Kryptoměna: Jak vydělat a zúročit kryptoměny

investování, krpytoměna, krpytoměny, bitcoin, mince, coin, token, úrok, výnos, zúročení
Investování do kryptoměn

Kryptoměny je možné spořit s úrokem (tzv. stakovat), vydělávat je sledováním videí či těžit na mobilních telefonech. Projekty, které umožňují bezplatně získávat i hodnotné kryptoměny.

Společně se dnes podíváme na způsoby, kterými si lze za relativně málo námahy vydělat či zúročit kryptoměny. Těchto několik způsobů nevyžaduje nákladné hardwarové vybavení ani speciální odborné znalosti.

Krátké opačko

Nejprve zopakuji svůj názor, že kryptoměny představují v některých případech přinejmenším stejně dobré peníze, jako státní měny. Některé kryptoměny mohou nakonec nahradit i některé státní měny (psal jsem zde).

Kryptoměny jsou také relativně mladé a teprve se s nimi učíme zacházet. Mají různé problémy od kolísání cen (psal jsem zde), přes často až příliš široký pojem „kryptoměna“ nebo „blockchain“ používaný v poslední době prakticky na všechno.


Užitnost kryptoměn alias stakování

Aktualizace: 4.6.2021 jsem aktualizoval definici pojmu „staking“ na přesnější verzi.

Některé kryptoměny jsou již nyní alternativou současných peněz a je možné s nimi nakládat stejně dobře jako se státními měnami včetně získávání úroků. Pro toto úročení se vžil pojem „stakování“, což je v podstatě uzamčení určitého množství kryptoměny do protokolu blockchainu (v případě Proof of stake). Jako kompenzaci potom získáváte úrok.

Je to obdobné jako spoření v klasických bankách. Svěříte své prostředky bance a jako odměnu Vám za to banka poskytuje malý úrok. Jen s tím rozdílem, že ne vždy je nutné, aby s prostředky nakládal někdo jiný.

Rozdíl je však v tom, že zatímco státní měny v současnosti nenesou prakticky žádný úrok, u kryptoměn je to naopak. Je tak možné si zvolit služby s různou úrovní zúročení a to i při malých částkách. U některých kryptoměn je výnos ze „stakování“ odměnou za podporu bezpečnosti sítě či jiné funkce.

1) Stakování a úročené krypto spoření

Burza Binance (psal jsem zde) umožňuje uživatelům, kteří zde nakupují kryptoměny úročit zůstatky těchto kryptoměn na svých spořících účtech.

Binance, savings account, úspory, kryptoměna, výnos, úročení
Výnos z kryptoměn na Binance.

Stačí si volné kryptoměny převést do služby „savings“ přímo z hlavní peněženky pod položkou „earn“ a volné kryptoměny, které by jinak ležely ladem tím zúročit. Na výběr mají dokonce z několika variant od spořících účtů, které lze kdykoli vybrat přes fixované vklady na 14, 30 či 90 dní. Na výběr jsou i další produkty, které již mohou být rizikovější. U netermínového spoření se výnosy pohybují kolo 1 %. U termínovaného 3 – 15 %.

Je ale dobré vědět, že pro tyto produkty Binance v mnoha případech využívá externí poskytovatele služeb, kteří jsou často jen jiné entity burzy Binance. Je proto vhodné se seznámit s obchodními podmínkami jednotlivých služeb.

Stakovat kryptoměny je však také možné i z běžných peněženek. Rozsah i potencionální výnosy se však liší. Výnosy se při stakování pohybují od desetin procent do desítek. Běžně však lze dosáhnout zhodnocení mezi 4-5 %.

Pokud se na Binance registrujete přes tento odkaz (zde), získáte tím zpět 10 % z poplatků za obchodování, které burze jinak uhradíte.


2) Coinbase Earn

Již dříve jsme se podívali na to, jak se registrovat i na kryptoměnové burze Coinbase (psal jsem zde). Součástí burzy Coinbase je také aplikace Earn, která umožňuje uživatelům této kryptoměnové burzy vzdělávat se v oblasti kryptoměn a získávat za to odměny.

Coinbase, burza Earn, výnos, vydělávání kryptoměn
Coinbase – Earn

Úkol je v tomto případě jednoduchý, sledovat krátká videa, ve kterých Coinbase představuje jednotlivé kryptoměny, které lze na této burze obchodovat. Poté zodpovědět jednoduchý kvíz většinou o jedné otázce, jejíž odpověď zazněla ve videu. Celá záležitost je otázkou několika minut. Odměna pak 3-10 USD (nebo ekvivalent v eurech) připsané do peněženky v dané kryptoměně.

Osobně jsem během cca hodiny zfasoval kryptoměny asi za 25 euro. Jediným nedostatkem je, že tyto „úkoly“ bývají k dispozici průběžně. Je proto vzácnější mít možnost shlédnout videa o vícero kryptoměnách naráz. Získané kryptoměny navíc můžete rovnou prodat za státní měnu.

Když se navíc registrujete na Coinbase a začnete obchodovat, s tímto odkazem (zde) získáte po nakoupení kryptoměn v hodnotě cca 90 eur jako odměnu desetinu této částky navíc. A to připsáním do své peněženky ve formě Bitcoinu. Tedy dalších cca 9 eur bez námahy navíc.

3) Aplikace pro „těžbu“ kryptoměn na mobilním telefonu

Na začátku roku jsme si také představili několik kryptoměn, které je možné bezplatně těžit na mobilních telefonech.

A) Pi Network

Nejzajímavějším projektem v této oblasti je prozatím kryptoměna Pi Network (čtěte zde). Tento mladý projekt se však vcelku rychle posouvá do dalších fází a za několik posledních měsíců je v něm vidět skutečný posun vpřed.

V testovacích fázích autoři již představili peněženku i platformu pro budoucí aplikace (aktualizaci k projektu jsem psal zde).

Postupně také budují aplikace, které umožní zapojení obchodníků pro přijímání plateb. A ačkoli je toto celé v testovací fázi, tak tento ekosystém již prakticky funguje a rychle se blíží reálnému nasazení.


B) Bee Network

Dalším pozoruhodným projektem v této oblasti je kryptoměna Bee Network (čtěte více zde). Ačkoli se jedná v podstatě o kopii dříve jmenovaného, tak může svým zaměřením představovat specifickou komunitní variantu. A přežití kryptoměn určuje právě komunita.

I na Bee Network je také patrný určitý posun. Projekt sice začal fungovat teprve nedávno, přesto jej autoři nenechávají zahálet a postupně dochází k viditelným změnám. Nová doména, nábor zaměstnanců, aktivizace komunity, testovací ověřování uživatelů atp.

C) Alpha Network

Nejnověji představeným projektem je aplikace Alpha Network (čtěte zde), což je opět spíš kopie prvně jmenovaného projektu. Má však zajímavou myšlenku na omezení množství vytěžené kryptoměny na určitý počet jednotek, což může mít zajímavé výhody do budoucna. Zatím ale není příliš jasné, jakým směrem se projekt vydá.

D) Phoneum alias Cloud Earning app

Fungujícím projektem, ve kterém lze získávat kryptoměny je Phoneum (čtěte více zde). V této spíše herní aplikaci je možné jednak těžit hlavní kryptoměnu Phoneum, ale také v doplňujících herních aplikacích získávat nejen jednotky phoneum, ale i jednotky jiných kryptoměn.

Kryptoměnu Phoneum je navíc po dosažení hodnoty 20 000 PHT stakovat a to 1x za každých 30 dní s příjemným výnosem 1 %. I to je zajímavý bonus.

Dodatečné informace

Tento výčet je pouze základním seznamem několika variant, kterými je možné získávat nebo zhodnocovat kryptoměny. V případě zájmu o další informace, je možné si domluvit osobní konzultace s autorem blogu (čtěte více zde), při kterých bych Vám představil i další možnosti.

Dál se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: