Plán cesty do Chile

Plán cesty do Chile a Working Holiday
Cesta do Chile

Máme plnou hlavu představ o tom, co chceme vidět a zažít při cestě do Chile. Na tamní léto zamíříme na jih. Plánujeme vyžít s málem, poznat místní kulturu a naučit se jazyk. Nemine nás ani výdělečná práce.

Chile je díky své štíhlé a na tisíce kilometrů dlouhé geografii velmi rozmanitou zemí. Ze západu obklopeno Pacifikem a z východu pohořím And s vrcholy sahajícími k 7 000 metrům nad mořem. Hlavní město Santiago de Chile se nachází zhruba uprostřed toho všeho.

Rádi bychom v průběhu cesty viděli solné pláně Salar de Atacama v pouštích na severu země. Směrem k jihu bychom rádi navštívili města s panoramatickými výhledy na vulkány Villarica či Calbuco, ostrůvek Isla de Chiloé plný romantických kostelíků, či mramorové jeskyně Cavernas de Mármol nedaleko údajně nejlepšího města k životu v celém Chile jménem Coyhaique.
Země také disponuje množstvím národních přírodních parků, ze kterých lze jmenovat například Torres del Paine v subarktické Patagonii.



Co chceme v Chile zažít?

Po krátkém přemýšlení jsme vyjmenovali hned několik zajímavostí, které bychom v Chile rádi zažili. V zemi stále žije zhruba desítka původních domorodých kmenů (tzv. pueblos – lid), které ve svých vesnicích pořádají každoroční lidové slavnosti. Alespoň na jednu oslavu bychom se rádi podívali i my.

Mimo to je v Chile možné pozorovat volně žijící tučňáky, vystoupit na ledovec, vykoupat se v přírodních termálních pramenech či se při troše dobré vůle zúčastnit shánění a stříhání vzácných lamě podobných stvoření zvaných vicuňa.

První kroky po příjezdu

Jako první si však v Chile musíme vyřídit administrativní záležitosti. Mimo imigrační kontrolu, kterou bychom měli projít hned na letišti, nás ještě čeká registrace na úřadě, který je obdobou matriky tzv. „registro civil“. Zde bychom se s naším Working Holiday vízem (psal jsem zde) měli přihlásit k dočasnému pobytu a vyřídit si „cedula de identidad“, což je ekvivalent občanky.

To je třeba vyřídit do jednoho měsíce po příjezdu do země a strávíme s tím minimálně týden. Pak nás čeká klasické kolečko ala bankovní účet, telefonní číslo a uvidíme, co se ještě jako nezbytné objeví cestou.

Léto na jihu, zima na severu

V době našeho příjezdu bude na jižní polokouli pozdní jaro a rádi bychom této příhodné situace využili k cestě na jih, abychom si přes léto procestovali jižnější oblasti země. Přece jen jsou na jihu Chile asi takové podmínky jako na severu Skandinávie, takže bychom jih měli stihnout v přívětivějším období roku.



Rozpočet a úsporná opatření

V tuto chvíli předpokládáme, že s naším rozpočtem bychom měli být schopni pokrýt cestovní výdaje na dobu cca 2-3 měsíců. Rozpočet je obvykle nejkomplikovanější částí výpravy a tak budeme rádi za každou ušetřenou korunu.

Budeme se proto snažit hledat možnosti, které nás nebudou moc stát a přesto mají potenciál nás posunout dál. Ačkoli počítáme, že v rámci aklimatizace strávíme prvních pár nocí v placeném ubytování, tak bychom se dál raději drželi bezplatných aktivit.

Sdílení, dobrovolnictví, výměna

Pokusíme se proto hledat nocleh přes couchsurfing nebo na přijatelných místech stanovat či stopovat. V horizontu prvních měsíců bychom se také rádi zapojili do nějakého dobrovolného projektu.

V článku Jak na na dlouhodobé cestování s minimem peněz (zde) jsem již popsal některé možnosti nízkonákladového cestování, kterých se budeme držet i při této cestě. Pokud se naskytne příležitost, rádi bychom využili také housesitting (více zde).

Dobrovolné projekty totiž skýtají vynikající možnost seznámit se s místními obyvateli a poznat jejich kulturu a život. Považuji to také za vynikající způsob učení se cizímu jazyku.



Práce v Chile

V rámci našeho pracovně – cestovního Working Holiday víza máme také možnost v Chile legálně pracovat. V průběhu cesty se tak jistě na některém místě zdržíme, abychom si vylepšili finanční situaci a vydělali si na pokračování cesty. Tato kapitola výpravy však zůstává otevřenou a budeme ji operativně řešit až během cesty.

Přípravy a novinky

Brzy nás tak čeká hodně zajímavého. Vyrážíme už 17. listopadu a prostřednictvím tohoto blogu se budete moci k naší výpravě alespoň virtuálně připojit i vy. Už brzy proto spustíme novou verzi blogu, abychom Vám zpříjemnili čtení.

Aby Vám žádné články neutekly, můžete se už nyní přihlásit k odběru novinek prostřednictvím facebooku (zde).