Camino Portugués: pobřežní trasa a variante Espiritual

Portugalsko - Svatojakubská poutní trasa po pobřeží
Camino Portugués (zdroj: Samphotostock)

I přesto, že většina Svatojakubských poutníků na Portugalské cestě z Porta do Santiaga de Compostela volí vnitrozemní trasu Central, tak si pozornost určitě zaslouží také méně vytížená pobřežní trasa Camino Portugés da Costa. Lze pak pokračovat variantou Espiritual, jež následuje skutečnou pouť ostatků Svatého Jakuba.

V létě 2018 absolvovala svou Svatojakubskou pouť a cestu do španělského města Santiago de Compostela také má přítelkyně Milena a rozhodla se obohatit další poutníky o své zkušenosti s Camino Portugués a její pobřežní portugalskou trasou da Costa a variantou Espiritual. Mapu její cesty s vyznačenými body si prohlédněte níže. Vyznačené body jsou Albergue – modré a zajímavosti – žluté. U bodů jsou uvedené i současné ceny.

Informace o trase Svatojakubské cesty v Portugalsku

Podle Mileny je pobřežní trasa Svatojakubské cesty v Portugalsku ideální pro české poutníky, kteří mají na pouť pouze omezený čas. Je to poměrně krátká trasa v délce cca 280 kilometrů, kterou lze ujít za dva týdny. Poutník si může užívat krásných výhledů na oceán a při dobrém počasí se i vykoupat v moři.

Výhodou je poměrně nově zřízená síť albergues, která jsou v dobrém stavu. Obvykle jsou veřejná albergue od sebe vzdálena cca 20 km, tedy zhruba na vzdálenost denního pochodu. Běžná cena za noc tu vyjde na 6 eur. Trasa však disponuje i širokou sítí soukromých ubytoven s cenami mezi 10-20 eur.



Na start Portugalské cesty v Portu metrem

Ve srovnání s Portugalskou trasou Central chodí podél pobřeží po Caminho Portugués da Costa kvůli nedostatku informací ohledně značení a ubytoven zatím poměrně málo poutníků. Tuto poutní variantu cesty je možné začít po příletu do města Porto v místě Matosinhos, kam lze také dojet metrem.

Trasa od katedrály v Portu je značená pouze pro variantu Central a značení pro pobřežní trasu proto začíná až v Matosinhos. Na tuto trasu je však možné dojít od katedrály také pěšky s pomocí služby mapy.cz. Z Matosinhos je dál už cesta velmi dobře značená.

Při hledání map lze také použít službu mapy.cz, kde jsou poutní trasy do Santiaga de Compostela velmi dobře značené pro nejrůznější varianty.

Pokud si nejste jisti, zda jít příbřežní cestou či centrální trasu, tak je v několika bodech možné trasu změnit. Konkrétně mezi Esposende a Barcelos jezdí autobus a pak pěšky mezi Caminha a Valenca. Dále se pak poutník může ve městě Pontevedra rozhodnout zda bude pokračovat po Camino Portugués Central nebo odbočí na variantu Espiritual.

Tip: Inspiraci a tipy ohledně vybavení na pouť naleznete (zde).

Variante Espiritual

Dva kilometry za Pontevedrou je dobře značené rozcestí, kde může poutník odbočit z běžné trasy a vydat se po variante Espiritual. Je to trasa, která má následovat původní cestu, po které byly údajně převáženy ostatky svatého Jakuba staršího do kaple, která stávala v místě dnešní katedrály v Santiago de Compostela.



Jedná se o třídenní, dobře značenou trasu. Na cestě jsou veřejná albergue pro každý den cesty, která jsou také spíš nová.

V místě mezi Vilanova de Arousa a Pontecesures pokračuje trasa po vodě lodí. Je to komentovaná plavba s délkou trvání cca hodinu, s cenou 19 eur (více zde). Tato část cesty po vodě je však uznána pro obdržení Compostely jako nedílná součást trasy (i přestože se nachází na posledních 100 kilometrech nutných pro její získání).

Je zde však možnost jít tento úsek pěšky. Přestože pěší trasa zde není dobře značená, je možné ji dohledat na mapy.cz, při vyznačení průchozích bodů Vilanova de Arousa, Vilagarcía de Arousa, Carril, Bamio, Abalo a O Forno.

Videobeseda o 3000 Km dlouhé Svatojakubské pouti z Čech do Santiaga

O tom jaké to je putovat pěšky po Svatojakubské cestě 3 000 Km z Čech až do Santiaga de Compostela se můžete dozvědět více z videobesedy připravené na základě zkušeností, zážitků, poznatků a informací autora blogu, které při své osobní pouti nasbíral.

S touto besedou také projel přednáškové sály po celé České republice a nyní je Vám tato beseda k dispozici také ve video formě (čtěte více zde).

Santiago de Compostela

Po příchodu ke katedrále v Santiagu de Compostela se může poutník s čerstvě obdrženou Compostelou neboli dokladem o vykonané pouti po tři dny od jejího obdržení nechat pohostit přímo v hotelu Parador na náměstí před katedrálou. Hotel nabízí 3x denně jídlo deseti poutníkům. Je však třeba počkat u průchodu vedle svažující se cesty, jež vede z náměstí dolů k poutní kanceláři. Obvykle tam bývá nával a je třeba přijít cca 30-60 minut předem.

Po zakončení cesty mnohozí poutníci jistě zamíří rovnou na letiště, kam se lze dostat ze zastávky na Plaza de Galicia nebo například od zastávky u albergue San Lázaro (vzdáleno 3 km od centra a noc zde stojí 10 eur). Cesta na letiště stojí cca 3 eura. Výhodnou letenku ať už do Porta nebo zpět ze Santiaga je možné najít na kiwi.com (zde).

Milena šla svou pouť se žlutým českým Credenciálem zakoupeným v Klubu českých turistů a bez potíží obdržela Compostelu. Dalším poutníkům přeje mnoho štěstí a Buen Camino.

Výbavu, kterou s sebou nesl na Svatojakubské pouti z Čech do Santiága de Compostela autor blogu naleznete (zde).