Peníze v Chile

Chilská měna, Chile peníze, bankovky, měna pesos, peso, Chile
Chilské pesos

Jak se online zorientovat v hodnotě chilského pesa, kde najít dobrou směnárnu a směnit v Chile valuty na místní peníze? Informace o tom, jakou světovou měnu přivézt, jak rozpoznat pravost bankovek a jaké peníze tu vlastně mají.

Na Working Holiday do Chile jsme odjížděli s hotovostí v cizí měně. Zvolili jsme eura, jelikož jsem v expat fórech vyčetl, že není problém je tu směnit. To je sice pravda, ale americký dolar stále hraje prim.

Pokud místní uvažují v cizí měně, tak je to dolar. Volbu dolaru tak považuji za lepší možnost. Ubytování a různé další služby je totiž možné platit přímo v dolarech, což je v eurech obtížné, i když jsme je na první nocleh také udali.

Ve směnárnách lze běžně směnit několik světových měn, kde vyjma eur a amerických dolarů, tu přijímají také australské či kanadské dolary, japonské jeny, švýcarské franky, britskou libru a pak řadu jihoamerických měn.



Jak se zorientovat v penězích

Pro základní představu o tom, kolik bychom měli za svou přivezenou cizí měnu při směně valut na chilské pesos dostat jsme použili Google. Pod heslem „1 eur to clp“ nám tento online nástroj (v odkazu zde) v době našeho příjezdu (18. 11. 2018) ukazoval hodnotu místních peněz v kurzu 764,5 pesos za euro.

Z naší zkušenosti je užitečné se hned po příletu obrátit na letištní informace. Zjistit co nejvíc to jde a ptát se také, kde najít výhodnou směnárnu.

Pokud přiletíte o víkendu jako my, tak považuji za užitečné si směnit drobnou částku hned na letišti. Sice za horších podmínek, ale je fajn mít alespoň nějakou hotovost v místních penězích. I když na letišti lze pořídit lístek na autobus českou platební kartou (více zde).

Směnárna

Na bezpečných místech je pak třeba se ptát po konkrétních podmínkách směny a poplatcích, za které lze peníze směnit. Považuji za užitečné si také službu vyzkoušet na menší částce.

Po důkladném prozkoumání terénu, několika doporučených směnárnách a vlastním porovnání jsme zvolili směnárnu Cambios Lyon (v odkazu zde). Doporučil nám jí Ital, kterého jsme tu potkali a který zde již nějakou dobu žil. Při doporučení zejména zdůraznil, že neúčtují poplatky a věří tomu, že dávají pravé bankovky.

Oproti referenční ceně z Googlu nám nabídli hodnotu 763 chilských pesos (clp) za euro, což byla jedna z nejlepších hodnot, na které jsme při průzkumu narazili.

Nejprve jsme tedy službu vyzkoušeli na 50 eurech, abychom měli alespoň nějakou hotovost a představu o tom, co se stane. později jsme na stejném místě směnili i zbytek dovezené hotovosti. Eurové mince nám směnili také, jen v trochu horším kurzu 500:1.



Chilské bankovky a jejich pravost

Paní ve směnárně nám také vysvětlila, jak poznat pravé bankovky a na co si máme dávat pozor. V Chile používají mince v hodnotách 10, 50, 100 a 500 pesos. Chilské bankovky jsou pak v nominálních hodnotách 1000, 5000, 10 000 a 20 000 pesos. Údajně existuje i bankovka v hodnotě 2000 pesos, ale zatím jsme jí neviděli. Pro představu 1000 chilských pesos je zhruba 33 českých korun.

Nejobvyklejším platidlem jsou bankovky v hodnotě 1000 a 5000, které jsou vyrobené z plastu a nemají speciální ochranné znaky kromě průhledného motivu, který se proti světlu změní v negativ. Při lehkém zmuchlání v pěsti se víceméně vrátí do původního stavu, což by mělo ověřit, že jsou ze správného materiálu.

Vyšší nominální hodnoty jsou pak papírové a opatřené vodoznakem a svislými čárkami, které se při pohledu z různých úhlů mění. Tyto ochranné znaky údajně běžní podvodníci jen vzácně dokáží napodobit.

Mohlo by Vás zajímat:
Plán roční cesty do Chile, co chceme vidět a co zažít? (Čtěte více zde)
Jak žádat o víza Working Holiday do Chile a co při tom čekat? (více zde)