Tradiční hanácké dožínky a slovácká Jízda králů

Tradice, Jízda Králů, Slovácko, Slovácký rok, král, kroj, krojovaná jízda.
Jízda králů - Král

Dožínky v Kroměříži i Jízda králů v Kyjově nás potěšily při návštěvě Moravy. Shlédli jsme záplavu krojů, tanců zpěvů a rozličného veselí.

Naše výlety na Moravu se nesou v duchu zajímavostí a tradic. Při našem dřívějším výletu jsme zavítali do vinného sklepa a na tradiční hody v obci Moravany (psal jsem zde).

Tentokrát nás výlet na Moravu nejprve trochu nečekaně zavedl na krojovaný dožínkový průvod v hanácké metropoli Kroměříž. Hned druhý den jsme se navíc podle plánu vypravili shlédnout Jízdu králů v nedaleké slovácké obci Kyjov.

Lidé v krojích

Dožínky, průvod, kroje, Haná, Kroměříž, věnec
Dožínkový věnec

Při rodinné návštěvě na Moravě jsme shodou náhod zavítali do nedaleké hanácké metropole Kroměříž. Hned po prvních krocích mě zaujalo množství lidí v krojích, kteří se sbíhali kolem. Byla sobota a zatímco se část rodiny vypravila na nákup, já se zvědavě vydal ve směru, kterým mířili lidé v krojích.

Na místě základní školy s náměstíčkem se tou dobou již šikovaly zástupy krojovaných spolků jednotlivých vesnic a folklorních souborů. Po chvíli vyptávání jsem vyzjistil, že se tu sešli k příležitosti dožínkových slavností pořádaných městem Kroměříž.


Krojovaný průvod

Dožínky, průvod, kroje, lidová veselice, Haná, Kroměříž, věnec
Muzika – dožínkový průvod

Chvíli na to už kolem mě přeběhlo několik koňských spřežení a městem Kroměříž vyrazil dlouhý krojovaný průvod. Šel jsem s nimi městem až na náměstí, kde už bylo připravené pódium a jednotlivé skupiny dostaly příležitost ukázat před shromážděným davem trochu víc ze svého místního folklóru.

K vidění bylo ode všeho trochu z tanců, zpěvů, básní, hudby či krojů, co jen se z místního folklóru na jednotlivých dědinách dochovalo a podařilo udržet na živu.

Tržiště

Jako začínající stánkaři (více zde) jsme si mezitím s Milčou se zájmem prošli místní tržiště. Sledovali jsme přitom co a jak nabízejí na stáncích a na jakých stáncích naši kolegové stánkaři z Moravy. Zaujaly nás především konstrukce stánků a ukázky řemeslné zručnosti.

Není nad to se trochu přiučit. Brzy na to jsme ale už zamířili zpátky domů a k běžným činnostem.

Slovácký rok

Tradice, Jízda Králů, Slovácko, Slovácký rok, král, kroj, krojovaná jízda.
Jezdec Jízdy králů

Na druhý den našeho nabitého programu jsme zamířili na Slovácko. Milča zjistila, že zrovna letos se v nedalekém Kyjově koná Jízda králů. Jízda králů v Kyjově se koná pouze ve Slovácký rok, což je jednou za čtyři roky.

Slovácký rok měl za účel mimo jiné ukázat tradice Slovácka, které se během tu roku střídají. Není se potom co divit, že tento festival trvá v různé intenzitě až čtyři dny a první aktivity probíhají už od čtvrtka až do nedělní noci.

My jsme se však vypravili zejména shlédnout Jízdu králů.


Jízda králů

Tradice, Jízda Králů, Slovácko, Slovácký rok, král, kroj, krojovaná jízda.
Průjezd Jízdy králů k radnici – Kyjov

Jízda králů je průvod jezdců na koních, kteří zastavují u chalup, obchodů a hospod, žádají o příspěvky pro svého chudého krále a žehnají místním. Přestože je Jízda králů zvyk spíš nejasného původu (více o tom na Wikipedii zde), tak to celé události nijak neubírá na majestátnosti.

Průvod jezdců na koních prochází ulicemi města s hlasitým provoláváním hesla „hýlom hálom„. Průvod trvá na tři hodiny a je až s podivem, že jezdci dokáží po celou tu dobu vyvolávat připravené říkačky tak, že jsou opravdu slyšet i bez aparatury.

Cestou nosí místní celému průvodu včetně návštěvníků pohoštění jídlem i pitím a podél trasy jsou připravené různé kulturní zajímavosti od cimbálovky po tance či zpěvy a jiné.

Na začátku průvodu jsme toho sice pro davy moc neviděli, ale to se změnilo ve chvíli, kdy průvod opustil náměstí a davy značně prořídly. S průvodem jsme pak prošli kus města, než se vrátil zpět na náměstí a starosta jízdu rozpustil.

Posvícení v parku

Po Jízdě králů následoval bohatý doprovodný program v nedalekém parku, kde byla připravena ukázka mnohých folklórních souborů. Byl zde kout, kde se několik hodin střídaly cimbálové kapely. V jiném se zase tančilo a v dalším se hrálo divadlo.

Ze záplavy krojů člověku až oči přecházely a místy se jednotlivé události pro blízkost až trochu vzájemně rušili.

Byla to taková jízda, že i bez alkoholu jsme se pak ještě pěknou chvíli křísili v klidnější části obce.