S tímto odkazem stačí kliknout na ikonu Telegramu.

Bez odkazu budete vyzváni k uvedení doporučující osoby (místo textu: „tell us the nickname of your referrer“). Zde můžete uvést autora tohoto blogu s přezdívkou „Jindricho“ (bez úvozovek).

Hi Dollars, blockchain, banka, kryptoměna, kryptoměny, odměna, výhody, služby, Hi.com
První přihlášení do Telegramu platformy Hi Dollars.

Aplikace funguje na principu chatbota (chatovacího robota), který s Vámi vyplní vstupní informace a odpovíte mu na několik základních otázek. Do začátku stačí kliknout na tlačítko „start“

Budete vyzvání ke výběhu jazyka, dále ke sdílení telefonního čísla se službou Hi dollars, která Vám na číslo zašle ověřovací kód a prostřednictvím kterého služba může v čase také fungovat jako platební brána. Vyzve Vás také k volbě přezdívky a nakonec se zeptá na jednoduchou otázku dne.

Za tuto odpověď získáte své první Hi Dollary. Každý den je možné zodpovědět jednu jednoduchou otázku a získat tak patřičnou odměnu. Tato odměna v čase klesá s rostoucím počtem uživatelů.

Připravte se na to, že v aplikaci toho zatím nejde dělat mnoho. Prozatím funguje doporučování členů, odpovídání na otázky a dotaz na zůstatek. Pokud telegram neukáže přímo nějaké tlačítko k akci, stačí poslat jakoukoli zprávvu a zobrazí se menu.

Takže těžme Hi Dollars a nechme se překvapit, jak se bude projekt Hi.com dále vyvíjet.

Pozn.: Nejnovější aktualizaci z 13.2.2022 k projektu Hi Dollars si můžete přečíst (zde).

Dál se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: