Kryptoměnová peněženka Trust Wallet: kombinace bezpečnosti a uživatelské přívětivosti

kryptoměna, kryptoměny, coin, token, digitální měna, peněženka, Trust Wallet,
Logo peněženky Trust Wallet. Zdroj: web aplikace.

Co jsou to pojmy kryptoměnová peněženka, privátní klíč a seedfrase. Peněženka Trust Wallet podporuje stakování a další užitečné služby. Krátká recenze. Jak jsem se vyhnul kryptoměnovému podvodu.

Už nějakou dobu víme, že kryptoměny jsou finanční hra pro malé hráče (psal jsem zde). Víme také, jakým nejlevnějším způsobem si obstarat kryptoměny prostřednictvím kryptoměnových burz Coinbase nebo Binance (psal jsem zde).

Jak ale dále naložit s kryptoměnami, které jednou nakoupíme? Nejjednodušší způsob je samozřejmě držet svou kryptoměnu na jakémsi sběrném účtu burzy, kde je možné s ním dlouhodobě operovat. To je však sice nejjednodušší varianta, ale dlouhodobě také rizikovější.

Burzy totiž obvykle neskladují prostředky každého uživatele na samostatném účtu, ale pro zjednodušení a snížení nákladu spíše na určitém počtu jakýchsi „sběrných účtů“ a většinu transakcí a záznamů o majetku uživatelů pak drží zejména ve svých účetních knihách.

K těmto účtům pak uživatelé nemají vlastní přístupové klíče a o svěřené prostředky se tak stará burza jakožto prostředník. Lze to přirovnat k situaci kdy své prostředky svěříte bance. To má však řadu nevýhod a proto je bezpečnější mít vlastní prostředky pod vlastní kontrolou. K tomu slouží kryptoměnové peněženky.

Kryptoměnová peněženka – logo. Zdroj: freepik.com

Co je to kryptoměnová peněženka?

Kryptoměnová peněženka je pak nástroj určený k interakci s blockchinem (ať už preferujete jakýkoli, obvykle má vlastní druh peněženky).

Pomocí peněženky je možné přesouvat informace (nejběžněji ve formě jednotek kryptoměny, jinak také známých jako coin, token) mezi jednotlivými peněženkami jinak známými jako adresy.

Privátní klíč a seed frase

Z pohledu oprávněného majitele peněženky jsou u těchto přístupových bodů nejdůležitější přístupové kódy zvané privátní klíč.

Privátním klíčem oprávněný majitel potvrzuje přesun prostředků a současně ověřuje, že uživatel s privátním klíčem je skutečně oprávněný majitel peněženky. V mnoha případech je privátní klíč zastoupený tzv. seed frase, neboli seznamem slov, které dokáží vygenerovat tento klíč a otevřít přístup k peněžence.

Seed frase tak slouží jako záložní přístup oprávněného uživatele v případě ztráty nebo znefunkčnění zařízení, přes které se obvykle přihlašuje.


Hot vs Cold Wallet

Kryptoměnových peněženek je několik základních typů a odlišují se zejména tím kdo a jak drží výše zmíněné privátní klíče.

Hot wallet (neboli horká) peněženka představuje nejčastěji softwarové řešení, které je připojeno k internetu. Spadají sem zejména softwarové peněženky ať už ve formě aplikace s přístupem přes internetový prohlížeč nebo aplikaci v telefonu či na počítači.

I přes minimální šanci tak může tato peněženky napdnutelná hackery už jen proto, že k ní je přes internet neustále možný přístup. Tyto peněženky však poskytují větší uživatelský komfort a při správném zacházení je riziko napadení velmi malé.

Cold wallet (nebo-li studená) peněženka pak znamená řešení, ke kterému není neustálý přístup po internetu. Přístupové klíče jsou tedy uložené offline. Cold peněženkou tak může být například česká hardwarová peněženka Trezor (zde).

Takové peněženky jsou pak nejbezpečnější, jelikož k přístupu je potřebe hardwarové zařízení, které má v ruce pouze uživatel. K přístupovým klíčům se tak bez zařízení, které není připojené k internetu nikdo jiný nedostane. Pro nakládání s kryptoměnami jsou však složitější.

