Mezinárodní den štěstí 2023

balonek, smajlík, obličej, úsměv, radost, štěstí.
Balonek smajlík. Mezinárodní den štěstí. Zdroj Pexels

Mezinárodní den štěstí i začátek jara jako čas uklidnění, odpočinku a obnovy přirozeného stavu štěstí. Stavu štěstí, který je třeba udržovat a podporovat. Jak vykročit za štěstím a vydržet i v roce 2023?

Již tradičně připadá na začátek jara ke 20. březnu Mezinárodní den štěstí (psal jsem již dříve např. zde).

Letos vychází Mezinárodní den štěstí na pondělí, ale již víkend před tím je vhodné věnovat svůj čas odpočinku nebo aktivitám, které nás baví a rozvíjí.

Připomínka uklidnění, odpočinku a štěstí

Mezinárodní den štěstí.
Vysmáté avokádo. Zdroj: Unsplash.

Jaro i Mezinárodní den štěstí, který je jeho připomínkou, je čas, při kterém je vhodné trochu zpomalit, odpočinout si, zklidnit se, usmát se na svět a hlavně se cítit šťastně.

Je to taková připomínka, že i přes to všechno co se děje kolem nás, je vhodné se pokusit jakýmkoli sobě vlastním způsobem navodit si pocit štěstí a harmonie.

Pro někoho tomu napomáhá poslech muziky, pro jiného setkání s přáteli, pro dalšího zas třeba procházka v přírodě. Ať tak či tak je to vhodný čas zpomalit, nechat plynout co má plynout a věnovat se sami sobě, své bytosti a tomu, jak se cítíme.

Mezinárodní den štěstí je tu také od toho, aby byl připomínkou toho, co bychom sice měli prožívat každý den, ale často na to zapomínáme.

Ve shonu povinností všedního dne totiž až příliš často zapomínáme na to, že bychom se měli věnovat i sami sobě a tomu jak se cítíme. Třeba tomu, zda se cítíme v životě šťastní.


Štěstí – přirozený stav, který je třeba udržovat a obnovovat

Smajlíci, smajlík, smailík, usměváček, radost, mezinárodní den štěstí, světový den štěstí
Usměváčci pro Mezinárodní den štěstí

Štěstí totiž není něco stálého či trvalého, ale stav, který je třeba neustále chránit, udržovat a obnovovat. Je to vlastně stav, ve kterém cítíme jednotu. Stav, ve kterém cítíme, že život má smysl, věci a dění kolem nás jsou správné a život nás vede k vyšším rovinám chápáním a harmonie.

Přesto, že štěstí je podle mého názoru přirozený stav každé bytosti, tak není snadné se v něm v současné společnosti udržet. Probíhá kolem nás až příliš mnoho pochodů, které mají za cíl tento náš stav narušit a strhnout nás do nejrůznějších negací.

Tomu se musíme za každou cenu bránit. Ať už tím, že budeme věnovat méně času sdělovacím prostředkům jakéhokoli druhu nebo se vědomě a cíleně odpojíme od společnosti s negativními vlivy na nás samotné i planetu.

A naopak zaměříme více naší pozornosti tam, kde to smysl dává, kde vnímáme a cítíme více harmonie, klidu, míru, pochopení, sounáležitosti a v konečném důsledku i štěstí.

Třeba pouhé procházky přírodou nebo obyčejné ticho pomáhají znovu obnovit onen stav, ve kterém se cítíme spokojeně ba šťastně. Asi to ani není nijak složité. Je jen třeba tomu jít naproti.

Už totiž víme, že „V každý moment máš vše potřebné k dosažení svého cíle“ (V motivační obraze zde). A naším cílem může být i štěstí.

Jak vstoupit na cestu za štěstím a vydržet

Jako u každého velkého počinu, je i na cestě za štěstím, nejdůležitější udělat první krok, protože „Každá velká cesta začíná prvním malým krokem“ (v motivačním obrazu zde).

Asi jako když chcete přejít pěšky 3 000 kilometrů napříč Evropou při životní cestě za splněným snem na pouti do Santiaga de Compostela (čtěte zde).

Prvním krokem to však pouze začíná. Dál je už jen třeba vydržet a pokračovat v dělání malých kroků správným směrem, ze kterých se skládá každý velký cíl. Už totiž víme, že „Vytrvalost přináší štěstí“ (v motivačním obraze zde).

Každý krok se počítá a každý krok pomáhá složit mozajku naší cesty, ze které se pak skládá splněný sen nebo celkové štěstí tak, jak si jej sami představujeme.

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: