Vyladěné svíčky k prodeji

Svíčka, svíce, svíčky, prodej, stánek, eshop, včelí vosk, přírodní vosk.
Finální svíčky k prodeji.

Svíčka v duchu minimalismu a přírodních materiálů je připravena na cestu k zákazníkům. S malými náklady jsme vytvořili spolehlivý elegantní výrobek a hledáme odbyt.

Posledních pár měsíců jsme začali experimentovat s domácí uměleckou tvorbou (více zde). V souladu s naší vizí nezávislosti a udržitelnosti (více zde), jsme se pustili do podnikání na vlastní pěst.

Jasným cílem přitom bylo držet se ducha minimalismu, přírodních a recyklovaných materiálů a vytvořit jednoduchý kvalitní artikl s co nejnižšími náklady do začátku.

Z vyzkoušených nápadů se nám zatím nejlépe osvědčila výroba svíček z čistého včelího vosku. Je to materiál, se kterým se příjemně pracuje, krásně vypadá a úžasně voní. Navíc máme v souladu s dlouhou rodinnou tradicí k dispozici i vlastní zdroj vosku z rodinné včelnice.

Tip: Svíčky lze pořídit na našem eshopu: www.sochorskymlyn.cz

Základní prodejní výrobek

V posledním týdnu jsme po dlouhém tvořivém procesu a testování dovedli první typ svíce k dokonalosti. Nyní máme výrobek, který lze s čistým svědomím předat zákazníkům. Udělali jsme pro něj to nejlepší, co bylo v našich silách.

Výstupem je elegantní stylová svíčka z čistého včelího vosku. Nyní víme, jak tento konkrétní typ svíčky vyrábět tak, aby byl pokaždé víceméně stejný, ve stabilně vysoké kvalitě a s potřebnými vlastnostmi.

Neutuchajícím úsilím jsme první typ svíce dovedli do stavu „minimal viable product“, což v podnikové řeči znamená cosi jako základní výrobek, který lze prezentovat a předat zákazníkům.

Svíčka je věda

Svíce, svíčka z vosku, včelí vosk, voskovice, zkouška hoření svící ze včelího vosku. Přírodní vosk, Včelí vosk. 100% včelí vosk.
Zkouška hoření

Do nedávna jsem ani netušil, že vyrobit svíčku tak, aby splňovala vysoké nároky na vzhled, dobu hoření, stékavost i řemeslné zpracování, může dát člověku pořádně zabrat.

Vyzkoušeli jsme přitom celou řadu různých knotů, tloušťky svící, postupů výroby svíček a vyladili jsme i čistotu materiálu. To vše jsme při tom museli nejen vytvořit, ale také otestovat a zjistit, co nejlépe funguje.

Nyní jsme dosáhli stavu, kdy naše úzká svíce vydrží hořet přes tři hodiny, aniž by stekla. Zároveň jsme se o pojmu: „svíčka ze včelího vosku“ naučili opravdu hodně.

Výrobní proces

Ruční manufakturní výroba nás také naučila věnovat pozornost detailům. Dosáhnout hladkého a rovnoměrného vzhledu si žádá značnou dávku trpělivosti a cviku.

Každá snaha tuto ruční výrobu svíček nějak urychlit vedla k nečekaným vedlejším efektům, pro které jsme pak mnohdy museli s výrobou začít od začátku.

Postupy jsme však již vychytali a nyní je můžeme dál zdokonalovat a zjednodušovat, aby nám šla výroba snáze od ruky.

Štítky vlastní výroby

Grafické práce, texty i tisk jsme si zařídili sami. Milča nakreslila logo na papír, nafotila a obkreslila v základním grafickém programu. Já jsem sepsal krátký popis a návod k použití. V běžně dostupných programech jsme vše spojili do formy originálních štítků.

Štítky s popisky jsme se nejprve snažili tisknout na starý papír, kterému jsme chtěli dopřát nové uplatnění. Domácí tiskárna však nezvládla nápadité typy papírů zpracovat, a tak jsme prozatím sáhli po běžném komerčním papíru.

V naší úvodní snaze o znovuvyužití starého papíru však budeme dál pokračovat.

Balení a prezentace

Svíce, svíčka z vosku, včelí vosk, voskovice, zkouška hoření svící ze včelího vosku. Přírodní vosk, Včelí vosk. 100% včelí vosk.
Vyrobené svíčky

V duchu minimalismu a přírodních materiálů jsme se také pustili do balení. Vlastně jsme si vystačili s kouskem slámy a delší hoblinou. Tato oblast je však nadále ve fázi aktivního hledání, testování a focení.

V dalším kroku musíme ještě zajistit, jak dostat svíčky k zákazníkům tak, aby se cestou nepoškodily.

Logistika a zásobování

Vzhledem k zahájení drobné ruční výroby jsme také začali řešit zásobování materiálem. První testovací knoty a domácí vosk nám vydrží na několik desítek prvních svící.

Objednali jsme tedy ve větším již vyzkoušené typy knotů přímo od českého výrobce. Současně s tím jsme začali zjišťovat možnosti zásobování voskem. Obrátili jsme se proto se zájmem o včelí vosk na kolegy včelaře z nejbližšího okolí naší základní včelařské organizace.

Uvidíme, jak se jednání vyvinou. Už teď mě ale těší, že máme možnost se v této záležitosti obrátit na nejbližší okolí a případně si sehnat vosk přímo od dalšího včelaře. Pokračujeme tak v naplňování naší vize (více zde), kdy svou činností můžeme přímo podpořit místní komunitu a lokální ekonomiku.

Cesta k zákazníkům

Nyní už zbývá jen dostat svíčky k zákazníkům. Jsem rád, že se díky tomuto blogu ozvali první zájemci, se kterými už jednáme. Budeme samozřejmě rádi, když se nám třeba i Vy ozvete jako zájemci nebo jen se zpětnou vazbou přes Facebook blogu (zde).

Aktivně také hledáme první příležitost zúčastnit se zajímavého trhu nebo jarmarku.

Naše svíčky také můžete objednat na našem e-shopu www.sochorskymlyn.cz