Pobyt ve Faro aneb pohodlný jižanský život

Poslední západ slunce na silvestra 2016 v jihoportugalském Algarve, konkrétně ve městě Faro
Poslední západ slunce roku 2016, Faro

Slunce a pohoda. Prožil jsem v Portugalsku super vánoční svátky a Nový rok. Pracuji, přemýšlím, odpočívám, výletuji a připravuji se na přesun do Španělska.

Vánoční strom nestrom v jihoportugalském regionu Algarve ve Faro.
Vánoční strom nestrom ve Faro

Před vánočními svátky jsem dorazil do Fara, což bylo náramné štěstí. Moje kamarádka ze svatojakubské cesty mi umožnila zůstat bez předem definované doby odjezdu, a tak mám konečně pohodlný pobyt, při kterém nemusím řešit, kde budu spát další den. Kromě občasného vaření, výpomocí či drobných oprav se tak mohu věnovat vlastním zájmům. Takže píšu, přemýšlím a vyrážím na slunečné výlety po okolí ať už pěšmo nebo na kole.

Zapojil jsem se také do místního dění. Prožil jsem štědrovečerní večeři v příjemném rodinném prostředí. Druhý boží hod vánoční jsem byl pozván na rodinný oběd, zakončený svátečním výletem na prosluněnou pláž. A seznámil jsem se také s mnoha místními lidmi. Mimo to občas náhodně potkávám známé tváře ze Svatojakubské cesty.

Pohodlný život plný slunce

Eunice žije nenákladným životem s minimálními výdaji. Nepotřebuje se stresovat přílišnou prací kvůli pokrytí životních nákladů. Pracuje zhruba šest hodin denně, pět dní v týdnu a když potřebuje, vezme si volno. Pochopitelně jih Portugalska má velkou výhodu v tom, že není třeba topit, což náklady na bydlení výrazně snižuje. Domy ani byty tu topení koneckonců ani nemají. Prostě je tu teplo a v chladnější dny člověku postačí deka. Jsem tak na správném místě, kde se mohu naučit víc o nenákladném a pohodlném životním stylu.

Hora soli v jihoportugalském regionu Algarve. Připomíná sníh, ale je to jen sůl
Sníh? Kdepak, to je hora soli. Vlastně dvě.

Dostává se mi zároveň možnosti načerpat zpět energii vydanou svatojakubskou poutí na hřejivém slunci v regionu Algarve. Mnoho cizinců si zde zřizuje zimní sídla, jež v létě pronajímají. Je tu celkem levno, zhruba stejná cenová hladina jako u nás, ale hlavně teplo celý rok. Podle místních by sice touto „zimní“ dobou slunce tolik svítit nemělo, ale od mého příchodu jsem snad zaznamenal jen jediný zamračený den s lehkou sprškou. Asi je to pro mě také kompenzace za loňské léto, kdy jsem ve Skotsku strávil dva měsíce cestováním i pochody v neustávajícím dešti.

Jak na Nový rok, tak po celý rok

Stará pevnost v centru města Faro v regionu Algarve v Portugalsku
Pevnost Faro na Nový rok

Poslední den roku se šel projít a vyfotil pro vás poslední letošní západ slunce (Viz. úvodní obrázek). Poté jsem navštívil asi čtvrthodinový silvestrovský ohňostroj, jež za mě naštěstí natočil profík, a tak jsem si mohl to povedené představení prostě užít. Video je možné shlédnout zde.

Na Nový rok jsem pak trochu odpočíval, trochu pracoval, vyrazil na výlet mezi pomeranče, dobře jedl vůbec měl super den. Takže pokud je na tom rčení něco pravdy, tak doufám, že po celý rok to bude probíhat v podobném rytmu.

Co bude dál?

Momentálně jsem stále ve Faru a pomalu hledám možnosti k dalšímu posunu. Tentokrát však ne s cílem najít si nocleh, ale místo k delšímu pobytu. Rozhodl jsem se totiž zůstat déle na jihu ŠpanělskaAndalusii a naučit se pořádně španělsky. To vše samozřejmě nejlépe s minimálními náklady. Prozatím mám několik tajných tipů, jak toho dosáhnout, ale nechám se překvapit, co budoucnost přinese.

Ze začátku se budu kromě odpočinku na sluníčku věnovat i rozvoji svého blogu. Už teď je možné vidět některé úpravy, jako například možnost sdílet články na sociálních sítích přímo z blogu, či přihlášení se k odběru novinek. Plánuji časem dodělat slíbené recenze vybavení a pak snad i sumarizaci získaných materiálů tak, aby byly k užitku případným dalším poutníkům na příští sezónu. Časem si pak plánuji najít uplatnění na nedaleké britské půdě na Pyrenejském poloostrově, tedy na Gibraltaru.

Jak se mi to vše bude dařit můžete sledovat na blogu, který se budu snažit udržovat aktuální.