Sušené maso aneb Jerky jako kvalitní rezervní jídlo

sušené maso, jerky, hovězí, maso na sušení
Sušené maso Jerky - hovězí

Sušené maso zvané Jerky je skvělou zásobárnou proteinů. Chutná skvěle a je výtečné do zásoby jak na dlouhé večery tak i jako nouzové rezervní jídlo na horší časy. Jak na domácí sušené maso.

Již nějakou dobu vymýšlím, podle svých možností zkouším a učím se, jak vyprodukovat, zachovat a skladovat rezervní zásoby potravin. Považuji to za důležité zejména proto, že naše civilizace jaksi sešla z cesty a tak nějak přešlapuje na místě přičemž šlape po všem, co se jí připlete do cesty.

Už minule jsme psali o ekonomických cyklech, které dělají z bohatých ještě bohatší a ostatní ochuzují (psal jsem zde).

Vedou mě k těmto snahám rozbité zásobovací řetězce, dovozy potravin s nižšími bezpečnostními standardy a různými geneticky modifikovanými příměsemi ze všech koutů planety, snahy o přidávání hmyzu do běžných výrobků, snahy o diskreditaci či likvidaci domácí i evropské potravinové produkce a omezená soběstačnost naší země i velké části její populace.

Již dříve jsem proto psal o hromadných státních bankrotech předlužených států, které nás nejspíš čekají (psal jsem zde).

sušené maso, jerky, hovězí, maso, sušička
Domácí sušené maso přímo ze sušičky – krásně tmavé dle marinády.

To vše a a více je důvodem k zamyšlení se nad otázkou, jak se dostat ke kvalitní stravě a současně se nenechat semlít, pokud přijde nějaký problém.

A právě sušené maso, nejlépe hovězí, známé také jako Jerky, může posloužit jako nouzová zásoba proteinů pro případ nepředvídatelných situací. Je to vhodná dlouhodobá rezerva kvalitních potravin. Pokud se navíc podaří sehnat maso z místních a prověřených zdrojů, je to ideální.

Jerky alias domácí sušené maso bývá nejčastěji hovězí. Lze ale běžně nalézt také vepřové sušené maso, krocaní sušené maso či zvěřinové sušené maso.

Je také skvělou svačinkou v téměř jakékoli situaci. K filmu, na túry či rychlá sváča do kanceláře. Zároveň je možné sušené maso skladovat i jako rezervní zásobu potravin a proteinů.

Znalosti jsou síla

Znalosti postupů, jak se o sebe postarat, jsou síla. Jednak víte, jak věci fungují, jak mají vypadat a dále pak nejste závislí dodavatelích všeho možného. Je sice pohodlné mít možnost si Jerky nebo-li česky sušené maso jednoduše koupit (a ostatně je to také dobrá varianta – zde), ale když si ho je ve větším množství dokážete připravit i sami, tak proč to nezkusit.

Je proto vhodné vědět, jak na výrobu samotného sušeného masa i jaké prostředky to chce mít po ruce, abyste při troše snahy mohli zásob dosáhnout sami.

Kdo to prozatím nedělal, je potřeba vyzkoušet. Tak jako v mém případě. Už totiž víme, že nejlepší způsob, jak se něčemu naučit, je činem“ (Motivační citát v obraze k dostání zde).


Na sušené maso budete potřebovat:

Hovězí maso (pro začátek na vyzkoušení stačí půl kilogramu – výběr viz. níže)

Sůl

Pepř

Česnek

Sojovou omáčku

Worchestrovou omáčku

Citrón

Chilli papričku

K sušení masa jsou dále vhodné následující technologie:

Domácí sušička (zde)

Kráječ na maso (zde)

Vakuovačka (zde)

Jsou to všechno jednoduché a vcelku dostupné technologie k domácí výrobě. S tímto vybavením je pak výroba Jerky hračka. Lze samozřejmě využít k sušení masa i elektrickou troubu, nůž ke krájení masa a výsledný produkt zavřít krátkodobě do zavařovací sklenice. Myslím ale, že pro pohodlnější práci a uklidnění nervů je vhodnější mít výše uvedené vybavení.

V každém případě však platí rčení: „Úspěchu dosáhne ten, kdo v úspěch věří“ (Motivační citát v obraze k dostání zde).

Výběr vhodného masa na jerky

Je vhodné vybrat skutečně libové maso. Blanky a podobné věci co v mase zbudou pak vytvoří na první pohled sice pěknou, ale naprosto nežvýkatelnou hmotu.

sušené maso, maso, jerky, hovězí, krájení, kráječ, marináda, marinování
Nakrájené hovězí maso nakládané do marinády.

Mě se osvědčilo libové zadní hovězí. Použít jdou samozřejmě i jiné libové části hovězího masa.

Krájení a předmražení masa

Před samotným krájením je vhodné maso lehce předmrazit. Cca 45 minut v mrazáku, aby maso ztuhlo. Při krájení se pak tolik nekroutí a nemuchlá. Lze s ním pracovat.

Osvědčilo se mi krájet maso na cca 5 mm silné plátky.

