1. Aktualizace k projektu: Kryptoměna Pi Network

Pi Network, Pi Browser, Wallet, peněženka, Kryptoměna
Pi Browser a peněženka. Zdroj: Twitter @picoreteam

Kryptoměna Pi Network představuje slibné novinky. Zaznamenal jsem první skutečné obchody. Spuštění testovací peněženky. Nová aplikace Pi Browser a první kola ověřování identity uživatelů.

Od mého zapojení do projektu kryptoměna Pi na přelomu ledna a února 2021 se v projektu událo hned několik zajímavých vývojových změn, které stojí za pozornost.

Počet uživatelů kryptoměny Pi Network nadále rychle roste a 27. března dosáhl hodnoty 15 000 000 uživatelů. Tedy přírůstek pěti milionů od přelomu roku 2020/2021.

Krátké opačko co je to kryptoměna Pi Network

Zopakuji, že kryptoměna Pi Network je první průkopník tzv. komunitní kryptoměny těžitelné na mobilním telefonu. Prvním unikum ve formě „komunitní“ znamená, že uživatelé se v určitém rozsahu navzájem znají a jsou proto schopni ověřovat navzájem identitu jeden druhého.

Druhým jedinečným parametrem kryptoměny Pi je princip těžby této digitální měny na mobilním telefonu. Více o kryptoměně Pi Network najdete v předchozím článku (čtěte více zde).

Pro Info: Do projektu kryptoměny Pi se můžete zapojit po stažení aplikace Pi Network na Appstoru a Google Play. Podotýkám, že k zapojení do těžby kryptoměny Pi potřebuje pozvánku od některého ze současných členů. Pro přihlášení do aplikace tak můžete uvést jako referující osobu například autora tohoto blogu pod přezdívkou „Jindricho“.

Jaké zajímavé změny se tedy v projektu této kryptoměny dějí?


1) První platby prostřednictvím kryptoměny Pi Network

Několik málo uživatelů disponuje možností převádět Pi coiny (tedy jednotky digitální měny Pi) mezi aplikacemi již od časných fází projektu z roku 2019. Tito uživatelé (s možností IAT – In App Transfer – v překladu: převod v rámci aplikace) pak pomáhali s testovacími převody Pi i mezi dalšími uživateli a defakto tak zprostředkovávat platby prostřednictvím kryptoměny Pi.

Mezi těmito prvními uživateli tak mohou probíhat také první reálné transakce. Kryptoměnu Pi sice zatím stále nelze přímo směnit u obchodníků za konkrétní zboží a pr drtivou většinu uživatelů ani zasílat, ale obchod za přispění uživatelů s možností AIT už tak čile kvete.

Zaznamenal jsem tak na zahraničních zdrojích, jak si někteří uživatelé domluví obchod, který vypořádají prostřednictvím kryptoměny Pi Network. Kupující si u„zprostředkovatele s IAT“ zapůjčí určité množství Pi Coinů a zašle je prodávající, který mu za něj obstará smluvenou věc a fyzicky zašle.

Směněné věci se prozatím různí v cenách, zboží i množství. Cena za coin nebo jinými slovy za token či jednotku digitální měny Pi je tak prozatím velmi různorodá a tito průkopníci kryptoměny Pi network prozatím pomáhají hodnotu této měny stanovit.

2) Dvě kola ověřování identity uživatelů

Kryptoměna Pi Network a její síť uživatelů má za sebou také první kola ověřování identity uživatelů podle skutečných dokladů.

Na přelomu letošního února a března pak proběhly hned dvě kola dalšího ověření identity a to pomocí nezávislé externí aplikace YOTI. Maximální počet každého z ověřovacích kol bylo 100 000 uživatelů. Celkem je tedy prozatím v síti Pi Network ověřeno něco málo přes 200 000 uživatelů.

Tito ověření uživatelé, tak jsou nejspíš na dobré cestě k možnosti posílat skutečné coiny krpytoměny Pi formou In App Trasfer. Tito uživatelé jsou zároveň dalšími testovacími uživateli celého ekosystému kryptoměny Pi network.

3) Testovací peněženky

Pi Newtwork. kryptoměna, Pi Coin, Pi Token, peněženka. Pi Wallet
Pi Wallet – Peněženka na Pi Coin. Zdroj Twitter @picoreteam

V nedávné době autoři projektu vpustili mezi uživatele také první testovací peněženky. Nejprve se objevila možnost zřízení peněženky pro desktopové prostředí. Ta byla určena hlavně pro testery a vývojáře, kteří pomáhají s vývojem funkcí a aplikací. Tyto peněženky prozatím pracují pouze s testovacími, tedy fiktivními Pi coiny.

K datu vydání tohoto článku je také nově možné zřídit peněženku prostřednictvím aplikace Pi Browser určené k dalšímu rozvoji a testování možností kryptoměny Pi. Je třeba zopakovat, že všechny tyto peněženky a prostředí jsou prozatím určeny pouze k testovacímu provozu. Všechny Pi v tomto testovacím režimu proto označena jako „test Pi“ a jsou a budou bezcenná.

Zřízené peněženky však autoři projektu plánují po dostatečném otestování překlopit do reálného provozu. Takže když si testovací peněženku zřídíte, tak už Vám zůstane. Testovací Pi se pak samozřejmě smažou a budete si do peněženky moct nahrát reálná Pi, jakmile projekt postoupí do další fáze.

Zapojit se do testování však lze již nyní prostřednictvím aplikace Pi Browser.


4) Spuštění nové aplikace Pi Browser

Pi Newtwork. kryptoměna, Pi Coin, Pi Token, peněženka. Pi Wallet
Vnitřek aplikace Pi Browser

Nejnovějším krokem je nová aplikace s názvem „Pi Browser“. V tomto prostředí autoři plánují dále rozvíjet praktické použití kryptoměny Pi a postupně dávat dohromady možnosti, jak s kryptoměnou Pi pracovat.

Aplikaci, která je dostupná na Appstoru a Google play lze od včerejška (9. 4. 2021) stáhnout. Najdete v něm prozatím čtyři vychytávky. Jsou to jednak výše zmíněná testovací peněženka „Wallet“, dále přístup k samotné aplikaci s těžbou kryptoměny Pi pod názvem „Mine“ a také prostředí pro sdílení nápadů „Brainstorm“ a diskusní fórum „Chat“.

Podle vyjádření autorů bude celé toto prostředí jakýmsi odrazovým můstkem pro další rozšíření možností využití a budoucí nasazení do reálného provozu. K současným dostupným aplikacím tak v nejspíš v brzké době přibudou další možnosti k využití kryptoměny Pi Network.

5) Pi art celebration day na den Ludolfova čísla

Mohli jste také zaznamenat, že na den 14. 3. připadá Mezinárodní den Ludolfova čísla (čtěte více zde) jinak známého jako Pi. V polovině března letošního roku tak současně proběhl tématický den umění v rámci aplikace Pi.

Při této příležitosti autoři projektu kryptoměny Pi poskládali dohromady video s nejzajímavějšími uměleckými projevy na téma kryptoměna Pi.

Jak se zapojit do projektu kryptoměny Pi Network

Abyste mohli začít těžit těžit novou kryptoměnu Pi je potřebujete si pro to stáhnout si aplikaci pro těžbu kryptoměny Pi na Appstoru či Google play s názvem „Pi Network“.

Po základní registraci do aplikace a uvedení údajů Vás aplikace vyzve k uvedení doporučující osoby, bez které není možné se do aplikace přihlásit. Zde můžete uvést jako referující osobu například autora tohoto blogu s přezdívkou „Jindricho„. Pak už jen stačí jednou denně kliknout na ikonu těžby. Více informací o kryptoměně Pí Network naleznete v předchozím článku (čtěte více zde).

Nyní se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: