Puerto Montt a Cedula de Identidad

Sopka za centrem města Puerto Montt v Chile
Sopka za centrem Puerto Montt

Kromě nejošlikvější sochy světa a administrativních úkonů není v Puerto Montt na jihu Chile o co stát. Vyzvedli jsme si Cedulu de Identidad, vybrali peníze z jediné banky bez poplatků, koupil jsem si džíny a mazali jsme odtud.

Nejošklivější socha na světě je v Chile v Puerto Montt
Údajně nejošklivější socha světa

Po oddechovém čase ve městě Valdivia (psal jsem zde), vedla naše cesta do přístavního města Puerto Montt. Město samo o sobě není místem, kde by návštěvník chtěl zůstat. Jedinou zajímavostí je tu údajně nejošklivější socha světa.

Je to však administrativním centrem regionu Los Lagos a také posledním velkým městem na jihu Chile. Vyřídili jsme tu proto, co bylo nutné před cestou dál na jih.

Mířili jsme sem také proto, že nás čekal důležitý úkol. Jak jsem psal v článku o registraci Working Holiday víza (zde), tak jsme si sem nechali poslat obdobu české občanky v Chile zvané Cedula de Identidad.

Ubytování u Cataliny

Přes službu AirBnB jsme si v Puerto Montt zarezervovali ubytování u hostitelky Cataliny, která zatím neměla reference. Pro první návštěvníky proto nabízela výraznou slevu. Když jsme po nějakých 4 hodinách cesty dorazili z Valdivie, tak jsme byli velmi rádi, že máme kam jít.

Nejdřív jsme se k nim však museli dostat. Dům byl vzdálen nějaké 4 Km od centra, a původně jsme to chtěli ujít pěšky. Při příjezdu jsme však byli vcelku unavení a tak jsme se rozhodli pro místní autobus.

Přitom jsme zjistili, že Chilané nejsou zrovna přeborníci v navigaci. Na jednoduchou otázku, který autobus máme vzít, se nám dostalo odpovědi s příliš mnoha variantami, ze kterých jsme nedokázali rozluštit onu použitelnou.

Nakonec jsme po několika telefonátech a zprávách zjistili co a jak a pak už návštěva probíhala hladce. Měli jsme v pokoji i vlastní koupelnu, dostali jsme snídani a dům byl na kopci s nedalekou vyhlídkou na velkou část města.

Byli jsme navíc jejich první hosté a mám takový pocit, že jsme obdrželi servis, který po nějaké době nebude úplně samozřejmý. Vysvětlila nám navrch některé místní pojmy

Vysvětlení pojmů od Cataliny

Collectivo – vypadá jako taxi, ale není. Je to jihoamerický způsob sdílené jízdy. Řidiči s vozem a licencí pro přepravu pasažérů jezdí po předem daných linkách. Cestující nabírají podle toho, kde podél trasy zrovna jsou. Služba je také jen o málo dražší, než autobus a rozveze pasažéry do vícero různých míst a směrů, než hromadná doprava.

Cuotas – tváří se jako firemní klub na sbírání bodů. Při každém nákupu lístků na autobus se Vás systém při placení kartou vždycky zeptá, zda chcete využít Cuotas od 1 do 50.

Říkali jsme si, že je to nějaké sbírání bodů a že toho zatím nevyužijeme. Ještě že tak. Znamená to totiž splátky. Ani ve snu by nás nenapadlo, že je možné koupit si lístek na autobus na splátky a natož, že se nás budou rezervační systémy na toto ptát při každém nákupu lístku.

Vyzvednutí Ceduly de Identidad

Plánovaný termín vyzvednutí dokladu byl 21. prosince. Byli jsme tu však o pár dní dřív a tak jsme byli zvědaví, zda nám Cedulu de Identidad vydají. Na druhý den jsme tak vyrazili collectivem na místní Registro Civil. Důkladným vyptávání jsme se vyhnuli všudy přítomným frontám, jelikož výdej dokladů probíhal v oddělené, zašťouchlé a neoznačené místnosti.

Byli jsme však velmi mile překvapeni, když nám doklad nejen vydali, ale celý proces proběhl bez problému i bez čekání. Dokonce jsme zjistili, že naší kartu vyrobili už po nějakých deseti dnech.

Peníze, džíny a pryč

Vulkány za městem Puerto Montt v Chile
Vulkány Osorno a Calbuco

Ve zkratce jsme si také prošli Puerto Montt. Navštívili jsme rybí trhy s mnoha dotěrnými nahaněči a nakonec se najedli v zapadlé hospůdce nedaleko přístavu za poloviční cenu a nejspíš i s dvojnásobnou porcí. Jediné, co nás opravdu zaujalo bylo panorama města se dvěma vulkány v pozadí.

Oběhli jsme také mnoho bankomatů ve snaze vyhnout se poplatku za výběr peněz ze zahraniční karty. Nakonec jsme si vygooglovali, že poplatek 150 až 200 Kč za výběr si tu neúčtuje pouze Scotiabank. Oba jsme si proto preventivně vybrali hotové peníze, jelikož dál na jih už možností mnoho nebude.

Catalina nám také prozradila, kde najít dobrý sekáč. Před odjezdem z města se mi tak podařilo pořídit džíny jako náhradu za mé již prodírající se kalhoty. Za v přepočtu 230 Kč mi dokonce i padnou.

To už byl ale poslední úkon před odjezdem pryč z města. Mile rádi jsme zamířili dál na půvabný ostrov Chiloé