První prodejní trh – Makovská pouť ve Smolotelích

Svíčka, svíce, svíčky, dekorace, dárek, dárkové balení, svíce na stojanu
Svíčky na stojanu

Vyzkoušeli jsme stánek i zboží. Prodali jsme první výrobky a naučili se prodejní dovednosti od stánkařů. Podnikání jsme si v domácím prostředí odzkoušeli a první svíce vyslali i do daleké Austrálie.

Svíčka, svíčky, svíce, stánek, domácí výroba, pouť, prodejní akce, prodej,
Prodejní stánek v akci

Na Makovské pouti ve středočeské obci Smolotely, která se letos konala 20 – 21. 7. 2019 jsme měli první možnost vyzkoušet v praxi naši myšlenku na výrobu a prodej svíček (více zde) a šperků.

Měli jsme přitom výhodu „domácího prostředí“, jelikož obec Smolotely, leží jen pár kilometrů od naší zahrady (více jsem psal zde) a tím i od místa odkud pochází první včelí vosk pro naše svíčky i dřevo na prodejní stánek (více čtěte zde).

Týden příprav

Celý týden před konáním trhu jsme se již pilně připravovali. Poctivá práce nás při tom držela na nohou zhruba 14 hodin denně. Vyráběli jsme svíčky jako o závod a zjistili přitom, co jak funguje či nefunguje, když se vosková svíce vyrábí ve větším počtu kusů.

šperky, náušnice, náhrdelník, zalévání do pryskyřice, epoxidová pryskyřice, epoxi, šperky, výroba, zboží.
Výroba šperků vlastního návrhu

Stejně tak Milča se pustila do rozšiřování sortimentu našeho zboží, když pro tuto akci navrhla celou vlastní sadu šperků zalitých v epoxidové pryskyřici. I to se později ukázalo jako dobrý nápad.

Zkoušeli jsme při tom také způsoby balení a uchování výrobků, tak aby se jim přepravou či skladováním nic nestalo. Nijak výjimečně jsme v této době vstávali brzy ráno a chodili spát i dlouho po půlnoci.


Dokončovací práce

Sotva týden před touto akcí jsme dohromady sestavili hrubou konstrukci našeho prodejního stánku (čtěte o tom více zde). Chybějící pult jsme pak dodělali den před konáním pouti a na některé komponenty jako spodní pult, středová vzpěra či nátěr nám ani nezbyl čas.

Na poslední chvíli jsme tak nahrubo dokončili vše potřebné včetně stojánku na svíčky, který jsem dodělal v deset večer před samotnou akcí.

Potopa pro suché dřevo

V tento poslední den před velkou premiérou nás při zkoušce stavění stánku také zastihl prudký déšť. Krásně čisté a suché stavební dřevo i nás samotné přitom déšť napůl zmáčel a zamazal cákajícím bahnem dřív, než jsme stihli cokoli podniknout. A to i přes plachtu, kterou jsme položili místo střechy.

Přeprava, stánek, prodejní stánek, kupecký, trhovecký stánek, díly, domácí výroba, vozík, výroba stánku,
Přeprava stánku na místo konání

Výhodou však bylo, že jsme tím měli možnost vyzkoušet si, jak se stánek chová při dešti a co při tom můžeme dělat my. Ještě večer, když přestalo pršet, jsme však měli možnost si stánek rozložit přímo na místě konání pouti.

Modlili jsme se při tom, aby se stánku přes noc před protější hospodou nic nestalo, ani ho znovu nevypláchla voda.


Místní podpora

Výhodou pro nás byla do začátku podpora obce, která zvýhodňuje místní výrobce. Obdrželi jsme tak dobré místo pro stánek téměř ve středu pouťového veselí i finančně výhodné podmínky.

Také sousedé a známí se kolem nás často mihli a my byli rádi, že jsme si při této divoké jízdě mohli občas vydechnout a zastavit se na pokec s příbuznými, známými a kamarády.

Jsme vděční za všechnu tuto podporu.

Vystavení a balení zboží

Svíčka, svíčky, svíce, stánek, domácí výroba, pouť, prodejní akce, prodej,
Pohled na vystavené zboží

Až při samotném vybalování věcí ráno v den konání pouti jsme se konečně dostali k vyzkoušení prezentace našich domácích výrobků a způsobu jejich vystavení. Měli jsme sice do začátku poměrně dobrou představu, jak by co mělo vypadat a k tomu potřebné vybavení, ale finální rozmístění jsme ladili až na místě.

Při tom jsme vyzkoušeli několik různých postupů, jak co vystavit, čemu se vyhnout, co upozadit a co naopak upopředit.

V reálném provozu jsme si také vyzkoušeli, jak naše vlastní výrobky dobře balit a máme první zkušenosti, jak v tom postupovat, i co můžeme zlepšit.


Zpětná vazba z „trhu“

Velkou neznámou však pro nás do doby konání této akce byla reakce potenciálních i skutečných zákazníků. Byli jsme sami zvědaví, jak se naše domácí ručně dělané výrobky budou líbit, a zda se podaří něco udat. Měli jsme pak velkou radost, když se kolem zastavovali lidé a i když si někteří nic nekoupili, tvorbu nám pochválili.

Podařilo se také nějakou část našich prvních vlastnoručních výrobků prodat a pokaždé nás velmi potěšilo, když si zájemce odnesl šperk či svíčku. Ostatně první prodaný kus byl Milčou navržený přívěšek na krk.

I od sousedních stánkařů se nám dostalo poměrně pozitivní zpětné vazby.Paní zmrzlinářka od vedlejšího stánku si hned napoprvé myslela, že pro profesionální prezentaci zde reprezentujeme nějaký kamenný obchod. Inu časem možná proč ne?

Prodejní dovednosti stánkařů

Někteří povídavější kolegové stánkaři nám také velmi užitečně poradili. Například pán s kořením nám poradil, jak aktivně vystupovat vůči potenciálním zákazníkům tak, aby se zatavili a přišli se podívat na vystavené zboží.

Jeho technika fungovala tak dobře, že po jejím odzkoušení se obchod opravdu rozhýbal hned první den pouti, kdy bývá návštěvnost obvykle slabší.

Na druhý den, když ráno pršelo, nám stejný kolega také poradil rozšíření střechy směrem dopředu, aby se zákazníci mohli v dešti schovat a v klidu si prohlédnout vystavené zboží.

Jeho praktické rady jsme velmi ocenili a rozhodně nás posunuly o pořádný kus dál. Byl to vlastně takový trénink prodejních dovedností přímo na místě a v praxi.


Dodavatelé vosku

Jako vedlejší efekt se nám na smolotelské pouti podařilo sehnat kontakty na další včelaře, kteří přišli obdivovat naše svíčky. I když si žádné výrobky nekoupili, tak jsme jim předali několik vizitek a s některými většími jsme si rovnou vyměnili kontakty, které nám brzy přijdou vhod.

Vesnická pouť tak zároveň posloužila jako zdroj kontaktů na dodavatele včelího vosku, bez kterého se naše výroba svící neobejde. Všichni jsou to místní včelaři z Příbramska, což opět krásně zapadá do naší vize nezávislosti a udržitelnosti (psal jsem zde), v rámci které chceme podporovat práci v našem regionu.

Svíčka až do Austrálie

Na pouti se nám také podařilo navázat komunikaci snad s jedinými anglicky mluvícím cizinci široko daleko. Byl jsem při tom rád za předchozí možnost procestovat svět a naučit se řeči.

Seznámili jsme se tam totiž s párem z Austrálie, který se sem vydal za rodinnými kořeny. Češtinu však neovládali a byli jsme vzájemně rádi, že jsme se mohli dohovořit anglicky.

I tato výhoda nám dopomohla k tomu, aby naše první vosková svíčka vylétla do světa. Při troše dobré vůle tak s novými majiteli doletí v pořádku až do země protinožců.


Zhodnocení

I přesto, že druhý den poutě zaznamenal pro déšť spíš podprůměrnou návštěvnost a celkově jsme na této akci prodali jen několik věcí, tak pro nás měla tato pouť zásadní význam.

Vyzkoušeli jsme si totiž, že naše myšlenka funguje i v praxi a to se vším, co k tomu patří. Může to tak být odrazový můstek k dalším trhům a jarmarkům, protože nyní již máme odzkoušenou výrobu, stánek, svíčky i šperky, prodej i komunikaci se zákazníky a naše podnikání tak nadále není jen myšlenkou, ale realitou.

Podařilo se nám také pokrýt některé počáteční náklady a prostředky, které se nám vrátili můžeme použít na další rozvoj našeho podniku.

Celou akci tak lze zhodnotit přinejmenším jako vydařenou.