Sněžné zpravodajství z Pyrenejského poloostrova

Sněžení v jihoportugalském Algarve ve městě Tavira.
Sněžení v Algarve. Zdroj: Facebook Pedro Guerreiro

Tuhým mrazům, jež svírají Evropu i Českou republiku překvapivě neunikly ani oblasti na jihu Španělska či Portugalska. Sníh zasypal prakticky celý jih Pyrenejského poloostrova, ale některým místům se naštěstí přece jen vyhnul.

Na Novinkách jsem se dočetl, že nedalekou Andalusii a její slavné pláže zasypal sníh. Již předtím se ke mně dostaly videa, jak v obcích portugalského regionu Algarve sněží. V jihoportugalském městě Tavira, nedaleko španělských hranic, sněhová vánice zasypala palmy. Stejně tak v asi deset kilometrů vzdáleném Olhao nasněžilo. Prostě kalamita jak na Sibiři.

Ve Faru chlad, beze sněhu

Teplota v místě mého aktuálního pobytu, ve Faro, také klesla. Pocitově dokonce tak nízko, že jsem tady poprvé i přes den musel sáhnout pro bundu. Podle předpovědi tu mělo být přes slušných 12°C, ale kolem jdoucí studená fronta spolu s vlhkostí a mořským vánkem udělala své. Přes noc pak měla teplota klesnout až na 3°C, což je na místní podnebí velmi netypické. Sněžení se nám však vyhnulo.

Vůbec se nedivím, že to podle výše zmíněné zprávy, lidem komplikuje život. Místní domy totiž povětšině ani nemají vytápění. V drtivé většině případů ho totiž nepotřebují. Opravdová zima tu nebývá, ale když jednou za desítky let na pár dní udeří, tak je i uvnitř pořádný chlad.

Mě doteď spíš přišlo zvláštní, že se zima nekonala vůbec. I podle místních by mělo být alespoň zataženo. Převládá však nádherné slunečno. Sice jsem teplu snadno přivykl, ale i s chladem jsem se vypořádal. Na noc jsem navlékl teplé spodky, jež mi jako jedno z mála oblečení ve výbavě zbylo, a pohoda. Na další den pak nepřízeň počasí odezněla a na oblohu se opět navrátilo slunce.