Vízum v pase a letenky do Chile

Ambasáda Chilské republiky vydává českým občanům víza Working holiday neboli roční pracovní prázdniny.
Znak chilské ambasády v Praze

Přes drobné zmatky nyní máme Working Holiday vízum do Chile přímo v pase. Předání jsme stvrdili otiskem palce a ihned poté jsme pořídili letenky. Naše cesta za dobrodružstvím započne 17. listopadu 2018.

O Working Holiday vízum neboli krátkodobé pracovní povolení do Chile si musí zájemce zažádat prostřednictvím elektronického portálu chilského imigračního úřadu (psal jsem zde). Je-li schváleno, tak si může po úhradě administrativního poplatku 133 USD vyzvednout samotné vízum v úředních hodinách chilské ambasády v Praze (psal jsem zde).

Úhrada poplatku za vízum

Domluvili jsme si na ambasádě vyzvednutí víz v pátek 21.9.2018. Ve stejný den jsme směnili dolary a při čekání v bance na úhradu administrativního poplatku, se naskytla otázka, zda si ambasáda poradí, pokud vložíme prostředky za dvě osoby jedním vkladem. Jako správní Češi jsme se tím chtěli vyhnout dvojímu poplatku.

Při krátkém telefonátu na ambasádu jsem se dozvěděl, že si s tím poradí a že pokud zrovna nestojíme u přepážky v bance, tak je od tohoto dne možné uhradit poplatek přímo na ambasádě platební kartou. Bohužel už jsme tam ale stáli s dolary v ruce a tak jsme prostředky rovnou vložili na účet a zamířili s potvrzením na ambasádu.

Tip: Jak na dlouhodobé cestování s minimem peněz (psal jsem zde).

Vyzvednutí víza

Vízum jsme si podle instrukcí měli vyzvednout během úředních hodin ambasády v „praktické“ době mezi 9,15 a 14,45. Milena si proto musela vzít dovolenou, abychom se do úředních hodin mohli dostavit.

I přes dřívější domluvu o vyzvednutí víz, jsme se dozvěděli, že bylo potřeba si sjednat specifický termín předání, aby nám víza připravili. Naštěstí jsme se nakonec dohodli, že přijdeme za hodinu a mezitím nám ambasáda víza a dokumenty k nim připraví.

Dál už naštěstí proběhlo všechno hladce. Vyzvedli jsme si pasy s vlepeným vízem a otiskli své palce do průvodních dokumentů, které bychom měli odevzdat imigrační policii na letišti po příletu do země.



Pořízení letenky

Nyní už nic nebránilo nákupu letenky. Na vyhledávači Kiwi.com (zde) jsme vzápětí pořídili nejlepší dostupnou letenku s co nejkratším časem letu.

Naše daleká výprava za dobrodružstvím tak započne v sobotu 17. listopadu, kdy z Prahy zamíříme do Lisabonu, pak s krátkým přestupem do Ria de Janeira a poté už přímým letem do destinace Santiago de Chile, které je hlavním městem Chilské republiky. Přeprava do země by měla trvat bezmála 27 hodin.

Přípravy jsou nyní v plném proudu. Pokračujeme ve zbavování se věcí (psal jsem zde), které si můžete prohlédnout a v případě zájmu i zakoupit například na Aukru (zde).

Mohlo by Vás zajímat:
Jak se připravit na dalekou cestu za dobrodružstvím (psal jsem zde) nebo
Jak se zbavit strachu a začít cestovat (zde).