Custodial vs non-custodial

K těmto dvěma typům krypto peněženky je pak ještě vhodné zmínit rozdíl mezi tzv. custodial a non-custodial peněženkami.

Custodial peněženky mají nějakého správce a obvykle neposkytují uživatelům své privátní klíče. Jejich správcem pak obvykle není oprávněný majitel prostředků, ale často to bývá například výše zmíněná kryptoměnová burza, která uživatelům poskytuje přístup k nakládání s těmito prostředky.

Non-custodial peněženky jsou pak takové, kde privátní klíče drží oprávněný majitel prostředků.

Detailní vysvětlení jednotlivých všech zmíněných typů peněženek, lze nalézt na následujícím videu od Binance (v angličtině) https://youtu.be/d8IBpfs9bf4


Kryptoměna, kryptoměny, digitální měna, coin, token, peněženka, Trust Wallet, jak vypadá peněženka, zůstatek, Bitcoin, Ethereum, Binance Chain, BNB, ETH, BTC, Litecoin, LTC, Ripple, XRP.
Trust Wallet. Zdroj: Web aplikacce.

Peněženka Trust Wallet

Jednoduchá peněženka Trust Wallet je oficiální peněženkou burzy Binance. Ač službu rozvíjí kryptoměnová burza Binance tak je to samostatná služba, která s prostředky na burze nemá nic společného.

Podle definice výše se tedy jedná o non-custodial, tedy uživatelé mají vlastní privátní klíče a zároveň je to hot wallet, tedy softwarová peněženka připojená k internetu.

Je zároveň přijatelným kompromisem mezi bezpečností kryptoměn a uživatelkou přívětivostí. Poplatky za převod kryptoměny na/z peněženky jsou dané poplatkem blockchainové sítě. Zatím jsem nenarazil na za extra poplatky účtované přímo peněženkou.

Osobně jsem doposud vyzkoušel posílání BUSD z burzy Binance tam i zpět, stakování a konektorový program Wallet Connect (viz. níže). Vše bez problému a s jasnými poplatky.

Je ale dobré si vždy každou službu i převod z opatrnostních důvodů vyzkoušet nejdříve na malém vzorku. O to víc u nějaké složitější operace.

Krpytoměna, kryptoměny, peněženka, coin, token, Trust Wallet, podporované coiny, jaké token podporuje,
Podporované kryptoměny. Zdroj: Web aplikace Trust Wallet

Všechny coiny a zajímavé služby

Trust Wallet je bezplatná služba s užitečnými funkcemi, ve které je možné zároveň pracovat s širokým množstvím kryptoměn. Podle oficiálních údajů peněženka podporuje v době psaní článku 40 různých blockchainů a na 160 tisíc různých druhů kryptoměn, tokenů či coinů.

Podporuje zároveň zajímavé funkce jako jsou:

Swap tokenů i mezi blockchainy.

DEX – decentralizovaná burza, kde si lze kupovat kryptoměny přímo z peněženky jak prostřednictvím kryptoměn, tak přes partnerské služby i platebními kartami (nutno dodat, že partnerské společnosti účtují za nákup kartou nemalé poplaky).

Stakování – Trust Wallet podporuje stakování (tedy uzamčení tokenů do blockhcianu a získávání odměn) pro množství zajímavých kryptoměn.

peněženka, kryptoměna, wallet, Trust Wallet, stake, stakování, Binance coin, BNB, Tron, TRX, Tezos, XTZ, Cosmos, ATOM, VeChain, VET, Callisto, CLO, KAVA, TomoChain, TOMO, IOTeX, IOTX, Algorand, ALGO
Trust Wallet stakování kryptoměn: Zdroj: web aplikace.

Decentralizované aplikace – peněženka poskytuje připojení široké palety decentralizovaných aplikací pro rozšíření možností nakládání a práce s uloženými tokeny.

Sledování cen – přímo v hlavní stránce peněženky lze sledovat aktuální vývoj cen přímo vůči zůstatku jednotlivých kryptoměn.

Konektory pro aplikace – peněženka také umožňuje připojení pro další decentralizované služby prostřednictvím zabudovaného konektoru Wallet Connect. Stačí načíst čárový kód a potvrdit spojení v aplikaci.

Plusy a mínusy

+ Jednoduchost a přehlednost peněženky, množství podporovaných coinů, možnost spárování s decentralizovanými aplikacemi.

– Omezená podpora ze strany provozovatele při řešení situací, vysoké poplatky za používání integrovaných fiat platebních služeb třetích stran.

kryptoměna, kryptoměny, coin, token, digitální měna, peněženka, Trust Wallet,
Logo peněženky Trust Wallet. Zdroj: web aplikace.

Závěr

Trust Wallet je v základu bezplatná peněženka rozvíjená přímo ve spolupráci s burzou Binance. Disponuje solidní paletou nástrojů, která běžným uživatelům usnadňuje práci s kryptoměnami, jejich držení, převody a správu.

Je to zároveň solidní kompromis mezi bezpečností a uživatelskou přívětivostí. Z pohledu bezpečnosti je to lepší volba oproti držení kryptoměn na burze, zároveň zdaleka nedosahuje bezpečnosti hardwarových peněženek nemluvě o široké možnosti uživatelké chyby při manipulaci (viz. níže).

Osobně službu už nějakou chvíli používám a prozatím vše funguje. Používání probíhá bez nepříjemných překvapení, což považuji za dobré znamení. Kvůli omezené zpětné vazbě od provozovatele lze nanejvýš doporučit si každou transakci nejdříve vyzkoušet na malém vzorku. Pro dlouhodobé držení kryptoměn je pak rozhodně vhodnější zvolit hardwarovou peněženku.

Pozn. Zajímavé kryptoměny je možné bezplatně získávat také prostřednictvím mobilních telefonů. Na tři nejzajímavější aplikace se podívejte v článku (zde).


Upozornění pro čtenáře: pokus o podvod

V poměrně novém a neustále se měnícím světě kryptoměn se nachází také množství podvodů, na které je třeba si dávat pozor. Jednomu takovému jsem se sám vyhnul.

S podvodným jednáním jsem se setkal na oficiálním chatu i na komunitních chatech mnou používané aplikace. Chtěl jsem zjistit jak stakovat tokeny prostřednictvím vybrané aplikace skrze jiný blockchian, než ethereum s vysokými poplatky. Vybraná služba však nakonec podporuje pouze ethereum.

V návaznosti na dotaz ve fóru mě oslovilo hned několik členů fóra a nabídli mi vyřešení problému prostřednictvím jakéhosi „stakovacího přemostění“, „částečného stakování“ nebo obdobného terminologického nesmyslu s odkazem na web graficky odpovídající službě Wallet Connect, která spojuje peněženky s dalšími službami.

Varovná znamení:

1) Několik uživatelů se na mě sesypalo v separátních zprávách se stejným odkazem a tvrzením.

2) Nejaktivnější odkazovatel měl číslo z afrického státu Kamerun a profilovou fotku Leonarda di Capria z filmu Vlk z Wallstreetu! Kdo zná obsah filmu, pochopí očividnou spojitost s podvodem.

3) Podivná webová adresa s grafikou odpovídající službě Wallet Connect.

4) Nátlak a snaha o rychlé připojení peněženky.

Asi nejzjevnějším signálem, že něco není v pořádku, byla podivná webová adresa s logem známé společnosti, což obvykle nesouhlasí s tím, že služby mívají stejnojmennou webovou doménu. Lze předpokládat, že po připojení peněženky k podvodné službě by došlo k vyluxování zůstatků.

Dalším oblíbeným trikem, který jsem zaznamenal, je také „rozdávání“ jednotek kryptoměn z rádoby oficiálních účtů služeb. Stačí tak málo, připojit peněženku a máte doma odměnu 20 – 50 % v takzvaném airdropu nebo taky prázdný účet. To ale asi také není nic nového, podobné finty se dají najít leckde.

Je třeba si uvědomit, že takovéto podvody mnohdy nejsou chybou kryptoměn či kryptoměnových služeb jako celku, ale cílí zejména na neznalost a chybu uživatelů.

Je proto dobré si dávat pozor na podobné triky a obecně dbát na opatrnost a striktně se držet oficiálních služeb.

— konec článku —

Pro další informace ohledně kryptoměn se na autora blogu můžete obrátit formou konzultací (více zde) nebo se dál můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde). I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: