Santiago de Compostela: Trasy Svatojakubské pouti

Poslední milní na Fisteře cestou do poutního místa Santiágo de Compostela
Nulový milník Finistera (zdroj: Samphotostock)

Pěší Svatojakubská cesta do Santiaga de Compostela je stále populárnější a těší mě, že čím dál tím víc lidí chodí nejen přes Španělsko, ale také z Čech. Dotazy na mapy, trasy a cesty v jednotlivých zemích jsem proto v tomto článku shrnul k užitku dalších poutníků.

Mapa svatojakubských poutních tras v Čechách a na Moravě, které vedou do Santiága de Compostela
Mapa svatojakubských cest v Čechách. (zdroj: Ultreia.cz)

České republiky vede Svatojakubská cesta (Wiki zde) do španělského Santiaga de Compostela (Wiki zde) hned přes několik páteřních poutních tras, které se napojují na další významné trasy v okolních zemích.

Jako praménky se tak stékají do významného evropského poutního místa, a tím je katedrála v Santiagu de Compostela (Wiki zde).

O pouti do Santiago de Compostela

Významným poznávacím symbolem poutníků je svatojakubská mušle hřebenatka a jedním z nejznámějších znaků pak žlutá šipka, která značí trasu cesty ve Španělsku. Svatojakubská cesta je také od roku 1998 na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Podél trasy se také nachází množství ubytoven a poutních nocležišť. Nutno upozornit, že jejich hustota roste s přibývající vzdáleností od českých hranic. I u nás postupně možností přibývá s rozšiřujícím se povědomím o putování a s ohledem na osvětovou činnost spolku svatojakubských poutníků Ultreia. Poutní noclehárna je ve španělsku známá jako Albergue, ve Francii jako Gite a v Německu jako Pilgerheberge. 

Síť poutních stezek

Některé trasy Svatojakubské cesty ze zahraničí se dokonce napojují na českou síť poutních stezek a pokračují přes Českou republiku dál do Rakouska a Německa. Mnohé informace pro české i zahraniční Svatojakubské poutní trasy, a to zejména když budete chtít putovat z domova, najdete na webu českého spolku poutníků Ultreia.

Inspiraci pro dálkové putování můžete hledat také v mém předchozím článku s mapou a vyznačením konkrétní poutní trasy a zajímavostí podél této trasy, kterou jsem přímo absolvoval (čtěte více zde).

Čtěte více:
Svatojakubská pouť z Čech do 3000 kilometrů vzdáleného Santiaga de Compostela (čtěte více zde) .
Vybavení na tisíce kilometrů dlouhou pěší cestu (čtěte více zde).

Trasy Svatojakubské pouti v zahraničí

Vybral jsem některé zajímavé zahraniční zdroje map podle relevance poskytnutých informací a s velkým přihlédnutím ke srozumitelnosti. Plusem tedy za mě rozhodně je, když odkazované stránky hovoří alespoň anglicky. Ne vždy jsou sice lokální trasy Svatojakubské pouti a jejich popisky k dispozici v angličtině, ale mapa je mapa a rozumíme jí víceméně všichni.

Níže proto uvádím zdroje, které jsem využíval při vlastní Svatojakubské pouti i některé další, jež dobře doplňují celoevropskou mozaiku Svatojakubských poutních cest a tras. Začněme však od konce a podívejme se rovnou na nejdůležitější poutní trasy ve Španělsku.




Španělsko

Pro Španělsko a tamní Svatojakubské cesty je k dispozici široká škála mapových podkladů pro jednotlivé trasy, kterých je v zemi bezpočet. Mnohé najdete na santiago-compostela.net a pak jsem také na dobře zpracovaném portálu poutních tras na caminodesantiago.consumer.es.

Většina poutníků, kteří chtějí putovat z českého domova, však potřebuje do začátku vědět, kudy vedou trasy přes naše nejbližší sousedy Německo a Rakousko.

Německo a jeho trasy pouti

Ověřený zdroj map hlavních poutních tras přes Německo je camino-europe.eu. Mapy, které jsem při putování přes Německo také hojně využíval, hovoří sice pouze německy, ale zato mají širší záběr a jsou dobře názorné: deutsche-jakobswege.de.

Rakousko

Na tomto odkazu je se základním anglickým popisem vyznačená páteřní trasa od hranic Slovenska přes Vídeň do Švýcarska. Další odkazy kudy se na tuto rakouskou poutní trasu napojit lze opět najít na Ultreia.cz. Našel jsem však jediný německy psaný zdroj, kde lze dohledat trasy bez nutnosti němčině rozumět a to (zde).

Švýcarsko

Dobře zpracované poutní trasy pro cestu do Santiaga mají ve Švýcarsku. Mapy, podle kterých jsem tam osobně putoval, naleznete na jakobsweg.ch.

Francie

Trasa z města Ženeva do Le Puy en Velay vede po poutní trase známé jako Via Gebenensis. Šel jsem osobně podle této: camino-europe.eu/viagebennensis, i když tady víceméně stačilo sledovat značky. Podle map jsem spíš jen korigoval směr, abych věděl, přes která místa a města vlastně putuju.

Z Le Puy en Velay do Saint Jean Pied de Port vede pak Svatojakubská trasa známá jako Via Podensis. Osobně jsem šel podle této mapy: walkinginfrance.info.





Celoevropské trasy Svatojakubské pouti

Svatojakubská bota, jíž poutník odhodil nyní slouží dalšímu účelu cestou do Compostely
Svatojakubská bota

Pro základní orientaci se můžete inspirovat na webu: www.camino-europe.eu, kde jsou vyznačené hlavní trasy z většiny zemí.

Vybavení na Svatojakubskou cestu

Při přípravách na takovou cestu by člověk neměl podceňovat ani vybavení. Dal jsem proto dohromady několik doporučení a tipů na vybavení, které se mi cestou buď přímo osvědčilo nebo bych si ho propříště s sebou vzal. Inspiraci a tipy na vybavení naleznete v článku (zde).

Videobeseda o 3 000 Km dlouhé Svatojakubské pouti

Svou Svatojakubskou cestu jsem následně zpracoval do formy přednášek neboli besed, se kterými jsem projel přednáškové sály napříč naší krásnou vlastí.

Následně jsem pak z těchto materiálů připravil videobesedu s cílem poskytnout divákům přehled o zkušenostech, zážitcích, poznání, důležitých informacích a poutní trase po které jsem sám putoval (více o videobesedě najdete (zde).

Putování v zahraničí a na dlouho?

Když víte kam jdete, máte dobré vybavení a přece se Vám tam nechce putování ukončit, tak si takovou pouť můžete rovnou protáhnout třeba dál do Portugalska (více zde) a když se Vám zachce, tak tam můžete klidně dalších pár měsíců zůstat. Rady a tipy jak si prodloužit pobyt v zahraničí s minimálními náklady jsem psal (zde).