Populační zlom: Nikoliv růst, ale úbytek populace nás čeká

Populační zlom, populace, porodnost
Populační zlom. Abychom v dohledné době neznali děti, jen z televize. Zdroj Unsplash

Populační zlom zasáhl většinu světa. Světovou populaci čeká pokles. Mladých ročníků dlouhodobě ubývá a celková čísla populace rostou díky delšímu životu starších lidí. Dokument Populační zlom.

Celý život slýchám onu mantru o tom, jak stále hrozí přelidnění planety, hlad a podobné nesmylsly. Nejrůznější instituce a statistikové se předhánějí ve stále bombastičtějších předpovědích toho, kolik lidí na světě přibude za tolik a tolik lidí a kdy to ta planeta přestane zvládat.

Nyní se zdá, že přišel čas tento pohled trochu přehodnotit. Realita je zřejmě zcela opačná, než na nás média, školy a zejména nejrůznější globalistické instituce typu Organizace spojených národů (zde) a podobné neustále chrlí.

Populační zlom a nadcházející pokles populace

Drtivá většina zemí se již nyní nachází pod takzvaným bodem populačního zlomu. Populační zlom je stav, kdy se v populaci dané země nerodí dostatečný počet dětí na to, aby byla populace schopná alespoň udržet vlastní počet tam, kde je nyní.

Bod populačního zlomu se nachází na průměrné statistické úrovni 2,1 dítěte na ženu. Hodnoty nad znamenají růst populace. Hodnoty pod znamenají ubývání populace.

V České republice byl podle Světové banky k roku 2020 průměr 1,71 živě narozeného dítěte na jednu ženu. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) je však průměr v roce 2022 již pouze 1,51 dítěte na ženu.

Z toho vyplývají dvě věci. Jednak se česká populace již nyní nachází pod bodem populačního zlomu. Druhak se tento trend spíš zhoršuje.

Realita pozorovaná kolem nás se sice tváří, že dětí je všude po naší zemi plno. Čísla však mluví jasně. A podle nich se žádný horlivý babyboom nekoná.


Populační strom, mladé ročníky, mladí lidé,
Populační strom ČR odhaluje populační zlom. Zdroj: ČSÚ.

Populační strom odhaluje podstatně slabší ročníky

Pro dlouhodobé porovnání skutečného stavu se stačí podívat na populační strom České republiky (z dílny ČSÚ zde), abychom pochopili, co znamená úbytek populace v praxi.

Všechny ročníky od devadesátých let, kterým nyní táhne na třicet let a mladší jsou podstatně méně početné, než ty předchozí. V každém ročníku chybí cca 50 tisíc lidí.

Populační zlom maskovaný staršími ročníky

Populační zlom je po dlouhou dobu maskován stárnoucí populací, která v dnešních dobách žije podstatně déle. Celkový počet lidí v dané zemi tedy po nějakou dobu roste, i když počet mladých ročníků dlouhodobě klesá.

Jen na konci tohoto optického klamu až staré ročníky odejdou, tak těch mladých už tu moc nezbyde. Natož, aby pak zajistili obnovení populace do původního rozsahu.

Obnovovat populaci z nižšího základu je náročnější, než udržet stávající

Dalším významným faktem je, že jakmile jednou silné ročníky vypadnou z reprodukčního cyklu a zůstanou zde ty početně slabší ročníky, bude jakékoli obnovení populace daleko náročnější.

Stejně tak se do celé situace stále míchají ony sociální faktory jako odkládání mateřství, vzdělávání, nejistoty, budování zázemí, hypotéky a dluhy a to všechno stojí další a další čas.

A to by navíc mladí lidé vůbec museli ty rodiny chtít zakládat. Což v dobách uměle vyvolávané nejistoty zejména z posledních let bude mít nejspíš přesně stejný trend směrem k dalšímu odkládání a úbytku populace.

Je proto potřeba v současné situaci toto téma otevřít a začít jej veřejně diskutovat. Možná se nám podaří prolomit hluboce zakořeněnou mantru o neustálém růstu populace a pomoci tím lidem uvědomit si realitu naší situace. V takové situaci totiž platí, že „Vytrvalost přináší štěstí“ (Motivační obraz s citátem k dostání zde).


Celosvětový populační zlom

Tento problém se však netýká pouze České republiky. Tento problém je stejný téměř po celém světě. Ve výhledové době začne většina míst na naší planetě populačně upadat. Čína má porodnost 1,28 dítěte na ženu. Japonsko 1,34. Indie 2,05 (k roku 2020). USA 1,64. Brazílie 1,65. Velká Británie 1,56. Itálie 1,24. Německo 1,54. Španělsko 1,24.

Výjimku prozatím tvoří subsaharská Afrika, kde je porodnost vyšší a možná několik zemí, kam se prozatím zvýšení životní úrovně moc neposunulo. Lze ale čekat, že i zde se s růstem životní úrovně a vzdělání žen tento trend brzy objeví.

Více naleznete ve skvěle zpracovaném dokumentu Populační zlom (zde).

V takové situaci platí citát: „Nedívej se příliš daleko dopředu, ale jdi dál s klidným srdcem“ (motivační obraz citátem k dostání zde).

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: