První domácí tvorba

Domácí výroba svíček a svící.
Svíčky domácí výroby

Svíčky, výrobky z tvrdého dřeva či obrazy jsou prvními vlaštovkami snahy o vlastní domácí tvorbu. První zájemci o naši produkci se mohou hlásit a my zatím rozvíjíme techniky výroby a hledáme si cestu na trhy a jarmarky.

V souladu s naší vizí nezávislosti a udržitelnosti (více zde) jsme začali zkoušet možnosti, jak si vybudovat příjem bez dojíždění do práce. První vlaštovkou, kterou zkoušíme je domácí tvorba a výroba věcí na prodej.

Výroba svíček

Domácí výroba svíček a svící.
Svíčky rovné

Prvním příkladem v této oblasti je výroba svíček z přírodního vosku naší rodinné včelí farmy. Doposud se vosk vyprodukovaný několika našimi úly měnil za mezistěny, které se znovu využívaly v úlech jako základ nových pláství nebo prodávaly do výkupu.

Nyní jsme se rozhodli zkusit tyto zásoby včelího vosku a jejich skrytý potenciál lépe využít a vytvořit z nich něco hodnotnějšího.

Zároveň jsme včelí vosk začali využívat v místě odkud pochází, takže se nemusí k upotřebení převážet po celé republice ani speciálně nakupovat.

Kvalita a ruční práce

Domácí výroba svíček a svící.
Dvoj svíčka ve tvaru vrtule

Základem této zkušební výroby svíček je čistý 100% včelí vosk bez ředění či šizení. Každému kusu se také věnujeme tradiční rukodělnou prací za použití knotů české výroby.

Při prvních zkouškách jsem byl sám překvapen množstvím postupů, triků a vychytávek, které mohou například prodloužit dobu hoření, zmírnit odkapávání vosku při hoření a podobně.

Stejně tak tvary svíček lze měnit a přizpůsobovat téměř do nekonečna.

Inovace a prezentace

Neustále však pracujeme na dalších vylepšeních a zajímavých tvarech. První exempláře z naší výroby však jsou již nyní k dispozici. Svíčka v délce 19 centimetrů vydrží hořet cca 2 hodiny a dodává příjemné světlo, vzhled i vůni pravého vosku.

Pokračujeme také v hledání cest, jak svíčky co nejzajímavěji zabalit a prezentovat. První zájemci však nechť nás neváhají kontaktovat prostřednictvím kontaktů na tomto blogu.

Dřevěné výrobky

Vypalování obrazu do dřeva.
Obraz vypálený do jabloňového dřeva.

Zkoušíme také vyrábět předměty ze dřeva, které máme na mlýně k dispozici. Nejzajímavěji se v této oblasti jeví tvrdé ovocné dřeviny, které schraňuji z postupné obnovy ovocných sadů.

V prvním kole tak zkouším pracovat se zajímavě rostlým dřevem švestek či jabloní a časem možná přibude také třešňové dřevo.

Vypalování do dřeva

První vlaštovkou v této oblasti je naše společné dílo s Milenou. Nařezal a obrousil jsem do hladka tlustší jabloňovou větev, Milena namalovala obrázek, tak aby využila přirozené „vady“ dřeva a pak jsme společnými silami obrázek do dřeva vypálili a natřeli ho lněným olejem.

Jedná se o další pilotní projekt, jehož umělecké ztvárnění budeme ještě ladit u dalších výrobků.

Obrazy

Maková hora u Smolotel. Domácí malování a výroba
Obraz Makové hory u Smolotel

Na světě jsou také první obrazy s inspirací z okolí, které Milča tvoří temperami. Příkladem budiž obraz Maková hora u obce Smolotely.

Metod je bezpočet a tak v dohledné době vyzkoušíme další zajímavé možnosti tvorby, čímž rozšíříme svou tvorbu i o další techniky a výrobky.

Trhy a jarmarky

Současně se zkušební domácí výrobou také hledáme cesty, jak dostat naší tvorbu k zákazníkům. Kromě prezentace na tomto blogu tak doufáme, že brzy zamíříme i na trhy a jarmarky, kde bychom také mohli naší tvorbu udat.