Svatojakubský připomínkový výlet na Třemšín

Brdy, CHKO, přirodní park, Rožmitál pod Třemšínem, vrch, Třemšín
Připomínkový výlet na Třemšín

Výstup na brdský vrchol Třemšín jako připomínka Svatojakubské cesty, která mě svedla dohromady s přítelkyní Milenou. Nasbírali jsme přitom tolik hub, že jsme s nimi udělali radost i dalším.

Jsou tomu již bezmála čtyři roky, kdy jsem ze svého domova v Příbrami vyrazil na Svatojakubskou cestu do španělského města Santiago de Compostela. Cestu dlouhou tři tisíce kilometrů jsem nakonec zvládl projít za čtyři měsíce a den (mapu a info najdete zde).

Přechod Brd z Rožmitálu pod Třemšínem přes vrchol Třemšín, přitom nastal na mé trase Svatojakubské cesty hned druhý den cesty a byl součástí třetího článku na v té době nově zřízeném blogu (čtěte více zde). Více informací o této i dalších trasách Svatojakubské cesty do Santiaga de Compostela naleznete v článku: Trasy Svatojakubské cesty (více zde).

Slovo dalo slovo

Brdy, CHKO, přirodní park, Rožmitál pod Třemšínem, vrch, Třemšín
Společná na vrchu Třemšín

V té době jsem také nemohl tušit, kam mě cesta zavede a s kým svede dohromady. Pár měsíců poté, co jsem se vrátil z této dlouhé cesty, se totiž na svou Svatojakubskou cestu, alespoň k českým hranicím, vydala také Milena.

V návaznosti na tuto cestu jsme se pak setkali, slovo dalo slovo a od té doby jsme spolu.

Opačko výletu

Tentokrát jsme se bez dlouhého rozmýšlení rozhodli si část tohoto výletu, který nás svedl dohromady, zopakovat společně.

Vyrazili jsme tedy do nedalekého Rožmitálu, zaparkovali na úpatí kopce a vyrazili vzhůru na vrch Třemšín.


Svačina na vrcholu

Cesta vzhůru hustými brdskými lesy má po rovné, mírně stoupající cestě příjemných tři a půl kilometru. Člověk se cestou může zastavit u studánky nebo v poustevně s posezením.

My jsme však mířili přímo vzhůru. Cestou nás také sváděly k zastávkám všudypřítomné houby vysoké kvality, ale my jsme se nedali tak snadno odbýt.

Vystoupali jsme až na vrchol, kde jsme si dopřáli zaslouženou svačinu.

Houbový sestup

Brdy, CHKO, přirodní park, Rožmitál pod Třemšínem, vrch, Třemšín
Pravák nalezený při sestupu.

Houbaření nás však dostihlo při sestupu dolů. Hned pod vrcholem jsme na jednom místě naplnili celý sáček od svačiny suchohřiby.

O pár desítek metrů níž zas další sáček praváky. Na jiném místě jsme nasbírali plnou tašku bedel a tak stále dál. Nakonec nám už došly sáčky a houbový poklad jsme nesli i v bundách.

Houby jsme přitom sbírali jen podél naší trasy aniž bychom dál vstupovali do lesa. Nakonec jsme si odnesli celkem čtyři tašky plné praváků, suchohřibů, bedel a kovářů. Cesta nás tak odměnila pořádným úlovkem.

Zhruba desetikilometrový okruh jsme díky tomu šli bezmála celý den.

Sdílet radost

Po návratu domů jsme však díky tomu mohli udělat radost také rodině. Prarodiče jsme podělili houbovým podílem, který bychom sami nedokázali ani zpracovat.

Velice nás přitom potěšilo, jakou radost dokáží udělat takové obyčejné houby ze Svatojakubského připomínkového výletu.

Výlet do Chráněné krajinné oblasti Brdy tak lze jen vřele doporučit. Při cestě na Třemšín si navíc můžete projít i část páteřní české svatojakubské trasy.