Pohádkové jižní Čechy

Vesnická památková rezervace Holašovice
Jihočeské Holašovice

Navštívili jsme Český Krumlov a vesnickou památkovou rezervaci Holašovice, oboje pod ochranou UNESCO. Nahlédli jsme pod ruku sedlářům, projeli se na koni a užili si výhled z kopce Kramolín nad lipenskou přehradou.

Bydlím sice na okraji Středočeského kraje, ale do toho Jihočeského je to od nás z Příbrami už co by kamenem dohodil. Na poznávací víkend jižních Čech jsme se s přítelkyní vydali v období, kdy předpověď nejistě hlásila oblačnost a možná i déšť. To se ukázalo jako velmi výhodné.

Český Krumlov bez davů

Hrad a zámek Český Krumlov
Vstup do hradu

V naší první zastávce, městě Český Krumlov, které je pod ochranou světového kulturního dědictví UNESCO, bylo zřejmě vlivem předpovědi počasí až překvapivě málo návštěvníků. Mohli jsme tak v klidu navštívit státní hrad a zámek Český Krumlov, korzovat po městečku a netlačit se davem poznání chtivých turistů.

Při vstupu do hradu jsme si dali místní prapodivnou černou zmrzlinu, která nám trochu nečekaně obarvila pusy na černo.

Hned u brány mě také na první pohled praštila do očí žlutá mušle na modrém podkladě – symbol Svatojakubské cesty.

Návštěva kožedělné manufaktury

Základ sedla pro obkládání kůží
Základ westernového sedla

K večeru jsme dorazili na rodinnou návštěvu a přitom jsme se ještě dozvěděli zajímavé rady, jak pracovat s kůží. Moje sestřenice s manželem totiž už nějakou provozují manufakturu Ručně z kůže a vyrábí z ní nejrůznější peněženky, pásky a vypalované reklamní štítky.

S nadšením jsem také poslouchal o postupech výroby sedel, jehož první model jim pod rukama právě vznikal.



Svět z koňského hřbetu

Vyjížďka na koních v Jihočeském kraji.
Jízdy na koních

Taková sedla se nedělají jen tak pro nic za nic a tak jsme se hned ráno vydali vyzkoušet, co jízda na koni v takovém sedle obnáší. Klisna Nely nás postupně vzala na svém hřbetě na projížďku krajinou kolem lipenského jezera.

Pochopitelně taková jízda na koni vyžaduje trochu cviku a zřejmě také pár hodin strávených v sedle, aby se člověk naučil pořádně vysedávat. Při svém krátkém klusu jsem si tak spíš jen naklepal zadek. I to je ale zkušenost.

Říkal jsem si přitom, jak by mi ta cesta do Santiága de Compostela utíkala, kdybych se místo pěšího lopocení (viz. článek zde) jen tak vezl.

Lanovkou na Kramolín

Po obědě pokračoval nabitý den výletem na Lipno. Ze samotného městečka Lipno nad Vltavou jsme vyjeli lanovkou na kopec Kramolín. Panoramatické výhledy jsme doplnili o trochu zábavy a jízdu na šnekovi (viz. galerie pod článkem).




Památková rezervace Holašovice

vesnická památková rezervace Holašovice
Pohádková vesnice Holašovice

Po nabitém dnu jsme ještě cestou domů stihli navštívit památkovou rezervaci Holašovice. Vesnice Holašovice je pod ochranou UNESCO díky svým unikátním pohádkově zdobeným štítům místních domů.

Vesnické památkové rezervace Jižních Čech jsou známé právě díky doslova pohádkové lidové architektuře. Tento dochovaný styl zdobení štítů se nazývá selské baroko.

Kromě Holašovic je v okolí celá řada malebných vesnických rezervací, mezi kterými lze zmínit Záboří, Lipanovice a Dobčice (více o nich zde). Je jich celkem 9. Zahanbit se však nenechají ani mnohé okolní vesnice, ve kterých pohádkové fasády zdobí nejeden dům, jen jsou na tom s obnovou vesnic jako celku zatím pozadu. Myslí, že ale další vesnické rezervace zde v okolí časem ještě přibudou.

Hrad a zámek Český Krumlov
Vstup do hradních zahrad
Černá zmrzlina v Českém Krumlově
Ostružinová černá zmrzlina
Český Krumlov v Jihočeském kraji
Svatojakubská cesta v Českém Krumlově.
Hrad a zámek Český Krumlov
Český Krumlov z výšky
Vyjížďka na koních v Jihočeském kraji.
Jízdy na koních
Výrobky z kůže
Vypálené štítky – Ručně z kůže
Výrobky z kůže
Pouzdro na mobil – ručně z kůže
Osedlaný šnek na vrcholu kopce Kramolín v obci Lipno nad Vltavou
Jízda na šnekovi na kopci Kramolín
Vesnická památková rezervace Holašovice
Pohádková vesnice Holašovice