Energie: plán, zásoby a soběstačnost k přežití civilizační krize

solár, solární panel, slunce, ikona, zásuvka, ilustrace, fotovoltaika, energie
Solární panel se sluncem - ikona

Energie jsou základem našeho způsobu života. Vzhledem k cílenému vyvolávání krizí všech druhů je vhodné mít plán na překlenovací období, nějaké zásoby a co nejvyšší míru soběstačnosti, kde to jen lze.

ruka, provaz, síla, pěst, sevřená ruka, akce, vlastní síla, přežití.
Provaz sevřený v ruce symbolizuje životní sílu drženou ve vlastních rukách. Zdroj: Pexels.

Již dříve jsme vypsali důležité důvody, pro které je v současné době potřebné se mít na pozoru a připravovat se na horší časy (psal jsem zde). V rámci agendy 2030 (čtěte zde), kterou se pokoutně a v poslední době ani jinak neskrývaně snaží zavést takzvané světové elity (dále jen „oni“), si na nás všechny svobodné lidi připravili plán, jak nás dostat do otroctví a poslušnosti.

Cílem těchto organizovaných kriminálních skupin je tzv. Velký reset, v jehož důsledku nebudete nic vlastnit a vše si od nich budete pouze pronajímat. To by Vás podle jejich přesvědčení mělo učinit šťastnějšími. Ale samozřejmě také naprosto závislými a kontrolovatelnými z poza těchto řídících kruhů. Budou Vám pak moci nařizovat co smíte a nesmíte, co dělat máte a nemáte. Co Vám ještě dovolí a co už ne. Výsledkem takového procesu má pak být tzv. digitální koncentrák (psal jsem zde).

K dosažení této pomatené agendy pak mají široké spektrum nástrojů od kontrolního vlivu na velké světové korporace držící pod kontrolou významnou většinu světových zdrojů a světového obchodu (více v dokumentu Monopol zde), přes vlastnictví mainstremových médií, přes dosazené figurky ve vládách a vládních agenturách a lobbystických organizacích, které pomáhají tyto pomatené agendy prosazovat.

Kovidem celé divadlo pouze začalo a čeká nás dalších mnoho perných let. Přece jen je to agenda 2030 a podivných pandémií doposud neznámých chorob mají v zásobě dostatek. A je možné je přes média, vlády, lobbysty a partnerské organizace ty WHO nafouknout do celosvětového významu.

Oni mohou také vyvolat nedostatek potravin, energetické krize, válečné konflikty, migrační a jiné krize podle libosti. Stačí si vymyslet scénář a protlačit agendu přes média a politiky do lidí. Příští bod programu je kromě udržování strachu z nemocí pořádná krize finanční a bude to mít co dělat s enormním celosvětovým zadlužením (psal jsem zde).

Tato kontrola a snahy o naprostou kontrolu probíhají zejména strachem. Tak jak jsme to viděli u kovidu. Proto jsme se v minulém článku zaměřili na zabezpečení základních dodávek vody a potravin (čtěte zde), zamysleli jsme se nad tím, jak si vytvořit zásoby a rezervy alespoň na překlenovací období a zvýšit svou soběstačnost v této oblasti.

Dnes si proto posvítíme na další tématiku, ve které je možné a potřebné zvýšit osobní stabilitu a bezpečnost a to jsou energie.

Základní plán pro oblast Energie

V dnešní době už není nedostatek základních energetických surovin jako je topný plyn nebo elektřina či pohonné hmoty jen hypotetickým tématem. Tento nedostatek je nyní realitou, kterou mnozí z nás znatelně cítíme na našich peněženkách a dokonce je to i významné zastírací téma celkové agendy i v mainstremových médiích (zde).

Byť se jedná o značně iluzorní energetickou krizi vyvolenou výhradně politicky a mediálně. Stačí přestat trucovat a tvářit se jako dobří vazalové pochybných agend a můžeme mít plynu i elektřiny dost v podstatě lusknutím prstu. Nedostatek plynu ani elektřiny ve skutečnosti sice nehrozí, ale i tak mohou tyto energetické komodity v důsledku cílených kroků pochybných úslužných politiků skutečně dojít.

Energie jsou tak základním parametrem pro udržení kvality života v dnešním světě. Proto je potřeba mít alespoň základní zásoby energie a soběstačnost, kde to jen jde.


1) Vaření a příprava potravin

Jsme zvyklí, že centrálně distribuovaných plyn ve sporácích nám snadno připraví jakékoli jídlo. No jo, ale co když fakt dojde? V tuto chvíli jsme byli alespoň natolik prozíraví a máme zásoby vody a sušených potravin jako jsou rýže, těstoviny a luštěniny (psal jsem zde). K jejich pozření je ale také potřebné mít na čem je uvařit.

plyn, propan, butan, vařič, kemping, záloha, rezerva, vaření, nouze
Mobilní kempingový vařič na propan-butan. Zdroj: Unsplash.

Proto je vhodné mít také záložní způsob vaření. Na venkově je stále běžné mít nějaká kamínka nebo plotnu ať už na topení nebo k přípravě jídla případně obojímu v jednom. Ve městech nám tato možnost chybí. Proto je vhodné mít buď dostatečné rezervy v nějakém vlastním zásobníku nebo si připravit záložní způsob vaření.

Jako nejsnazší se jeví mít po ruce obyčejnou láhev propanbutanu (zde) o obsahu 2 kg nebo 5 kg a alespoň jednoduchý kempingový vařič (zde). Dvoukilovka Vám pro základní vaření vydrží na týden až dva. Celkový náklad takové řešení jsou nižší tisícovky korun. Význam pro přečkání kritického období je pak ohromný. Dva týdny při případném výpadku plynu budete mít stále na čem vařit.

Alternativně jsou v záloze mnohá další řešení, ale pro základ nám láhev propanu s hořáčkem určitě postačí. Jde hlavně o to mít zálohu pro případ náhlého výpadku. Láhve propan butanu pak mohou být také snadno použitelné pro záložní vytápění.

2) Doprava a duální pohon vozu – benzín a LPG jako rezerva

K dopravě používám starší vůz Škoda Felicia s pohonem na dvě paliva – benzín a LPG. Přestavbu na LPG jsem realizoval při převzetí vozu zejména z ekonomických důvodů. Ekonomické důvody nadále trvají a jsou vzhledem k současným cenám pohonných hmot o to výraznější.

LPG je pak zároveň zbytkovým materiálem při rafinaci ropy a je primárně určen pro topení, což nejen udržuje nižší daňovou zátěž, ale zároveň je ho navzdory uměle vyvolávaným deficitům paliv vcelku dostatek za rozumnou cenu.

Zároveň mi tato dualita pohonu umožňuje udržovat alespoň nějaké zásoby benzínu přímo v nádrži vozu. Benzín totiž nepoužívám jako primární palivo, ale jen pro startování. Je to tedy spíš energetická rezerva, která je navíc přirozeně obnovována mírnou spotřebou a postupným dotankováním.

Stojan, pumpa, benzín, palivo, phm, čerpačka, rezerva, záloha,
Benzínový stojan . Symbol pro rezervní benzín a palivo. Zdroj: Pexels

Dvojí nádrž zároveň umožňuje prodloužit dojezd, druhak umožňuje obstarání jiné formy paliva v případě nouze a také umožňuje udržet motor v chodu po delší dobu či využít jedno záložní palivo k jiným účelům.

Automobil tak může být například po překlenovací období přímo použit k nabíjení malých přístrojů z elektrické soustavy vozu.

2.1 Rezervní benzín v autě

Takto uložené palivo také dále může sloužit i k dalším účelům. Používá jej například půdní fréza, kterou používám k zúrodňování půdy a k práci na zahradě (zde). Rezervní benzín také může být v případě potřeby použit do samostatného generátoru elektrické energie. Ten však zatím samostatně k dispozici nemám.

2.2 Rezervní benzín v kanystru

Rezervní benzín však lze stejně dobře uchovávat ve starém dobrém kanystru. Takových 20 litrů benzínu v kanystru (zde)bokem se určitě neztratí. Je také vhodné jej pravidelně obnovovat.

3) Záložní zdroje elektrické energie

Elektřina je základní energií dneška. Stačí však málo, aby citlivá elektrická soustava podlehla výpadku nebo blackoutu. Proto je vhodné mít nějaký záložní zdroj pro napájení alespoň základních a komunikačních spotřebičů – telefony, počítače.

3.1) Automobil záložním zdrojem

Takovým záložním zdrojem může být automobil jak je popsáno výše. Provoz motoru běžným palivem udrží v chodu elektrickou soustavu vozu, ze které lze nabíjet malé elektrospotřebiče například pro komunikaci – telefony, notebooky atp.

3.2) Benzínový generátor

Plnohodnotnější náhradou elektrické sítě pro udržení v chodu i větších spotřebičů je pak vlastní generátor (zde). Tišší varianty mohou fungovat i například na balkoně nebo někde za baráčkem a udržet v chodu po překlenovací období ledničku i další spotřebiče. Nevýhodou je provoz a pohonné hmoty, které mohou být v náročných dobách hůře dostupné.

3.3) Malý solární systém

Variantou pro jakékoli slunné místo s možností umístění mohou malé solární systémy a solární nabíječky(zde). S cenou v řádu od nižších desítek tisíc lze sehnat už obstojné malé solární systémy, které umožní dlouhodobou energetickou nezávislost pro malé domácí spotřebiče a lze je použít například na osluněných balkonech, verandách, střechách všeho možného druhu od chat, přes kolny až po domy a chalupy.

jackery, napájení, záložní zdroj, energie, solární panel, baterie,
Záložní zdroj energie – baterie Jackery. Zdroj: Unsplash

Výhodou je pak dlouhodobý provoz bez nutnosti doplňovat paliva.

3.4) Záložní bateriový zdroj a akumulace energie

Lze také použít záložní bateriový zdroj pro akumulaci energie na překlenovací období nebo jej pravidelně nabíjet ze záložních zdrojů popsaných výše.

Lze tak použít například kombinovaný systém Jackery (zde), který umožňuje akumulaci energie z napájení auta, ze zásuvky, ze solárních panelů i jiných zdrojů.

Stačí přitom připojit zdroj a energii pak lze čerpat ať pro nabíjení malých spotřebičů, tak pro záložní udržení v chodu i větších žroutů proudu.


4) Vlastní pevný zdroj energie pro stabilní zásobování elektřinou

Dlouhodobým záměrem by pak měla být vlastní malá elektrárna, která nejen dlouhodobě sníží náklady na energie, ale bude člověku víceméně schopná zabezpečit základní energetické potřeby.

Mým dlouhodobým snem v této oblasti pak je postavit si malou vodní elektrárnu a nejlépe v kombinaci se střešním solárním systémem. Je to jednoduché voda by dodávala energii cca 9 měsíců v roce vyjma léta. Solár pak v zejména v létě a podle podmínek daného roku.

Prostor na mikrovodní elektrárnu mám k dispozici v rámci bývalého rodinného mlýna (u zahrádky). První kroky k realizaci tohoto záměru mám připravené, faktická realizace je zatím spíše v přípravě pro finanční i administrativní náročnost.

Shrnutí

Cílem tohoto článku asi není postihnout všechny možnosti záložních zdrojů energie, ale vyjmenovat alespoň základní možnosti, jak se připravit na náhlé situace. Vzhledem k cleným snahám o vyvolání nedostatků v mnoha různých oblastech je každá záložní možnost dobrá. A stejně tak každý člověk, který v případě náhlých problémů dokáže zabezpečit sebe a svou rodinu alespoň na překlenovací období.

A i kdyby to nakonec nebylo třeba, což se také může stát, tak platí staré dobré pravidlo: „Je lepší být připraven, než zaskočen“ (V motivačním obraze zde).

Cíle pro mou osobní oblast energetické připravenosti

Snadno dosažitelné:

a) navýšit a udržovat zásobní benzín v nádrži auta z doposud udržovaného stavu ¼ až ½ na ¾ až plnou.

b) pořídit záložní zásobník plynu jako nouzovku na vaření pro překlenutí případného výpadku dodávek plynu. Vhodné je mít zásobu alespoň na měsíc – tedy cca 4-5 kilogramů propan butanu v lahvích.

Na větší zvážení:

c) pořídit si malý záložní generátor nebo malý solární systém

d) vybudovat si vlastní stabilní zdroj elektrické energie

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu.

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: