Santiago de Compostela: Vybavení na tisíce kilometrů dlouhou pěší pouť

Mušle Svatého jakuba
Svatojakubská mušle

9. 6. 2023 – AKTUALIZOVÁNO: Nahradil jsem nefunkční odkazy na vybavení za funkční. Některé kusy již ani nejsou na trhu, takže jsem odkázal na charakterově nejbližší možné alternativy.

Vyrážel jsem z Čech na Svatojakubskou pouť do Santiago de Compostela se zátěží kolem 13 kilogramů. Byl jsem vybavený téměř pro každý případ. Zdaleka ne každý ale nastal. Sil však ubývalo a s nimi i zátěž. Co zůstalo, co muselo pryč a co je nejdůležitější?

Pouťt do španělského města Santiago de Compostela
Počáteční výbava na pouť – zbytečně mnoho věcí.

S neúměrnou zátěží 13 kilogramů vybavení (více zde) jsem po Svatojakubské cestě směrem do Santiago de Compostela (čtěte více zde) z domova v Čechách došel až do Švýcarska. Tam jsem shodil první várku neužitečných věcí jako svetr, dlouhé kalhoty, přebytečné triko, léčiva. Celkem o hmotnosti dva a půl kilogramu.

Odkládal jsem vybavení i ve Francii, kde jsem se vzdal vařiče a ponča, čímž ubylo další kilo a půl zbytného vybavení. Ze Španělska jsem poslal domů nepromokavý obal na spacák o hmotnosti jednoho kila.

Drobnosti jsem ještě postupně doladil. Nepovedenou opravou v obuvnictví jsem nakonec přišel i o trekové boty, takže jsem do 3000 kilometrů vzdáleného poutního města Santiago de Compostela došel v záložních sandálech. Konečná váha bez jídla a vody se ke konci čtyřměsíční pouti smrskla na necelých sedm kilogramů.

Tip: Podívejte se na Videobesedu o 3000 kilometrů dlouhé pouti do Santiaga de Compostela (více zde).

Co mi tedy ve vybavení zůstalo?

Batoh Osprey Kestrel 48, vlastní recenze nebo zde
Picí systém Osprey 2,5 l, vlastní recenze nebo zde
Sandále Teva, zde
Trekové hole, zde (*tento konkrétní typ jsem neměl s sebou, ale považuji je za dobrou volbu)
Termo prádlo, zde
Kompresní protidešťová větrovka, zde
Rychleschnoucí ručník, zde
Švýcarský nůž, zde
Kompaktní laptop s dlouhou výdrží i jako power banka, zde
Lehký spacák, (měl jsem letní US modular i s bivak pláštěnkou zde, ale příště bych volil např. Viking 300)

Pozn.: v odkazech “zde” jsou fotografie a ceny na Heuréce.

Z oblečení mi pak zůstaly pouze dvoje šortky, dvě trika, tři spodky, troje ponožky, termoprádlo, kompresní bunda pokrývka hlavy a trochu hygieny. Šampon atp. jsem přelil do malých 100ml balení. Zbylo mi tak pouze základní minimum.

Počítač navíc pro většinu lidí není na pouti chtěným společníkem, čímž odpadá dalších 1,3 kilogramu. Pořídil bych pro příště o trochu menší batoh (např. Osprey Talon 33l zde), čímž by zbylo vskutku únosných pět až šest kilogramů zátěže.



Tři zásadní vychytávky na cestu do Santiaga de Compostela

Pořádné boty jsou základ. Sáhnul jsem po Garmont Dragontail Hike GTX, které naprosto splnily svůj účel. Lehké, velmi pohodlné a měkké boty. Psal jsem na ně recenzi (více zde).

Trekové hole výrazně usnadňují pohyb a zrychlují chůzi. Odlehčují kloubům a stabilizují chodce v terénu. Chvíli sice trvá, než se s nimi člověk naučí zacházet, ale jakmile to zvládne, už je nedá z ruky. Instruktážní video zde.

Picí systém zaručuje pravidelnou hydrataci. Poutník se nemusí vysilovat sundáváním batohu či hledáním lahve. Ušetří tím mnoho zbytečné námahy a času. Psal jsem v rámci recenze na batoh (více zde).

Doporučené vybavení na Svatojakubskou cestu

Jednoznačně doporučuji vzít s sebou obyčejné špunty do uší (zde). Zejména podél cesty Camino de Santiago ve Španělsku, ale i dalších hromadných ubytovnách vždycky někdo chrápe nebo štrachá v batohu. Bez špuntů pak není spánek. Svítilna s červeným světlem (zde) je také vhodná protože červené světlo při časném balení nevzbudí všechny kolem. Pro doplnění minerálů jsem používal Himalájskou sůl (zde) a ořechy.

Vyplatí se zapřemýšlet nad zdravotním pojištěním. Některé úseky cesty jsou dost kamenité a příkré. Trasy se navíc mění podle toho, kde je zrovna víc ubytoven nebo důraznější starosta a tak je občas dost krkolomné stoupání či klesání po kamenech zbytečně nebezpečné.

Například ve Francii hned za Le Puy en Velay je takových úseků hned několik (psal jsem zde) a o Švýcarsku ani nemluvě. Bylo by pak nemilé, kdyby pro poutníka musel někam na nedostupnou horu vrtulník. Jako vhodná volba se tak jeví dobré cestovní pojištění. To je pak otázka vkusu a zejména konkrétních obchodních podmínek.

Každému samozřejmě sedí něco jiného, a tak je vhodné si vybavení předem vyzkoušet a rozhodnout se podle vlastního uvážení.

Pro další informace o vlastní zkušenosti ze Svatojakubské cesty se můžete dozvědět ve videobesedě o 3000 kilometrů dlouhé pouti do Santiaga de Compostela (čtěte více zde).