Alpha Network: Kryptoměna pro mobil s omezenou zásobou tokenů

kryptoměna, token, coin, Alpha Network, Alpha Coin, omezená zásoba
Alpha Network logo. Zdroj: Facebook aplikce Alpha Net.

Představení projektu Alpha Network. Kryptoměna pro mobilní telefon s omezenou zásobou coinů. Recenze, přístupový kód a první dohledatelné informace.

Kryptoměna Alpha Network s jednotkou Alpha Coin navazuje na aktuální popularitu kryptoměn těžených na mobilních telefonech. Vznikla koncem roku 2020 a protože je stále v plenkách a má stanovenou omezenou maximální kapacitu jednotek k vytěžení na hodnotu 500 milionů coinů, může mít zajímavý potenciál.

Již dříve jsme si představili aplikace pro těžbu kryptoměn na mobilu jako jsou Pi Network (čtěte více zde), její obdobu Bee Network (více informací najdete zde) a také herní aplikaci Cloud Mining alias kryptoměnu Phoneum (psal jsem zde).

Bezplatný přístup k těžbě kryptoměn z mobilu

A jelikož věřím, že kryptoměny jsou budoucností peněz (psal jsem zde), tak pokračuji kromě nákupu standardních kryptoměn na burzách (psal jsem zde) i v hledání dalších zajímavých konceptů v oblasti mobilních kryptoměn.

Aplikace pro těžbu kryptoměn na mobilním telefonu totiž představují zajímavou možnost, jak se bezplatně dostat k jednotkám kryptoměny, která ještě ani není v oběhu a podpořit tak její ekosystém do začátku.

U každého začínající projektu je však výsledek často nejistý. Pokud však uživatel nemusí vkládat vlastní prostředky, tak se riziko jeho ztráty rovná riziku ztráty času, který projektu věnoval. To je i případ nové kryptoměny Alpha Network. Je však třeba vědět, že i životní čas je platidlem (psal jsem zde).

Pozn.: Zapojit se do těžby kryptoměny Alpha Network můžete stažením aplikace s názvem „Alpha Network: Mobile digital Asset“ z Google play do mobilního telefonu. Po instalaci Vás aplikace vyzve k uvedení referenčního kódu, který je někdy označován jako přístupový kód. Zde můžete uvést autora tohoto blogu s přezdívkou „Jindricho“, čímž do začátku těžby obdržíte 1 Alpha Coin.

kryptoměna, token, coin, Alpha Network, Alpha Coin, omezená zásoba
Aplikace kryptoměny Alpha Network.

Těžba kryptoměny na mobilu s omezením počtu jednotek

Kryptoměna Alpha Network funguje na stejném principu jako dříve představené aplikace, kdy účastník získává odměnu ve formě kryptoměny za určitou aktivitu. K aktivaci těžby je nutné jedenkrát denně kliknout na ikonu těžby.

Samotná těžba zde opět neprobíhá na mobilním telefonu, ale na externí infrastruktuře, takže nezatěžuje baterii ani hardware mobilního telefonu uživatele.

Na rozdíl od dříve představených je však Aplha Network prozatím spíš opředena otázkami, než odpověďmi. Má však zajímavá specifika, kvůli kterým může být zajímavé jí sledovat.

Omezená zásoba jednotek kryptoměny

Předně, největší specifikum aplikace Alpha Network je omezená zásoba vytěžitelných jednotek, které jsou v případě kryptoměn zvané též token nebo coin. Autoři projektu stanovili dostupnou zásobu jednotek kryptoměny Alpha na hodnotu 500 milionů coinů. To může v případě úspěšného rozjezdu projektu znamenat stoupající cenu těchto coinů.

Takto omezenou zásobu však aplikace používá také i trochu jako zámiňku k rychlému nabírání nových uživatelů. Omezená zásoba totiž může mezi uživateli vyvolat určitou obavu, aby „něco“ nepromeškali.

K datu psaní tohoto článku 15. 5. 2021 zbývá k vytěžení podle obrázku níže a kolonky „Supply left“ na 476 milionů coinů budoucí kryptoměny Alpha Network.


kryptoměna, token, coin, Alpha Network, Alpha Coin, omezená zásoba
Rychlost těžby a dostupná zásoba jednotek.

Omezení počtu jednotek jako dvojsečná zbraň

Omezení počtu jednotek digitální měny, kterou je možné celkově vytěžit je však dvojsečná zbraň. Na jedné straně může mít potenciál k velkému růstu protože čeho je málo, toho cena spíš poroste.

Na druhé straně může toto omezení po vytěžení všech dostupných jednotek projekt omezit v rozjezdu.

Zatím také není z dohledatelných informací patrné, jakým způsobem bude aplikace při omezené zásobě odměňovat validátory transakcí, kteří jsou v případě blockchainu nezbytnou součástí ekosystému a zaručují potvrzení převodu jednotek mezi jednotlivými účty a peněženkami.

Rychlost těžby a možnosti zrychlení

Základní rychlost těžby je stanovena na hodnotě 0,6 Alpha coinů za hodinu. Aplikace Alpha Network přitom umožňuje hned několik možností pro zvýšení rychlosti těžby.

Kromě klasického doporučení dalších účastníků je to také možnost sledování reklam, na základě kterého je možné dosáhnout vyšší rychlosti těžby.

Reklamní platforma pro obohacení autorů?

Na jednu stranu chápu potřebu financování rozjezdu takových projektů prostřednictvím reklam. Přece jen provoz či pronájem fyzické infrastruktury nějaké skutečné peníze stojí. V tomto případě je pozitivní, že možnost sledování reklam je dobrovolná a volitelná.

Pozitivní známkou také je, že v aplikaci nelze uskutečňovat nákupy za peníze. Lze proto usuzovat, že autoři nejspíš neplánují z uživatelů a priori tahat peníze.

Dostupné informace o projektu

Projektů s názvem Alpha Coin existuje vícero a nemají spolu nejspíš nic společného. Je proto třeba nejprve najít správný web, kterým je minealpha.net. Ačkoli ze stránek aplikace nelze vyčíst mnoho informací, tak je možné narazit i na určité zajímavosti. V obchodních podmínkách je například uveden odkaz na právní řád Dánska.

To značí, že aplikace může sídlit tam. Pokud tomu tak opravdu je, tak lze předpokládat obecně vyšší standard bezpečnosti z pohledu regulatorního dohledu nad základními obchodními principy a vymahatelností práva.

Stejně tak je na webu aplikace uveden základní odkaz na GDPR, což je celoevropské nařízení pro zacházení s osobními údaji a jejich ochranu. To je také vcelku pozitivní znak.

Staré přísloví však říká, že papír i web snesou všechno. Jistotu ohledně původu aplikace a jejich záměrů tak nebudeme mít do doby, než půjde dohledat obchodní společnost nebo alespoň osoby stojící za tímto projektem.

Dostupné pro Android

Alpha Network. Zdroj Google Play store.

Aplikace Alpha Network je prozatím dostupná pouze pro zařízení s operačním systémem Android.

Na webu aplikace se lze dočíst, že aplikace pro telefony s operačním systémem IOS je v přípravách, ačkoli není uveden žádný termín začlenění.

Cena kryptoměny Alpha Network

Alpha Network je prozatím v úplných začátcích. Nachází se první rozvojové fázi ze tří. Po vzoru dříve jmenovaných aplikací by tak měla dále zřídit peněženky, nody pro ověřování transakcí a vůbec celý komplex nutný pro chod decentralizované blockchainové sítě. Až poté může přijít zalistování na některé z kryptoměnových burz.

Tokeny Alpha Network tak prozatím nemají žádnou cenu.

Trocha teleshoppingu

Propagační videa v Google play k aplikaci mi svou formou trochu připomínají teleshopping. Vypadají mírně uměle a snaží se veselou formou vyvolat pocit, že je třeba do vlaku naskočit hned, jinak jim dojdou pánvičky.

Moje první setkání s aplikací Alpha Network také provázela chybovost s přihlášením do aplikace, která mi opakovaně hlásila špatné připojení k internetu.


Závěr

V tuto chvíli za mě asi nelze udělat jasné stanovisko. Alpha Network jednak kopíruje dříve představené koncepty a zároveň vyvolává spíš otázky, než odpovědi. Na druhou stranu některé prvky vypadají vcelku důvěryhodně.

Osobně jsem také narazil na srovnání této i dříve představených mobilních kryptoměn s Bitcoinem a tvrzení, že je čeká raketový růst a jejich uživatele rychlé zbohatnutí. Myslím, že takové očekávání není na místě, přestože ho nemohu vyloučit. Rád sice zkouším zajímavé projekty, raději se však v očekáváních držím spíš při zemi. Pokud uspějí, mohou být zajímavým přilepšením, které do začátku nestálo mnoho úsilí.

Myslím si ale, že až čas a skutečné kroky ukáží, zda tento projekt má budoucnost. Osobně jsem se proto rozhodl to zkusit a těžit. Už jen z toho pohledu, že není nutné do projektu vkládat vlastní prostředky a riziko ztráty se rovná času, který strávíte instalací aplikace a s kliknutím na ikonu těžby.

Jak začít těžit kryptoměnu Alpha Network?

Aplikaci s názvem „Alpha Network: Mobile Digital Asset“ je prozatím možné stáhnout pouze z Google Play pro mobilní telefony Android. Při registraci můžete uvést jako referenční osobu autora tohoto blogu pod přezdívkou „Jindricho„, do začátku tak dostanete 1 Alpha Coin. Pak už zbývá jen jednou denně kliknout na ikonu obnovení těžby a sledovat vývoj projektu.

Dál se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: