Kryptoměna Pi Network: přechod do ostré fáze mainnet

kryptoměna, coin, token, Pi Network, mainnet, roadmap, checklist
Pi Network Mainnet.

Kryptoměna Pi Network v první fázi mainnet umožní převod tokenů mezi uživateli a nákup zboží a služeb v rámci svého ekosystému. Převést jednotky do ostré verze lze po ověření identity. Směnitelnost za peníze a další kryptoměny pak nejspíš v první půli roku 2022.

Komunitní kryptoměna Pi Network oznámila prostřednictvím aplikace na těžbu kryptoměny Pi (s jednotkou Pi coin nebo také Pi token) a dalších sdělovacích kanálů (např. Twitter zde), že projekt kryptoměny Pi Network přechází v prosinci 2021 do ostré fáze provozu zvané mainnet.

Pi Network, aplikace, kryptoměna, těžba, mobilní telefon,
Pi Network logo. Zdroj: PiCoreTeam Twitter

Jako vánoční dárek se tak uživatelům, podporovatelům a nadšencům projektu začne od konce roku pomalu otevírat možnost k převodu zůstatků z testovací verze Pi Network do provozní fáze mainnet.

Tento přechod je rozdělen do dvou fází:

1) Uzavřená chráněná síť bez konektivity na další blockchainy
2) Plně otevřená síť s možností plné směnitelnosti

Kryptoměna Pi Network je pozoruhodná tím, že jí může kdokoli doposud bezplatně „těžit“ na mobilním telefonu jednoduchou aktivitou. Více o tom co je kryptoměna Pi Network a čím je pozoruhodná si přečtěte v souhrnném článku (psal jsem zde).

Pozn.: Abyste mohli začít těžit kryptoměnu Pi Network, je nutné si stáhnout si aplikaci s názvem „Pi Network“ z Goole play nebo Appstoru. Pro získání přístupu budete potřebovat uvést doporučující osobu, až Vás aplikace vyzve uveďte například autora tohoto blogu s přezdívkou „Jindricho„. Více informací o tom jak těžit kryptoměnu Pi najdete v dřívějším článku (zde).

kryptoměna, coin, token, Pi Network. digitální měna
Uzamčení tokenů – kryptoměna Pi Network

1. fáze mainnet: Uzavřená chráněná síť s převody, nákupy a možností zvýšení těžby

Tato úvodní fáze mainnet by měla sloužit jako jakýsi přechodový stav, který umožní milionům uživatelů dostatečný čas pro ověření identity a převod vytěžených jednotek kryptoměny Pi do ostré verze.

Zároveň pak tato fáze pomůže ochránit překlopení do ostrého provozu před případnými chybami a nechtěným připojením zvnějšku. Přechodová fáze také umožní tvůrcům kryptoměny Pi převést do ostrého provozu již vytvořené aplikace a zajistit hladký přesun na mainnet.

Zůstatek v peněžence uživatelů pak bude možné už v této fázi mainnetu dál převádět mezi dalšími peněženkami nebo jej lze použít k nákupu zboží a služeb v aplikacích ekosystému kryptoměny Pi Network.

Bude také možné převáděné Pi coiny uzamknout po určitou dobu v mainnetu a získat tak výměnou zvýšení těžby. Při uzamčení všech tokenů po dobu tří let je možné dosáhnout až pětinásobné rychlosti těžby. Je však na místě zachovat si určitou část jednotek bez fixace pro možnost použití.


Izolovaná kryptoměna jako lokální měna

V této první fázi mainnet však nebude možné propojit Pi Network s dalšími blockchainy. To má samozřejmě jasný účel v tom, že během této rozjezdové fáze nebude možné z ekosystému vyvádět peníze, což je velmi žádoucí krok pro ustavení použitelného směnného kurzu kryptoměny Pi Network za zboží a služby na vnitřním tržišti. Cena kryptoměny Pi Network se tak nejspíš stanoví v rámci této fáze.

Ve zveřejněných informacích je pak přímo uvedeno, že blockchain kryptoměny Pi Network nebude v této fázi otevřen pro směnu za státní peníze nebo směnu s dalšími blockchainy (kryptoměnami) a kryptoměnovými burzami. Stejně tak jsou zakázané přísliby budoucí směny za státní peníze nebo kryptoměny, což jsou v podstatě finanční operace na způsob futures nebo forward atp.

Pokud pak uživatelé nemohou ve velkém prodávat Pi coiny, tím spíše se pro všechny uživatele utvoří přijatelnější směnný kurz. Tato chráněná fáze také pomůže rozšířit a dál budovat funkční ekosystém a zapojit dostatečné množství skutečného obchodu.

Doba trvání přechodu by měla záviset jednak na zájmu uživatelů o ověření identity a současně na možnostech ověření identity (více na konci článku).

kryptoměna, Pi Network, coin, token
Přechod na mainnet – kryptoměna Pi Network

Kryptoměna tak zároveň během této doby bude fungovat jako lokální měna, které v historii již mnohokrát pomohli uzavřeným komunitám zvládnout náročná ekonomická období.

Data a informace získaná při této fázi pak pomohou nastavit síť pro hladký přesun do plné otevřené verze.

Z pohledu uživatelů je k tomu však potřeba dokončit několik kroků:

  1. Zřidit si aplikaci Pi Browser
  2. Zřídit přes aplikaci bodu 1. peněženku Pi Wallet
  3. Rozhodnout se kolik Pi chcete uzamknout
  4. Odeslat údaje nutné k ověření identity – KYC
  5. Počkat na výsledek ověření identity
  6. požádat o ověřený členy svého týmu

Pozn.: Kryptoměna Hi Dollars: lze bezplatně „těžit“ na mobilním telefonu a již nyní dosáhla zajímavého posunu včetně přímé směnitelnosti za jiné kryptoměny (čtěte více zde).

Ověření identity (KYC)

Prvním krokem je ověření skutečné identity uživatelů pomocí KYC (know your customer) procesu. To umožní zajistit spravedlivé množství tokenů pro každého jednotlivého uživatele a ověřit, že všichni uživatelé v rámci této komunitní sítě jsou skuteční lidé.

Tím je zároveň možné odstranit dublované a podvodné účty. V plném provozu pak zůstane na jednoho člověka, jedna těžba a jedenkrát získané tokeny.

Ověření proběhne podle dostupných informací nejspíš formou nahrání fotokopie dokladů a jejich ověření pomocí verifikačních nástrojů nezávislé instituce pro ověřování elektronických identit Yoti. Samotný projekt kryptoměny Pi tak nebude mít k dispozici Vámi nahrané údaje, pouze jméno a informaci o tom, zda jste prověřením prošli.

Převod tokenů Pi Network do ostré fáze mainnet

Pi Network, Pi Wallet, kryptoměna, krpyotměny, peněženka na pi,
Peněženka kryptoměny Pi Network – Pi Wallet. Zdroj PiCoreTeam Twitter.

Převést tokeny kryptoměny Pi Network do ostré verze mainnet bude následně umožněno uživatelům ověřeným pomocí KYC a stejně tak všechny zůstatky vytěžené ve spolupráci s pozvanými uživateli bude možné převést pouze po ověření jejich dokladů.

Zůstatek v aplikaci tak dostane ukazatel s názvem „Transferable balance“, který bude ukazovat kolik již vytěžených jednotek lze převést do mainnetu. Toto množství se bude v čase měnit podle toho kolik uživatelů z Vašeho týmu již prošlo ověřením identity.

Každým takovým ověřením ať už Vás nebo uživatele z Vašeho týmu pak dojde k odemčení části vytěženého zůstatku k převodu do verze mainnet. Každý účet, který v čase neprojde ověřením identity bude po uplynutí delšího časového úseku smazán a nebude jej potom možné převést do ostré fáze.

Ač tento čas není doposud blíže specifikován, lze předpokládat, že se bude jednat o skutečně dostatečně dlouhé období na to, aby mohl každý uživatel v klidu převést své coiny.


Příklady možných transakcí

V rámci mainnetu kryptoměny Pi Network budou umožněný transakce, ve kterých si uživatelé posílají tokeny mezi sebou (mezi svými peněženkami), tedy přímý obchod a směna mezi ověřenými uživateli.

Jsou možné také transakce se schválenými (whitelist) aplikacemi. Mohou to být úhrady z Vaší peněženky do aplikací a z aplikací do peněženky Vás nebo dalších uživatelů.

Převod do otevřené verze Pi Network mainnet

Přechod na otevřenou verzi mainnetu Pi Network s možností plné směnitelnosti je pak závislý na úspěchu přechodové fáze, úspěšnosti ověření užvatelů pomocí KYC a celkové připravenosti komunitní kryptoměny Pi Network. Podle dostupných informací může tato plná verze začít na den oslavy ludolfova čísla Pi (14. března 22) nebo komunitní den Pi Network (28. června 2022) nebo i později.

Tento převod spočívá v odstranění bariér směnitelnosti u uvolnění Pi pro integraci s dalšími blockchainy, burzami atp.

Tím dojde k plnému zprovoznění této komunitní kryptoměny. Takže kdo vydržel doposud, může se v nejbližší době těšit na další pokroky, plnohodnotné použití nové komunitní kryptoměny a zužitkovat natěžené jednotky.

Proto zopakuji.: Abyste mohli těžit kryptoměnu Pi Network na mobilu, je nutné si stáhnout si aplikaci s názvem „Pi Network“ z Goole play nebo Appstoru. Pro získání přístupu budete potřebovat uvést doporučující osobu, až Vás aplikace vyzve uveďte například autora tohoto blogu s přezdívkou „Jindricho„. Více informací o tom jak těžit kryptoměnu Pi najdete v dřívějším článku (zde).

Velmi slibně se vyvíjí také pozoruhodný projekt kryptoměny Hi Dollars, kterou je dosud také možné těžit bezplatně na mobilním telefonu (čtěte více zde).

— konec článku —

Dál se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: