Paralelní ekonomika: Soběstačné zásobování elektřinou – generátor na LPG

generátor, elektřina, výroba, LPG,
Generátor na LPG pro vlastní výrobu elektřiny.

Paralelní ekonomika a soběstačnost zajišťují v krizových dobách jistotu. Mít vlastní generátor na LPG, zásoby paliva a jisté zásobování vlastní elektřinou pro odstínění negativních šoků z vnějšího světa poskytuje klidnou mysl do vychýleného světa.

ruka, provaz, síla, pěst, sevřená ruka, akce, vlastní síla, přežití.
Provaz sevřený v ruce symbolizuje životní sílu drženou ve vlastních rukách. Zdroj: Pexels.

Tímto článkem navazuji na předchozí sérií článků ohledně nezávislosti a soběstačnosti (psal jsem zde). Plánu, který jsem si vytyčil pro případ nepříznivého vývoje ekonomiky a jejího případného kolapsu, ke kterému nás naše politická reprezentace statečně vede.

Navazuji tím také na dřívější články odhalující plány mafie globálních fašistů (čtěte více o jejich plánu – agenda 2030), které mají své drápy vražené hluboko i do českého státu spolu s jeho současnou politickou reprezentací.

Bylo tak nutné pokročit s realizací těchto plánů na soběstačnost a separaci od současného chybně nastaveného systému, který podporuje destrukci, zmar, drahotu, zadlužení, servilitu a rozvrat původních národů Evropy včetně našeho vlastního národa a země.

A otočit tak alespoň v případě sám sebe tuto cizáky vytyčenou cestu ve správný směr, kterým je soběstačnost, nezávislost a paralelní ekonomika.

Paralelní ekonomika

Paralelní ekonomika je směr, který se snaží minimalizovat závislost na vnějším prostředí, které člověk nemůže přímo kontrolovat sám nebo s přispěním stejně smýšlející komunity.

Paralelní ekonomika tak představuje všechno úsilí, které minimalizuje závislost současné ekonomiky českých jednotlivců, rodin, komunit, obcí i další lidských celků na stavu ekonomiky naší země a kolabujícím okolním prostředí Evropské Unie v čele s Německem, či různých typů závilostí za kolabujícími Spojenými státy, Ukrajinou nebo Čínou (psal jsem zde).

Je to tedy vše, čím dokážeme oddálit či eliminovat potřebu zapojení do systému, který řídí a ovládá někdo jiný v náš vlastní neprospěch, ale využívá k tomu naše vlastní prostředky.


Elektřina a energie – nestabilita, záměrné zdražování a ideologie

Jak jsem již psal ve svém plánu energetické soběstačnosti (čtěte více zde) považuji za jednu z důležitých prvků energetické bezpečnosti zajištění vlastní energie pro případ výpadku či náhlého zdražení dodávek energie a to jak elektřiny, tak pohonných hmot z vnějšího světa.

Elektřinu lze u nás naštěstí stabilně a pohodlně odebírat z distribuční sítě protože její stabilní výrobu u nás zajišťují do značné míry bezpečné jaderné a uhelné elektrárny.

Jaderná elektrárna, stabilní elektřina, dodávka, stabilita,
Jaderná elektrárna – stabilní dodávka elektřiny je u nás zajišťování jadernými a uhelnými elektrárnami. Ale za přetoky solární energie platíme náklady všichni. Zdroj: Unsplash.

V souvislosti se zvráceným zaváděným deindustrializační ideologie zvané greendeal, který statečně prosazuje Evropská unie řízená globálními fašisty z Ameriky, čímž se jim již nyní podařilo rozvrátit ekonomiku Německa (více zde), však pociťujeme důsledky těchto chybných kroků prostřednictvím loutkových politiků i u nás.

Od předání práva obchodu s naší elektřinou překupníkům v Lipsku, přes zdražování distribučních poplatků za použití elektrické sítě v souvislosti s masivní podporou obnovitelných zdrojů a to zejména solárních elektráren, které vyvolávají značnou nestabilitu energetické sítě, přes cílené snahy odpojit stabilní uhelné elektrárny, přes rozmach elektromobilů, které dále vychylují celou energetickou soustavu.

Toto všechno jsou nepříznivé vlivy, které ohrožují nejen stabilitu dodávek elektřiny, ale navíc značně prodražují její používání. Přece jen tu greendealovou ideologii a a náhlé přetoky solární energie musí někdo zaplatit. A jako obvykle to budou všichni její uživatelé. I zde se proto hodí paralelní ekonomika.

Naštěstí už víme, že: Kde vůle neschází, cesta se nachází“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).

Vlastní zdroj energie – generátor na různá paliva

Mít vlastní zdroj je tak nyní více než vhodné. Původně jsem uvažoval o benzínovém generátoru/elektrocentrále jako dostatečném záložním zdroji.

Uvědomil jsem si ale, že při současné ubohé kvalitě benzínu, který vydrží použitelný sotva několik měsíců, je složité mít zásobu paliva, která by byla k užitku v případě nouze. Navíc jeho dodávky mohou být v krizových situacích nedostatečné vzhledem k tomu, že v podstatě veškeré pohonné hmoty tohoto typu dovážíme ze zahraničí.

Naproti tomu LPG je dobře dostupný zbytkový plyn. Je relativně levný, prověřený a ani v posledních letech nedošlo k jeho prudkému zdražení jako například u benzínu a nafty.

Odběratelů LPG pak není zdaleka tolik co odběratelů konvenčních paliv, takže předpokládám, že kdyby došlo na omezení dodávek běžných paliv, tak LPG bude k dispozici ještě dlouho bez jakéhokoliv omezení.

Plyn LPG je sice složitější na manipulaci a potřebné vybavení, ale zase možnost kombinovat paliva podle možností a potřeby činí tuto variantu velmi zajímavou.

Velkou výhodou LPG je navíc dlouhá skladovatelnost, aniž by mu nějak znatelně poklesla kvalita.

Generátor na LPG

Dlouho jsem tak vybíral generátor, který bych mohl předělat na LPG. Našel jsem sice několik variant, které měly možnost benzín/LPG zabudovanou továrně, ale buď byly neúnosně drahé nebo nedisponovaly potřebnými parametry.

Proto jsem nakonec vybral vhodný generátor, který splňoval moje požadavky a zároveň jsem k němu po dlouhém bádání nalezl i příslušenství, kterým je možné jeho provoz spolehlivě překlopit na LPG.


Zajištění bezpečných vlastních dodávek elektřiny

Je fajn mít generátor na LPG i benzín. V případě potřeby je možné jej vytáhnout, nahodit a připojit zařízení. Ale funkční zařízení samo o sobě jaksi nestačí. Lze použít v terénu, ale co když potřebuje udržet v chodu mrazák nebo čerpadlo na vodu?

Proto jsem po několika konzultacích s elektrikáři ještě zajistil možnost, jak propojit celou elektroinstalaci domu s generátorem aniž by člověk musel tahat kabely k jednotlivým zařízením po celém domě.

A světe div se, funguje to. Je hlavně potřeba ohlídat, aby se nepotkal proud ze sítě s proudem z generátoru, ale i na to jsou už dnes šikovné možnosti.

Zásoby LPG i benzínu

LPG, propan, butan, vařič, palivo, energie
Paralelní ekonomika znamení mít zásoby. Zde vařič na lpg alias propan butan. Zásoby LPG lze využít všestranně. Zdroj: Pexels

Je tak ještě potřeba mít zásoby pohonných hmot, ať už benzínu tak i LPG, které bude možné v případě potřeby využít. Jak jsem psal výše, benzín rychle degraduje, takže je potřeba ho více točit do dalších zařízení, ale LPG vydrží v láhvi dlouho.

Jelikož lze pak LPG krásně využít i na vaření či jiné formy topení či ohřívání, tak ani ten nebude ležet jen tak ladem a budeme ho průběžně točit i jinými způsoby.

Podařilo se mi tak docílit obstojné kombinace rezervních paliv, které máme v zásobách, ale běžně je používáme k dalším činnostem, takže zvyšujeme zásoby spolu s použitelností.

Naštěstí už ale víme, že: Vytrvalost přináší štěstí“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).

Bezpečné dodávky elektřiny i bezpečnost jednotlivce i celé země

Tento přístup mi tak zajišťuje klidnou mysl v oblasti bezpečných dodávek elektřiny. Podle množství zásob i na dlouhou dobu dopředu.

A přestože je stále potřeba tyto komodity nakupovat zvenčí i prostřednictvím globálních zásobovacích řetězců, jejich zásoby na úrovni jednotlivce/rodiny tak pomáhají zmírňovat dopady nepříznivých šoků, které mohou z tohoto vnějšího prostředí přicházet. Mohou tak na dlouhou dobu odstínit jejich negativní vlivy.

A kdo ví, když by v naší zemi všichni měli zásoby energie na měsíc, dva tři měsíce dopředu, tak jako země nebudeme tolik náchylní k šokům z vnějšího nestabilního prostředí. V náročných dobách navíc lze i šetřit, takže se z tří měsíců může klidně stát zásoba na výrazně déle. Takový generátor mohu navíc v případě zájmu i pronajímat, čímž lze pomoci dalším lidem a současně vytvářet i dodatečný zdroj příjmu.

A to všechno už stojí za trochu snahy. Paralelní ekonomika už není snem, ale může jí podpořit každý vlastní snahou. To je obzvlášť důležité v situaci, kdy nás v dohledné době čeká bankrot Ameriky a dolaru jako světové rezervní měny.

To ale nevadí, protože budeme připravení. Víme totiž, že: Vyhrávat znamená nemít strach z porážky“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: