Velký pochod na Svatojakubské pouti se šťastným koncem

Stará kaplička na Třemšíně
Kaple na vrchu Třemšín

Cestou z Rožmitálu jsem si užil Třemšínský přírodní park se vším, co k němu patří. Seznámil jsem se s vítězem ankety strom roku 2006 – statnou starou lípou. Užil si osvěžení u studánky, prohlídku nocležnické pastoušky a výstup na vrchol Třemšín s ruinou středověké tvrze a kapličkou.

Lípa za Rožmitálem
Strom roku 2006
Studánka Třemšín
Studánka pod Třemšínem
Přespání pod Třemšínem v bývalé kapli
Noclehárna pod vrchem Třemšín

Ta pravá bojovka však začala až v cílovém městě Kasejovice. Podle plánu cesty navrženého a vyzkoušeného Českým klubem turistů, jsem měl zkusit kontaktovat místního faráře a zeptat se na možnost ubytování. Na místě jsem však zastihl jen velmi nevrlého člověka, kterého můj dotaz na přespání zřejmě značně rozčílil a s otázkou: „já nevím odkud sem všichni chodíte,“ mi oznámil, že na faře rozhodně přespat nelze.

Po několika dotazech na jiné místní obyvatele vypadala situace ještě beznadějněji a to tak, že v Kasejovicích žádná možnost noclehu není. Navrhli mi však zacházku 2 km mimo můj směr do nejbližšího hotelu. Rozhodl jsem se tedy přespat pod širákem někde za vískou.

Za vším hledej ženu

Řekl jsem si však, že po tak dlouhé cestě si zasloužím alespoň pořádnou večeři a zamířil do místní příjemně vyhlížející pizzerie U Pejska a Kočičky. Ve dveřích jsem se střetl se sympatickou paní, jež mi vidouc objemný batoh podržela dveře a k mému velkému překvapení na nahodilý dotaz, zda by věděla o nějakém noclehu, odpověděla pozitivně. U ní by se možná místo našlo, jen je tam nepořádek, musel bych spát na zemi a hluk z ulice je tak silný, že tam určitě nikdo neusne.

Přespání v příjemném prostředí
Nocleh
Příjemné přespání v domě nad pizzerií U Pejska a Kočičky
Pizzerie U Pejska a Kočičky

Nakonec si však nechala vysvětlit, že jsou to atributy, které mě při spaní nijak neomezují, a po tak dlouhé cestě usnu kdekoliv. Hlavně, že to bude pod střechou a se sprchou. Rád bych tak tímto poděkoval Štěpánce z kasejovické pizzerie U Pejska a Kočičky za důvěru, úžasné pohoštění a příjemný nocleh. Díky.

Ráno jsem v příjemné společnosti ještě přečkal bouřku a jakmile přestalo pršet, vyrazil jsem na Nepomuk.