Používám za tímto účelem elektrický kráječ, který mi oproti ručnímu krájení zajišťuje stejně silné plátky masa. To má pak výhodu při sušení, kdy maso prosychá rovnoměrněji a není tak třeba plátky třídit. Celá várka sušeného masa se usuší v obdobném čase.


Marináda na sušené maso

Marináda je hned po mase nejdůležitější součástí výroby. Základem je dát všeho dost. Mělo by toho ale být tak dost, aby maso bylo pořádně obalené marinádou a zároveň, aby marináda z masa zbytečně nevytékala. Maso navíc s dobou marinování trochu marinády vsákne.

Takže ingredience ještě jednou:

Sůl – podle chuti

Pepř – podle chuti

Česnek – dva či tři stroužky prohnat lisem na česnek (zde)

Sojovou omáčku 2 díly

Worchestrovou omáčku 1 díl

Citrón – čajovou lžičku šťávy

Chilli papričku – stačí jeden kus nakrájet nadrobno i se semínky.

Smíchejte výše uvedené ingredience dohromady. Základ tekutiny v marinádě tvoří sojová a worchestrová omáčka. Je dobré vědět, že jak sojová omáčka, tak worchestrová jsou samy o sobě dost slané. Přesto jsem osobně omáčku ještě vydatně dosolil a dopepřil. Přidal jsem šťávu z citrónu a chilli papričku.

Ve výsledku by na půl kilogramu masa mělo být asi tak půl deci marinády. Chce to vše pořádně promíchat a nechat půl až hodinu odležet ať se chutě pořádně prolnou.

sušené maso, maso, jerky, hovězí
Marinované maso na sušení. Budoucí sušené maso Jerky

Budete-li mít marinády akorát, nebude třeba před samotným sušením maso nějak speciál osoušet a nekapající zbylá marináda oschne na mase po začátku sušení.

Marinování

Maso nakrájené na plátky jsem večer naložil v marinádě, důkladně promíchal a proložil důkladně každý plátek marinádou. Maso jsem pak umístil do zavírací potravinové krabičky s klipsy (zde) a šup do lednice. Před spaním jsem ještě znovu promíchal omáčku s masem v nádobě a nechal přes noc marinovat.

Doba marinování lze i zkrátit. Při druhém pokusu jsem si vystačil s marinováním cca 5 hodin při pravidelném míchání marinády s masem.

sušené maso, maso, jerky, hovězí, sušička, marinováno, marináda, patro
Namarinované maso připravené na sušení v sušičce. Budoucí sušené maso.

Jak usušit sušené maso Jerky

Do sušičky (zde) jsem na spod vložil vykrojený list pečícího papíru, kdyby marináda chtěla okapávat. To se ale nestalo, takže to byla spíš taková prevence.

Pro sušení masa jsem speciálně pořídil a vyčlenil pouze pro tento účel náhradní sušící patra (zde), aby se nemíchaly chutě masa a dalších sušených dobrot. Na jednotlivá patra jsem rovnoměrně rozložil namarinované plátky masa tak, aby se vzájemně nedotýkaly a mohl mezi nimi proudit vzduch. Na dané půl kilo masa byly potřeba tři patra.

Nastavil jsem časovač na 10 hodin a teplotu na 65 °C. Po třech hodinách jsem teplotu stáhnul na 55 °C. Za daný čas bylo hotovo. Čas i teploty naprosto splnily účel.


Výsledek

Z bezmála půl kilogramu hovězího masa zbylo po sušení cca 130 gramů. Sušené maso Jerky bylo hotové a naprosto delikátní.

sušené maso, maso, jerky, hovězí, váha, výsledek, sušení
Výsledek sušení. Sušené maso na váze. Z půl kilogramu hovězího zůstalo cca 130 gramů.

Z výsledných chutí je nejvýraznější sůl a worchestrová omáčka. Je také cítit česnek, chilli a pepř.

Delší doba sušení by mohla způsobit zbytečné přesušení. Maso pak chutná už trochu jako marinovaný chips, přestože je stále vynikající. Ano, i toto jsem vyzkoušel. Deset hodin při uvedených teplotách bohatě stačí.

Uskladnění

Z prvních várek na uskladnění mnoho nezbylo. Tak nějak se velmi chutně vypařily hned během následujícího dne.

Pokud by se však přihodilo, že skutečně zbyde ze sušení nějaké sušené maso do rezervy, přichází na řadu vakuovačka potravin (zde). Tímto způsobem, jak předpokládám, lze maso „konzervovat“ na dlouhý čas. Již samotné sušení a solení v marinádě jsou konzervace.

Takže předpokládaná životnost sušeného masa je v kombinaci s vakuováním velmi dlouhá. Velká zásoba proteinů přitom nezabere mnoho místa. Považuji sušené maso za vhodnou rezervu pro náročné časy.

A i když třeba na poprvé ani na podruhé z masa krátce po usušení nic nezbyde, nevadí. Už totiž víme, že „Vytrvalost přináší štěstí“ (motivační citát v obraze k dostání zde), proto je potřeba to zkoušet dál.

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: