Bitcoin: Oficiální státní měna El Salvatoru

El Savator, země, stát, měna, platidlo, Bitcoin, kryptoměna, státní měna, oficiální platidlo, oficiální měna. kryptoměny
Bitcoinová peněženka. Zdroj: Pexels.com

El Salvator uzákonil Bitcoin jako státní měnu a všeobecně přijímané platidlo. Otevírá tím přístup k bankovním službám pro 70 % své populace a očekává investice a ekonomický rozvoj. Omezuje tím také vliv dolaru a rozšiřuje záložní možnosti placení.

El Salvator je první státní zřízení na světě, které zavedlo kryptoměnu Bitcoin jako oficiální státní platidlo. Návrh prezidenta Nayiba Bukeleho prošel 9. července 2021 tamní sněmovnou a to převážnou většinou 62 z 84 hlasů.

Podle tohoto zákona musí obchodníci přijímat Bitcoin jako platbu za zboží a služby, s výjimkou toho pokud se jim nepodaří zajistit technické prostředky pro přijímání těchto plateb. Nikdo však nebude nucen Bitcoinem platit, je to volba. Opatření podle tohoto zákona by měly vejít v platnost v průběhu září letošního roku.

Přinese to finanční začlenění, investice, turismus, inovace a ekonomický rozvoj naší zemi“, uvedl podle BBC prezident Bukele krátce před hlasováním.

Nezávislé finančnictví pro občany bez přístupu k bankám

Toto opatření bezesporu otevře finanční služby 70 % Salvatoranů, kteří nemají přístup ke klasickému bankovnictví a doposud proto nemají ani bankovní účet.

kryptoměna, peníze, kryptoměnavá peněženka, Bitcoin
Kryptoměnová peněženka – logo. Zdroj: freepik.com

Zároveň mnoho občanů Salvatoru žije v zahraničí. Podíl prostředků zasílaných těmito expaty zpět svým rodinám zemi zajišťuje ročně až 16 % HDP. Zavedení Bitcoinu jako státní měny tak zároveň pomůže těmto občanům zjednodušit mezinárodní platby a podporovat své rodiny.

Souběžně s tímto opatřením představil prezident El Salvatoru projekt státních geotermálních elektráren, které by dodaly zelenou energii na těžbu Bitcoinu i daňová zvýhodnění pro podnikatele v oblasti kryptoměn.

V přímé návaznosti na to zavedla kryptoměnová peněženka Trust Wallet (psal jsem zde) přímo službu pro občany El Salvatoru (v aj čtěte zde).

Bitcoin v první reálné ekonomice

Jedná se zároveň o první nasazení kryptoměn, specificky Bitcoinu, do skutečného provozu a reálné ekonomiky. Prezident El Salvatoru zároveň navrhuje zřídit na čtyři miliony Bitcoinových startovacích účtů (peněženek) a podpořit každý z nich Bitcoinem v hodnotě odpovídající 30 americkým dolarům.

Země tak podpoří přijetí Bitcoinu jako platidla ze strany občanů celkovou částkou 120 milionů dolarů a její prezident doufá, že se podaří na toto množství účtů skutečně dostat. Vyčerpání celého rozpočtu by znamenalo přijetí této platební metody od bezmála dvoutřetin všech obyvatel země.


Kryptoměny mohou nahradit dosavadní státní měny

monopoly, hra, šance, figurka, políčko
Monopoly – políčko šance.

Nedávno jsem v článku Decentralizovaná finanční hra pro malé hráče (čtěte více zde) vyjádřil svůj názor, že kryptoměny jsou budoucností peněz a v mnoha případech mají potenciál nahradit i státní měny. A to se zřejmě pomalu a po nelehkých krůčkách děje.

Nebude to ale snadné. Na této cestě je mnoho překážek od cenových výkyvů, které však mohou být i příležitostí (psal jsem zde) a víme jak ji rozpoznat (čtěte více zde), přes odmítání ze strany globalistických institucí jako jsou Světová banka, Mezinárodní měnový fond i Spojené státy.

Pozn. 1) Jak nejlevněji nakoupit Bitcoin a další kryptoměny jsem psal zde (čtěte více zde).
Pozn. 2) Už také víme, že kryptoměny je možné v některých případech získávat i na mobilních telefonech (čtěte více zde).

Omezení vlivu amerického dolaru

Dosavadním státním platidlem v Salvatoru je totiž americký dolar. Závislost na americkém dolaru jihoamerickým zemím sice přináší určitou stabilitu, je to však dvousečná zbraň. Mnohé jihoamerické země na zadlužení v amerických dolarech či americké intervence a podpory kolikrát doplatily.

Pokud Vaši státní měnu ovládá jiný stát, může si s Vaším státem dělat v podstatě, co chce. Stačilo by postrašit odstřihnutím bankovního systému, zamezit dalším půjčkám, odříznout tzv. swapové linky a zemi to najednou způsobí nemalé potíže. A to nemluvě o krizích, kterými americké zřízení vcelku pravidelně zaplavuje celý svět (čtěte více zde).

Mít záložní, všeobecně rozšířenou platební metodu tak je přinejmenším velmi prozíravý tah.

Konkurence americkému dolaru

Žádným tajemstvím pak není fakt, že bývalý americký prezident Trump v den hlasování Salvatoru o přijetí Bitcoinu jako druhé státní měny El Salvatoru prohlásil, že „Bitcoin je podvod“. S dodatkem, že tato kryptoměna je konkurencí pro americký dolar, který by rád viděl jako měnu celého světa.

— konec článku —

Pro další informace ohledně kryptoměn se na autora blogu můžete obrátit formou konzultací (více zde) nebo se dál podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde). I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: