Mezinárodní den štěstí 2022

Mezinárodní den štěstí.
Vysmáté avokádo. Zdroj: Unsplash.

Mezinárodní den štěstí 2022. Uchopení nových příležitostí, následování vlastních snů a hledání pevného bodu nás samotných i společnosti.

Březen je tradiční připomínkou štěstí jako základní lidské hodnoty, o kterou je dobré usilovat. V tomto čase, kdy končí zima a nastupuje očistné jarní období, je jako stvořené pro připomínku důležitosti štěstí v životě lidí.

Mezinárodní den štěstí se každoročně koná dne 20. března, pod patronací Organizace spojených národů (OSN), už od roku 2012 (více na wikipedii zde). Je to zároveň potřetí, kdy si tento významný den připomínáme na tomto blogu. V krátkosti proto připomenu, co již bylo sepsáno.

Smajlíci, smajlík, smailík, usměváček, radost, mezinárodní den štěstí, světový den štěstí
Usměváčci

2020: Důležitost oddechu, pochopení změn a uchopení nových příležitostí

U příležitosti Mezinárodního dne štěstí 2020 (zde) jsem odkazoval na důležitost zastavení našeho konání, při kterém je dobré si dát čas na odpočinek i zamyšlení.

Při tomto čase bychom se mohli věnovat pochopení změn kolem nás, následné uchopení příležitostí, které z nich vznikají a uvědomění si, že svůj život řídíme my sami, bez ohledu na okolnosti.

2021: Hrubé národní štěstí a následování vlastních snů

Při Mezinárodním dni štěstí 2021 (zde) jsme si posvítili na zaměňování štěstí za bohatství a omezené zaměření pozornosti společnosti na ukazatel hrubý domácí produkt, který nereflektuje celkovou kvalitu života lidí.

Slámový panák usměvák

Materiální a finanční bohatství je významnou složkou celkového štěstí a v poslední době nám navíc přibývá způsobů, jak bohatství budovat a rozhojňovat, jako třeba pasivním příjmem z kryptoměn (psal jsem zde). Zároveň také víme, že bohatství není samonosným prvkem štěstí.

Seznámili jsme se proto s myšlenkou ukazatele Hrubého národního štěstí, který praktikují jako ukazatel životní úrovně v maličkém horském království Bhútán. Štěstí je totiž skutečný lidský cíl, o který stojí za to usilovat.

Zmínili jsme také nutnost plnit si své životní sny a začít na nich pracovat. Alespoň se zamyslet nad tím, že naše sny je možné uskutečnit a třeba začít prvním drobným krůčkem.

O tom, že nic není nemožné vypráví příběh splněného životního snu o 3 000 kilometrů dlouhé pěší pouti z Čech do Santiaga de Compostela, kterou jsem absolvoval v roce 2016 (čtěte více zde). I to se zprvu zdálo jako nemožné, ale jen do té doby, než jsem udělal první krok a pak ji uskutečnil až do konce.

Případní zájemci se také mohou inspirovat záznamem besedy z této velké životní pouti (zde).


Co dodat pro Mezinárodní den štěstí 2022…

Pro ten letošní Mezinárodní den štěstí si tak všichni můžeme přát zdůraznit nezbytnost nalezení pevného bodu, který by nás samotné i celou naši společnost stabilizoval a zabránil dalším chaotickým výkyvům, kterých jsme byli svědky kolem nás poslední dva roky.

A je možné, že právě Mezinárodní den štěstí je tím správným bodem, od kterého takové uvědomění můžeme začít hledat. Bodem, který nám pomůže utvrdit v tom, že vnější vlivy nemohou a nesmějí zasahovat do vnitřního klidu každého z nás.

Závěrem pak zmíním, že trochu inspirace pro nadcházející období lze hledat například v nedávno zveřejněném článku 10 inspirativních filmů, které divákům vrátí víru v život a vlastní sny (čtěte více zde).

Dál se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: