Registrace Working Holiday víza v Chile aneb složitě i jednoduše

Chilská cizinecká policie PDI
Policía de Investigaciones (PDI)

Jak se vyznat v pojmech PDI, Extranjería a Registro Civil. Co obnáší registrace Working Holiday víza v Chile, jak v tom figurují agentury a co nám vlastně který úředník neřekl? Důkladnou detektivní prací se nám podařilo procesem projít. Informace o záludnostech i nákladech procesu.

Po příletu do Chile projde držitel Working Holiday víza imigrační kontrolou u cizinecké policie s místním názvem Policía de Investigaciónes (PDI). Na letištním okénku držiteli orazítkují pas a vystaví důležitý doklad o příletu do Chile, který je nutné důkladně uschovat pro pozdější použití.

Rozkaz z letištní PDI zněl jasně: „Musíte si zaregistrovat svá Working Holiday víza na ústředí PDI v Santiágu a to do 30 dní od příjezdu, jinak Vám vízum propadne.“ Podle těchto informací jsme se tedy pokusili zařídit a co nejdříve vyrazili ústředí neboli jeffaturu PDI v Santiagu de Chile.

Tip: Kde žádat o Working Holiday vízum do Chile a co je k tomu potřeba jsem psal zde.

Ostří hoši z PDI

O této instituci jsme již před odjezdem leccos načetli a tak jsme se připravili na dlouhé čekání. Stejně jako mnozí další, které jsme na místě potkali.

Přitom jsme zjistili, že chilská PDI se tváří jako americká FBI. Agenti PDI nosí velké odznaky, mají velké pistole a jezdí ve velkých amerických autech. Celkově vypadají jako ostří hoši.



Jeffatura mění způsob odbavování zájemců

Dva týdny před naším příletem však jeffatura PDI změnila způsob odbavování zájemců o různé vízové úkony. Nyní je tak třeba si předem po internetu zaregistrovat termín návštěvy.

Po několika hodinách vyptávání se místních pracovníků, kteří všechny čekající pouze odkazovali na internet, jsme z diskuze s několika dlouho zde žijícími cizinci a návštěvě internetové kavárny zjistili, že termíny je možné rezervovat pouze po jejich náhodném zpřístupnění.

Systém rezervace míst navíc spravuje jiný orgán zvaný Extranjería, což je něco jako imigrační úřad. Zjistili jsme také, že tyto termíny se zpřístupňují vždy pro dva týdny zároveň. V době hledání informací však byly na dva týdny dopředu plné a další se neotevřeli dříve, než doběhla doba těch již vypsaných.

Spravedlivé dělení míst má údajně zajistit naprosto náhodné zpřístupnění termínů, aby se na to zástupy čekatelů nemohli předem připravit.

Jde Working Holiday zaregistrovat i v jiném městě?

Naproto jasnou otázku, zda lze onu registraci víza učinit i jinde nám lidé z PDI, rezervační systém samotný ani informace poskytnuté na internetu nedokázali zodpovědět.

Odpověď na jednoduchou otázku zda lze registraci Working Holiday víza realizovat i na jiných pobočkách PDI v Chile, než jen v hlavním městě, jak nám řekli na letišti, si vyžádala důkladnou detektivní práci a sbírání střípků informací.

Možnost posunu v této věci nás tak zavedla o pár kilometrů vedle na pobočku Extranjeríe.



Extranjería se odstěhovala

Většina z agendy Extranjeríe se však již v době naší návštěvy odstěhovala na jinou, než všeobecně známou adresu. Na místě jsme se tak pouze dozvěděli, že abychom získali informace tam, musíme si elektronicky zarezervovat termín. Takže jsme narazili na začarovaný kruh.

Navíc ve městě, kde není prakticky co dělat, jak jsem již psal o Santiagu de Chile (zde).

Co nezvládne stát, zajistí agentury?

Mimoděk jsme v nastalém zmatku na původní pobočce extranjeríe zjistili, že místo úřadu je ve stejné budově na desítku agentur, které za úplatu slibují zarezervování termínu na PDI v ceně cca 3000 – 6000 pesos (100 – 200 Kč).

Pokud mají termíny zarezervované dopředu, tak je suverénně přeprodávají dál. Nabízí také, že pokud jsou všechny zrovna využité, tak v rámci své agenturní činnosti za poplatek hlídají zpřístupnění termínů, které pak přerezervují na konkrétní osobu.

Tímto způsobem tak prakticky vyblokují možnost návštěvy úřadu PDI pro individuální zájemce. Ačkoli je to přinejmenším stínový byznys, tak je podle všeho naprosto legální.



Mobilizace ambasád a pomocná ruka

V záchvatu paniky, že rámci oněch 30 dní není možné v Santiagu de Chile provést registraci Working Holiday víza na PDI, jsme se obrátili jak na chilskou ambasádu v Praze, která nám vízum vydala, tak na českou ambasádu v Santiagu.

Musím konstatovat, že nám obě podali aktivní pomocnou ruku. Ta česká mobilizací chilského ministerstva zahraničí a vyjednáváním o možném termínu.

Ta chilská oznámením, že v případě potřeby nám mohou vystavit doklad pro místní PDI a prodloužit tak lhůtu na registraci víza. Doporučila nám zároveň neplatit překupníkům míst a zkusit to i jinde.

Ani chilská ani česká ambasáda však nevěděla, zda lze tuto registraci víza učinit i v jiném městě.

Ve Valparaísu na počkání

Navzdory informacím z PDI na letišti, na jeffatuře i registračního systému, který zahrnuje většinu měst v zemi a kromě jeffatury v Santiágu nijak nezmiňuje možnost registrace víza jinde než právě v hlavním městě, jsme to odjeli zkusit do nedalekého Valparaísa.

Úřad PDI ve městě Valparaíso sídlí kousek od autobusového nádraží, kam přijíždí snad všechny autobusy. Přijeli jsme odpoledne a na pobočce nebyl žádný čekatel. Po chvíli vyjednávání nám pán s odznakem za přepážkou vydal pořadové číslo, se kterým jsme došli k milé paní úřednici.

Ostré hochy ze Santiága vystřídal vstřícný, i když rozpačitý úsměv. K registraci je potřeba adresa místního pobytu a jako potvrzení k tomu plně dostačí online rezervace v hostelu. Na počkání jsme byli vyfoceni, zaplatili jsme 800 pesos (cca 27 Kč) a konečně jsme obdrželi doklad o registraci našeho Working Holiday víza.



Registro Civil

Registrace víza z PDI je pak podkladem pro Registro civil, což něco na způsob naší matriky. Tam je potřeba donést kopii dokladu z PDI, kopii víza, pasu a razítka v pase od letišťního PDI.

Na počkání tam zájemcům odeberou otisky prstů, zkasírují 4260 pesos a do tří týdnů doručí doklad o přechodném pobytu s názvem Cedula de Identidad na kterýkoli Registro civil v zemi. My jsme si zvolili Puerto Montt, kam směřujeme a doufáme, že si tam Cedulu de Identidat budeme moci vyzvednout.

Mnoho povyku pro nic

Strávili jsme tedy první téměř dva týdny mnohým povykem pro naprosté nic. Nikdo z odpovědných orgánů nám totiž nedokázal říci, co je kde vlastně možné vyřídit. Proces samotný je nakonec jednoduchý, jen musí člověk vědět, jak na to a kde.

Jednoduchá rada pro začátek přitom zní, rychle pryč ze Santiága de Chile.