Chile: Mapa navštívených míst a praktické informace

Mapa navštívených míst v Jižní Americe v Chile
Mapa navštívených míst v Chile

Mapa navštívených míst s odkazy na články. Kolik si připravit času, zda si obstarat Working Holiday vízum a jak se v Chile přepravovat? Jak se vybavit a jak je to tam s penězi?

V návaznosti na cestu po jihoamerickém Chile, jsem zkompletoval mapu navštívených míst, připsal k nim krátký komentář a doplnil odkazy na články z cesty. Co jsme kde a jak zažili si tak nyní můžete prohlédnout a pročíst přímo z přehledné mapy.

Pozn: modrá jsou navštívená místa s odkazy. Žluté jsou některé zajímavosti, jež považuji za vhodné zdůraznit.

Doba pobytu

V Chile jsme strávili bezmála tři měsíce. Za tu dobu jsme stihli projet zemi od Santiaga de Chile (více zde) po patagonský Coyhaique (více zde) a zažit přitom nemálo dobrodružství.

Turistické vízum platí na tři měsíce a lze přitom stihnout projet většinu zajímavostí Chile. V případě zájmu lze pobyt snadno prodloužit výjezdem do sousední Argentiny, a to i opakovaně.


Pracovní vízum Working Holiday

Měli jsme sice pracovní vízum Working Holiday (více zde), ale nakonec nebylo ani potřeba. Práce tu obecně není mnoho a je velmi sezonní. Na sezónu však také dychtivě čekají mnozí místní i přistěhovalci z ostatních zemí Latinské Ameriky.

Sehnat slušnou práci je tak přinejmenším zbytečně komplikované. V hospodě můžete nakonec pracovat i u nás a na výlet do Jižní Ameriky si vyděláte rychleji.

Doprava

V zabydleném středu země lze snadno přejíždět autobusy. Na vzdálenějším jihu a severu se pak určitě uplatní vlastní automobil. Pokud chce cestovatel navštívit pouze významná turistická místa, je na místě letadlo, kterému ostatně přejí i chilské vzdálenosti.

Alternativou pro přepravu je autostop, který v Chile celkem dobře funguje. Je relativně bezpečný a využívají ho také mnozí místní. Auta pak zastavují poměrně často. V odlehlejších částech země je však třeba počítat s omezeným počtem projíždějících vozů (více o stopování v Chile zde).

Vybavení

Podnební podmínky v Chile jsou značně různorodé a tak by si měl cestovatel předem rozmyslet, kam se vydá. Na severu jsou suché pouště a jihu panuje subpolární klima.

Obstarání výbavy v místě je pak sice možné, ale náročnější. Obchodů s výbavou v turistických centrech sice najdete dostatek, ale těch dobře zásobených a s kvalitní výbavou je spíš poskrovnu (více v článku o výbavě zde).


Peníze, směnárny a bankomaty

V Chile se platí chilským pesem . Aktuální kurz pro orientaci lze najít na Googlu (více zde). Do Chile je lepší si přivézt cizí měnu a směnit peníze po příjezdu a pak i před odletem (více o penězích zde).

Nejlepší volbou jsou americké dolary, které jsou referenční měnou a mnozí obchodníci je v přijatelném kurzu přijímají. Nejlepší směnárny jsou pak k dipozici v hlavním městě. Buď na autobusovém nádraží AFEXnebo v centru města (více zde).

Při výběru hotovosti z bankomatu je však třeba se připravit na určité obstrukce. Většina bank si účtuje poplatky za výběr ze zahraniční karty. Jedinou výjimkou byla v době našeho pobytu Scotiabank. Dále je třeba počítat s nízkými výběrovými limity na úrovni 200 000 CLP s čímž tam člověk nevydrží příliš dlouho.