Výlet na Šumavu: Pramen Vltavy, Černá hora a Velký Javor

Šumava, socha, pramen, Vltava, řeka, prameniště.
Socha s klíčem u pramene řeky Vltavy. Pramen Vltavy. Šumava.

Výlet na Šumavu a do šumavského národního parku a přilehlého okolí. Navštívili jsme pramen Vltavy a vody bylo skutečně dost. Pokračoval jsem obchůzkou na vrchol Černá hora s krásnými výhledy. A vyjeli jsme krátce i za hranice navštívit nejvyšší vrchol Šumavy Velký Javor.

Začátek léta bývá ve znamení výletů. Po dlouhé době jsem tak měl také příležitost si zase udělat „větší“ výlet.

Od začátku úvah jsem se těšil až načerpám novou energii do dalších týdnů a zvýším tak svou vlastní vnitřní motivaci k pokroku s projekty jako je například e-shop s motivačními obrazy Motivář.cz. Tentokrát jsme proto vyrazili na rodinný rychlo-výlet s kočárkem do oblasti Národního parku Šumava a okolí.

Již minulý rok jsme měli rodinný výlet na Šumavu. Konkrétně jsme jeli po jezerech Černé, Čertovo a Prášilské. Dál pak na horu Poledník. Letos jsme záběr rozšířili o další vodu a hory. Zamířili jsme pro začátek k pramenu Vltavy.

Výlet na Šumavu – cíl: Pramen Vltavy

Chtěli jsme se podívat, kde vzniká nejdelší tok v České republice – řeka Vltava. Do řeky se totiž chodíme pravidelně koupat níže po toku na Orlické přehradě Zamířili jsme proto nejprve k pramenu Vltavy.

Cesta začíná v obci Kvilda

Cesta začíná v obci Kvilda. Obec vypadá jako táhlá obydlená silnice. Je evidentní, že turistický boom vlil obci mnoho života do žil. To se zároveň odráží v určité neautenticitě místa. Asi jako průtokové městečko na krátkodobé turisty. Buď turisti nebo obslužný personál. Jinak nic.

Místo na člověka působí stejně hekticky jako lidé, kteří tudy proudí. Alespoň to tak vypadá na první pohled. Jiný jsem tak nějak nezaznamenal.

A je to škoda, místo včetně okolní přírody je opravdu nádherné. Turismus tak alespoň udržuje život v tak odlehlém koutu světa, kde jsou díky tomu k sehnání základní nezbytnosti.

Šumava, pohraničí, hranice, signální ohradník, výsek, připomínka
Výsek pro bývalý signální ohradník proti přechodu hranice občany ČSR – Šumava

Signální ohradník a průtrž mračen

Před cestou jsme se posilnili limonádou ve stánku. A vyrazili k pramenu. Krásnou asfaltkou jsme došli až k bývalému signálnímu ohradníku, který se snažil zabránit Čechoslovákům v přestupu hranice do Německa. Na tomto trochu ponurém místě s krásnou přírodou nás zastihl deštík.

Chvíli jsme se schovávali pod stromem. Pršet nepřestávalo, tak jsme po krátké svačině vyrazili dál. Deštík průběžně sílil s tím, jak jsme se blížili k pramenu. Nedaleko od cílového místa se z deštíku stala průtrž a nad námi čnící Černá hora nám ukázala, co umí. Do toho osazenstvo kočárku překvapené náhlou změnou podmínek a pláštěnkou rozšířilo zvuk šumění padající vody o hlasitý křik.

Kolem nás běhali zmatení lidé mířící zpět na Kvildu. Po dalších dvaceti minutách bylo po dešti. Suchý zůstal jen kočárek a nejdůležitější části těla ukrytého pod několika krycími vrstvami.


Pramen Vltavy

Když jsme krátce na to došli k pramenu, měli jsme unikátní příležitost setrvat na tomto překrásném místě po nějakou chvíli sami. Osazenstvo kočárku mezitím vysílením usnulo. Krásný to zážitek. Oboje.

A jelikož bylo vody cestou skutečně dost, všude po okolních svazích Černé hory se valily malé potůčky vody, které jen dokreslovaly atmosféru místa, jako zdroje nejmocnější řeky v naší zemi.

Rozdělili jsme se a rodina s kočárkem zamířila stejným směrem po asfaltové cestě zpět k autu. Já jsem se rozhodl obejít celý okruh kolem Černé hory a dojít do obce Modrava.

Černá hora

Pokračoval jsem po štěrkové cestě dál okolo Černé hory. První část cesty od pramene směrem na vrchol byla ve znamená prudšího stoupání. Cestu mi však krátilo velké množství pramenů, potůčků a potoků, které se po nedávném dešti vytvořily a také jen minimální přítomnost dalších turistů.

Po pořádném dešti zůstalo na kopcích lidí poskrovnu a mezi nimi zejména cyklisté.

Cestou jsem si v půli kopce odpočinul a během svačení na mě seděli hned dva motýli. Užíval jsem si ticho a šum vody a lesa.

Poté jsem vystoupil na vrchol a užíval si krásné výhledy, klid a hvizd větru. Mohl jsem sledovat vrchol Poledník, který jsme navštívili předchozí rok.

Až přišel čas, vydal jsem se dolů do obce Modrava, kde už na mě čekal odvoz.


Výlet na nejvyšší horu Šumavy Velký Javor

Velký Javor (1456 m. n. m.) je nejvyšší hora Šumavy jako celku. Nachází se pouze několik kilometrů od českých hranic v Bavorsku. Řekli jsme si proto, že tento výlet stojí za přejezd.

Zaparkovali jsme pod vrcholem, cena stání 4 eura na den. Na vrchol jsme vyrazili lanovkou. Zpáteční lístek 15 eur.

Výlet rozhodně stál za to. Velký Javor je nádherné místo, ze kterého je vidět celou Šumavu. Navíc je možné z této strany přehlédnout celou českou stranu Šumavy, což je o to víc podnětný zážitek. Na vrcholu je pak cca 3 kilometry dlouhý okruh okolo vrcholu kopce.

Zde není třeba mnoha slov. Fotogalerie vypovídá vše.

Závěrem jsme ještě navštívili nedaleké ledovcové jezírko Großer Arbersee, které leží pod Velkým Javorem a lze k němu dojít stezkou z vrcholu kopce.

Slabé místo – ubytování

Skrze pracovní benefity jsme si objednali bydlení na úpatí Šumavy. Hotýlek se snídaní a večeří. Za cenu přesahující 2 000 korun za noc jsme obdrželi pokojíček pomalu menší, než naše paneláková kuchyně. Okno pod střechou nešlo pořádně otevřít a do pokoje neproudilo ani světlo, ani vzduch.

Podle mého názoru ani ubytování, ani stravování neodpovídalo dobrému poměru cena/výkon. Z toho důvodu jsem se rozhodl, že tímto způsobem příště odmítám kamkoli jezdit.

A rozhodl jsem se, že na příští cesty si spíše obstaráme nějakou starší dodávku, ve které budeme moci fungovat jako v obytném voze. A za stejné prostředky, pak bude možné cestovat i několik týdnů, ne pouhé tři dny.

No, prozatím zajímavá zkušenost a příště znovu a lépe.

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních citátů s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“ formou obrazu na zeď. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu.

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: