Globální ekonomická krize je tu

dolar, hořící dolary, dolary, Amerika, Americký měnový systém, kolaps, krize, ekonomická kize.
Hořící dolarový systém. Hořící dolar. Zdroj: Unsplash

Rostoucí počet zemí v recesi. Američané nezvládají splácet dluhy. Realitní trh v Číně se zbortil. Bankovnictví v ohrožení. Připravujme se na finanční výplach, který způsobí ekonomická krize.

dolar, výbuch, kolaps, krach, bomba, odjištěná, zapálená, výbuch
Dolarová zapálená bomba. Ekonomická krize.

Světové předlužení dosáhlo svého vrcholu. Už nyní jedeme dolů po šikmé ploše. Celosvětově nahromaděný dluh v hodnotě zhruba tří a půl násobku světového HDP (více zde) si vybírá svou daň a tento poměr zadlužení vůči skutečnému produktu se stále zhoršuje.

Splátky běží dál stejným tempem, ale ekonomická aktivita, která je měla splácet jde ke dnu. Brzy uvidíme, jak snadno se dokáže dluh vůči HDP prudce zvednout (psal jsem zde) a to jak v jednotlivých ekonomikách, tak u jednotlivých států, firem i jednotlivců.

Jak tato ekonomická krize vznikla jsem psal už na konci roku 2021 (zde). Takže to co se nyní děje, jak bude říkat mainstream: „zase nikdo nečekal“. Až na to, že lidí, kteří tyto problémy vidí jsou spousty.

Mnoho světových ekonomik v recesi, vzniká tím globální ekonomická krize

V recesi je už v toto chvíli naprostá většina světových ekonomik. Ať už se podíváme na Německo, Velkou Británii, Českou republiku nebo dál na Čínu, (kde se to sice nesmí říkat a světová média poslušně papouškují, ale ani tam neporoučí větru ani dešti), Japonsko či v podstatě kamkoli jinam.

A i těch oficiálních oznámení o recesi bude stále přibývat a brzy si nevystačíme s mainstreamovými pojmy „technická recese“ nebo „slabý růst“ a tak podobně. Ale budeme tomu muset říkat pravým jménem Globální ekonomická krize.

Spojené státy se prozatím nakapsovaly na Ukrajinské válce a zejména na evropských zemích (psal jsem zde), což jim pomohlo odložit recesi o chvíli později. Ale i tam to přijde. Brzy tak tento dominový efekt vyvolá také hromadný státní bankrot (psal jsem zde).


peněženka, prázdno, dluh, bankrot, státní bankrot,
Lidem zůstává prázdná peněženka a dluhy. To je globalistická agenda zadlužování, jejím důsledkem je ekonomická krize. Zdroj: Unsplash.

Američané nezvládají splácet dluhy, ekonomická krize je i tam

Zásoba domů na prodej roste (zde), prodejci slevují jak diví. Americká míra nesplácení hypoték i spotřebitelských dluhů prudce roste (např. zde). I počty skutečně zabavených nemovitosti rostou místy i nikoli o desítky procent, ale o celé násobky (zde).

Padají obchody s nemovitostmi a množství nových hypoték jsou nejnižších hodnotách za posledních dvacet let (zde).

Američané si již nemohou dovolit splácet své dluhy ani si brát nové a to vždycky skončí špatně. A tato situace se brzy propíše i do celkových čísel. Americká recese tu bude brzy a jen se tím oficiální zapíše ekonomická krize.

Realitní trh v Číně se zbortil, ekonomická krize je i tam

bublina, cenová bublina, realitní bublina,
Realitní bublina. Cenová bublina. Zdroj: Pexels.

V Číně se už na přelomu roku zbortil realitní trh. K zemi šla po vleklých problémech nejzadluženější firma světa – developer Evergrande. S ním zmizelo asi 300 miliard dolarů v přímých dluzích, což odpovídá zhruba HDP České republiky. Dále zmizelo nezměrné množství dalších peněz v rozestavěných projektech, slibech a závazcích a dalších takzvaných hodnotách. Následky jsou nedozírné.

Tím celá kolabující eskapáda Číny teprve začíná (zde). Další tamní developeři budou brzy následovat, protože kupci zmizeli stejně jako celková důvěra Číňanů. Jelikož je navíc stavebnictví jedním z největších odvětví čínské ekonomiky, ke dnu jde a dál půjde i značná část tamní ekonomiky.

A to bez ohledu na to, že se to tamní režim dlouhodobě snaží tutlat a záplatovat. Ale ani to nelze dělat do nekonečna. Tamní lidé již důvěru ztratili. A jen tak se nevzpamatuje.

Kolečko se rychle roztáčí a s ním celosvětová ekonomická krize v bankovnictví

Pád Evergrande a dalších čínských developerů samozřejmě táhne ke dnu čínské bankovnictví. A to nejen to oficiální státem dotované a zachraňované, ale zejména to neoficiální stínové (více zde). A tím se pak jen dál prohlubuje tíživá situace běžných Číňanů. Nelze ani nezmínit bankroty bank a kampeliček, ale o těch se v Číně a na venek přece nemluví. Cenzura je silná. Protože pravda bolí.

domino, pád, kostky, bankrot, stát, stání bankrot,
Statní bankroty jako padající domino. Jeden začne, další se přidají. Zdroj Unsplash.

Asi nijak překvapivě pak toto dění táhne ke dnu nejenom čínské, ale prokazatelně i americké bankovnictví.

Například new yorkská banka NYCB už odepsala 70 své trží hodnoty jenom kvůli špatným dluhům v komerčních nemovitostech včetně nemovitostí v Číně. A kolečko se roztáčí.

Na amerických dluzích a bankách pak stojí ty evropské a na těch evropských ty české. Je třeba pochopit, že celý bankovní sektor je navzájem provázaný. Jakmile se potopí banky na jedné straně světa, stáhnout s sebou i ty na druhé straně světa. Další díl skládačky současné ekonomické krize.


Držme se všeho českého a připravujme se finanční výplach, ekonomická krize je na cestě

Kdo je závislý na kom se brzy ukáže. A nakonec i těm největším televizožroutům, Fialožroutům a Pávkožroutům dojde, že s tou slavnou globalizací to vlastně není zas tak dobrý nápad.

vlna, rizika, společnost, smetení, bouřka, globalismus, globalisté
Globalistická agenda představuje celospolečenská rizika. Bankroty zadlužených způsobí v důsledku ekonomickou krizi Zdroj: Unsplash

Takže si držme svoji krásnou korunu i proti všem tlakům (psal jsem zde), používejme české banky s českým kapitálem, aktivně braňme dalšímu odlivu kapitálu do zahraničí (psal jsem zde).

A hlavně připravujme se na nezadržitelné finanční tsunami, která propláchne i naší zemi. Zejména pak na to, že ani Evropská unie, ani česká vláda politických loutek s tím pro vaše dobro nic neudělá a nechá vás v tom pořádně vykoupat.

Proč by také ne. Vy je nezajímáte. Připravme se proto také na realizaci Lokálního resetu a nenechme globalisty spolknout celý bank.

Už ale víme, že cesta ven existuje. Proto známe citát: „nedívej se příliš daleko dopředu, ale jdi dál s klidným srdcem“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).

Snížení úroků a refinancování dluhů jako prodloužení agónie

Dále tu existuje problém refinancování stávajících dluhů a vytváření nových. To co si vlády, lidé a firmy mohly dovolit v čase nulových úrokových sazeb, se teď ukazuje jako neúnosné břemeno, které je jako koule na noze.

Mnozí proto volají na centrální banky pro snížení úroků, ale to bohužel jen dál prohloubí problém, který už je teď devastující.

Rovnice je jednoduchá, čím víc dluhů, tím víc splátek. Nižší náklady na provoz dluhu bohužel neřeší problém neúnosného zadlužení, ale pouze poskytují krátkodobý odklad bolesti z nutného řešení.

Bohužel se v této situaci, kdy to vše výše popsané zatím ještě není naplno vidět, se schová spousta blbců, zejména v české politické reprezentaci, kterým tato situace ve statusu quo hraje do karet. Protože problém ještě není tak palčivý. Zatím.

Ale čas se neodvratně chýlí ke konci dobrých časů pro špatné dluhy i špatné politiky. Bohužel s sebou jimi způsobené situace strhnou mnoho dalších běžných lidí, kteří často poctivě pracují a spoří.

Vychýlenost české, evropské, americké, japonské, čínské a v podstatě i každé jiné ekonomiky už dosáhla svého vrcholu a dlouho odsouvané problémy vyplouvají na povrch. Ekonomická krize všechny tyto problémy naplno odhalí.

Ani české předražené nemovitosti nezůstanou ušetřeny (psal jsem zde).

Základem je mít plán

Naštěstí už víme, že: „kde vůle neschází, cesta se nachází“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).

Kdo chce přestát nastávající období musí mít plán. Plán nemusí být ani dokonalý ani neprůstřelný, ale je třeba mít alespoň nějaký záložní plán. Ten svůj jsem podrobně popsal v následujících bodech:

1) Soběstačnost, rezerva a plán k přežití civilizační krize (psal jsem zde)

2) Voda a potraviny: plán, zásoby a soběstačnost k přežití civilizační krize (psal jsem zde)

3) Energie: plán zásoby a soběstačnost k přežití civilizační krize (psal jsem zde)

4) Peníze: dům, pole, zlato a hotovost k přežití civilizační krize (psal jsem zde)

5) Léčiva a ošetření jako doplněk k přežití civilizační krize (psal jsem zde)

Tento program sám pro sebe postupně naplňuji a rozšiřuji. Zvyšuji zásoby a zlepšuji přípravu. Už totiž dlouho víme, že Je lepší být připraven, než zaskočen“ (Motivační obraz s citátem k dostání zde).

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: