Chile: Vybavení na cesty + tipy a doporučení

Cestovní vybavení. Zdroj: Pexels

Vezli jsme do Chile věci na outdoor i silný fén. Jaké vybavení lze v zemi koupit? Jaké tam mají zásuvky? Co jsme si vzali, co nám chybělo a čím bychom se příště lépe zásobili?

Chile je rozmanitá země, která se rozkládá přes několik podnebných pásem. Sahá od pouští na severu přes subarktické klima na jihu. Je proto vhodné si připravit výbavu podle míst, kam cestovatel zamíří a na jak dlouho.

Vezli jsme s sebou…

Cestovní vybavení, které jsem si vezl do Chile se v základu neliší od toho, které jsem s sebou nesl na Svatojakubskou cestu do Santiaga de Compostela (více zde). Batoh, sandále, teplé spodky i základní oblečení zůstalo. Došlo však i na určité obměny.

Fotoaparát Nikon Coolpix (zde)

Vezl jsem robustní a vodě odolný fotoaparát na cesty Nikon Coolpix AW 110. Je jím focena většina fotek z Chile na mém blogu. Tento typ už ale není v prodeji a jeho obdobou je od stejného výrobce model Coolpix W300 (zde).

Batoh Osprey

Když se něco osvědčí, tak to používám co nejdéle, to jde. Batoh Osprey Kestrel 48l (zde) jsem pořídil pro pěší tůru do Santiaga de Compostela a od té doby je mi věrným společníkem. Díky kompaktním rozměrům projde u většiny aerolinií jako příruční zavazadlo.

Boty Garmish

S očekáváním různorodého použití na pochody, cestování i práci jsem si vezl dříve koupené boty typu High od českého výrobce Garmish (zde). Jsou těžší, ale na různé typy aktivit od práce v lese po kratší tůry je nosím už několik let a stále drží.

Na čistý trekking doporučuji se podívat po lehčím modelu, např Garmont Dragontail Hike (zde) nebo dalších modelech v závislosti na očekávaném typu terénu.

Telefon s fotoaparátem

Na cesty do zahraničí se vyplatí mít telefon se slotem na dvě sim karty. Před odjezdem jsem proto pořídil spíš levnější Asus Zenphone Max plus (zde), který splnil i mé požadavky na výdrž baterie, fotoaparát i celkovou funkčnost. Za slušné peníze považuji tento nízkonákladový model za spolehlivý kus výstroje.

Knižní průvodce

Nechali jsme se inspirovat u průvodce Lonely planet (zde). Člověka to navede na zajímavá turistická místa a je dobré mít díky němu představu, kde je co zajímavého.

Je však ještě lepší nechat se během cesty překvapit tím, že se člověk objeví na zajímavých místech, které v průvodci ani nejsou. A těch je v Chile mnoho.

Zásuvky a nabíjení

Bude mi v Chile fungovat nabíječka
Zásuvky, které budou v Chile fungovat

Dvoukolíkové české zástrčky s úzkými kolíky fungují v Chile stejně jako u nás a není pro ně třeba speciální adaptér.

Rozteč dírek je v chilských zásuvkách stejná, jen třetí zdířka je umístěna mezi nimi, čímž všechny zdířky tvoří rovnou řadu.

Na tříkolíkovou zástrčku s tlustými kolíky však budete potřebovat adaptér.

Na co se připravit

Z outdoorového vybavení lze v chilských turistických městech sehnat téměř vše. Je však třeba počítat s tím, že v Chile je všeobecně většina věcí dražších nebo v horší kvalitě.

Hlavní města regionů jsou lépe materiálně zásobená než zbylé části země, kde je obecně obchodů méně. Čím dál od hlavního města, tím se výběr zužuje.

Co si dovézt?

Zejména speciální věci typu zubní pasta bez fluoru, himalájská sůl (zde) nebo různé výživové doplňky, které se v Chile hledají dost těžko.

Přesto že na výjimečných místech je možné i takové vychytávky sehnat, je to spíš výjimka. Pokud tedy neplánujete strávit mnoho času hledáním svých oblíbených věcí, doporučuji si je přivézt.

Cestovní fén pro fajnšmekry

Nerozlučným společníkem se pro Milču stal během cesty skládací fén ECG (zde). Díky skládací rukojeti nezabere v batohu tolik místa a s váhou kolem 310 gramů je možné ho unést.

Má však tři kolíky na zásuvku a tak jsme potřebovali redukci. Díky němu však budou suché vlasy realitou i v nejzapadlejším konci Chile.

Trekové hole Hannah Trek II

Trekové hole pomáhají udržovat stabilitu a snižují zátěž kloubů při pohybu v terénu i se zátěží. Budou proto nezbytným pomocníkem při některé z mnohých horských túr či výletů do přírodních parků v Chile.

Měl jsem k dispozici Trek II (zde), což jsou slušné hole za rozumnou cenu.

Špunty do uší jako základ každé cesty

Může znít jako banalita, ale obyčejné špunty do uší (zde) považuji za jeden ze základních kamenů výbavy.

Domy v Chile jsou v drtivé většině případů dřevěné a člověk v nich slyší téměř vše ať chce nebo ne. Takový špunt v uchu tak mnohdy zachrání celou noc.

Švýcarský nůž

I praktický skládací nůž Victorinox Sportsman zde s několika funkcemi je neocenitelným společníkem na cesty. Ve světě tak člověk ocení nůž, otvírák na konzervy, vývrtku a pilník na nehty.

Praktické tipy

Z našich zkušeností můžeme z místa doporučit ochranné pomůcky proti slunci. Opalovací krém s vyšším ochranným faktorem, klobouk a nejlépe i sluneční brýle by tak měly být stavebním kamenem výbavy. Nejen že opalováky jsou tam drahé, ale sehnat nějaký méně toxický je spíš zázrak.

Měl jsem pocit, že v Chile je jedno, zda jste v hlavním městě Santiago de Chile (psal jsem zde), na pouštích na severu nebo zrovna jedete po Carretera Austral (psal jsem zde), slunce tam pálí stejně.