Máme Working Holiday víza a připravujeme cestu do Chile

Chilská vlajka před cestou do Chile.
Chilská vlajka (zdroj: Samphotostock)

Obdrželi jsme Working holiday víza. Milena se ambasádě musela připomenout, ale máme je. Nyní nás čeká pěkně postaru zaplatit poplatek dolarovým vkladem na účet a vyzvednout si samolepku do pasu. Pokračujeme v přípravách, zbavujeme se věcí a hledáme letenky.

Po podání žádosti o Working holiday vízum do Chile (psal jsem zde) nám měl být do cca 14 dnů sdělen výsledek. Já jsem své oznámení o schválení víza obdržel po nějakých osmi dnech od podání žádosti. Milenu však chilská ambasáda napínala o chvíli déle.



Přesněji o týden a to až do doby, kdy to už nevydržela a zeptala se, kde že to vázne, když jsme o vízum žádali ve stejný den. V reakci na to se jí obratem vrátilo oznámení o schválení víza a instrukce. Jsme tedy velmi vděční, že nám bylo vízum opravdu celkem bez potíží schváleno pro oba dva.

Tip: O Working Holiday vízech, do jakých zemí jsou a jaká byla moje první zkušenost, jsem psal (zde).

Poplatek dolarovým vkladem

Po schválení Working holiday víza je dále nutné uhradit administrační poplatek ve výši 133 USD a to nikoli na dnešní dobu standardně převodem nebo kartou, ale pěkně postaru dolarovým vkladem na bankovní účet ambasády. Následně je třeba s dokladem o vkladu dorazit na chilskou ambasádu nedaleko Letné na adrese: U Vorlíků 623/4, v Praze.

Až v této chvíli bychom měli skutečně obdržet naše Working Holiday vízum nejspíš fyzickým vlepením samolepky do pasu. Zájemci by si podle dostupných informací měli vyzvednout vízum nejpozději do tří měsíců od jeho udělení.

Tak daleko ale zatím ještě nejsme. Jeho vyzvednutí nás čeká nejspíš v průběhu tohoto týdne. Přesto jsou přípravy na cestu do Jižní Ameriky, tedy specificky do Chile, již v plném proudu. A před samotnou cestou nás čeká fůra práce.



Zbavujeme se věcí

Oba s Milenou pokračujeme s prodejem hodnotnějších věcí a zbavováním se těch méně významných. Již jsem psal v článku Minimalismus věcí aneb méně je více (zde), který byl drobnou předehrou k tomu, co nás nyní čeká, že si i vy vážení čtenáři můžete prohlédnout, co nabízím k prodeji mimo jiné na Aukru (zde). Objevili jsme také kouzlo nové služby Letgo, která nám oběma také pomáhá pokročit s prodejem věcí.

Co nás čeká?

Tento týden nás tedy nejspíš čeká vyzvednutí víza na chilské ambasádě. Co nejdříve také musíme sehnat nějakou rozumnou letenku. Zdá se, že je na hledání letů ten správný čas, jelikož začíná letová sezóna do Jižní Ameriky. V poslední době se tak dá najít vícero spojů, které přes Španělsko nebo Portugalsko a dále přes východní země Jižní Ameriky míří do Chile.

Mohlo by Vás zajímat:
Jak se připravit na dalekou cestu za dobrodružstvím (psal jsem zde)
Mapa velké životní pouti do Santiága de Compostela (zde)