Peníze: dům, pole, zlato, hotovost a rezervy k přežití civilizační krize

Zlato, peníze, hotovost, investice, rezerva, platidlo, měna
Investiční zlato jako rezerva, peníze, hotovost i investice v jednom. Zdroj: Unsplash.

Zlato, hotovost, nemovitosti, kryptoměny a dodatečné příjmy. Peníze a zabezpečení proti nadcházející krizi. Jak se připravit z pohledu financí a peněz, mít rezervu a plán. 

Téma financí a peníze jsou obzvláště významné v době, kdy se potřebujeme připravit na velké změny, které nás čekají. Mnoho změn nemůžeme jako jednotlivci ani jako rodiny ovlivnit. Co však ovlivnit můžeme je naše reakce na tyto změny a to včetně přípravy. A to i na něco, co už je sice zřejmé, ale ještě to nemusí být vidět.

V současné době se nacházíme na pokraji velké finanční krize (psal jsem skvělý článek zde), během níž bude přerozdělováno obrovské množství majetku. Poučení z historie nám ukazují, jak se nastupující krize odehraje.

Ve zmíněném článku popisuji tuto situaci, protože burzovní krachy se už nějakou dobu dějí řízeně a opakovaně a to ovlivňováním úrokových sazeb. Nejprve snížit, aby se co nejvíc lidí, firem i států zadlužilo. Pak nastane zvýšení úrokových sazeb na neúnosnou úroveň a pak už je jen otázkou času, který z velkých dlužníků jako první neustojí nasmlouvané závazky, přestane platit a vyvolá lavinu dalších událostí.

Je to řízený proces, který mnozí (zejména ti, kteří toto divadlo inscenují) využívají ke svému prospěchu. Finanční krize přitom není nic jiného, než přeskupování majetku a vlastnických podílů. Proč by měl člověk nakupovat při vysokých cenách, když si může počkat na nějaký ten krach a když ostatní ztrácí, tak si za půl darma skoupit, co jen lze.

Velký krach jako součást zvrhlého plánu Velký reset

Ten současný připravovaný krach nebo jinak krizi pak hodlá skupinka zvrhlíků okolo Klause Schwaba, jeho Světového ekonomického fóra, které má jako chobotnice prsty téměř v každé zemi a její vládě, v každé velké firmě, masovém médiu a bůh ví, kde ještě, využít ke svému pomatenému plánu na tzv. Velký reset (více zde).

Tzv. plánu, podle kterého se můžete ze zadlužení vykoupit tím, že jim předáte svůj majetek, nebudete nic vlastnit a jen si to od nich pronajímat. Tedy doživotní závislost a ve své podstatě otroctví. To nikdo z nás bezpochyby nechceme.

Připravit se předem

scrabble, hra, slova, make, plan, písmena
Slova make plan složená z písmenek hry scrabble. V překladu udělej si plán a to i na peníze.

A právě chvíli před takovouto krizí se nyní nacházíme. Není již otázkou zda k této krizi dojde, ale kdy. A je jen na nás, jak se připravíme a jak se zachováme až tento sešup začne.

Taková krize totiž nemusí být nutně strašák, ale může to být pro mnohé také životní příležitostí. Nelze sice určit, kdy k tomu dojde a co bude spouštěč, ani jak se věci vyvinou, ale lze se připravit. A každý sebemenší krok k osobní a rodinné stabilitě se počítá. Každý z Vás totiž může svou troškou přispět ke stabilitě celku.

Stačí totiž, když člověk zůstane ve své pozici stabilní a bude moct jak nejlépe to půjde fungovat dál, bez výrazných omezení, které strach, manipulace a další negativní jevy přinesou společnosti až tento teátr vypukne.

Proto jsme si již dříve posvítili na:

1) Potraviny, voda, zásoby a soběstačnost (zde)

2) Energie, životní standard dnešních dnů a bezpečnost dodávek energií (zde)

3) Proč hledat nezávislost a soběstačnost (zde)

Dnes si navíc posvítíme na to, jak se připravit z pohledu – finance a peníze:


Peníze a finance

Peníze jsou Váš životní čas (psal jsem zde) a při nakládání s ním platí zlaté pravidlo našich předků: kousek domu, kousek pole a kousek zlata. To jsou totiž stabilní finanční pevné body, které nejenže v rodinách přetrvaly a přetrvávají celé generace, ale přetrvají i dál. Byť ceny těchto majetků podléhají změnám způsobeným tržními výkyvy a manipulacemi, tak jejich obsah se nemění.

Pokud máte dům nebo jakoukoli nemovitosti, tak se nezmenšuje, byť je nutné se o trochu starat.

Pole se také nezmenšuje a při správné péči přináší každý rok nějaký výnos a může Vás také zabezpečit z pohledu dodávek potravin (psal jsem zde).

Zlato je pak platidlo (měna), které na rozdíl od papírových měn, které se střídají například u nás každých cca 30 let (někdy více či méně), tak zlato je platidlem již celé věky. Tisíce let je zlato považováno za platidlo a dlouho bylo i součástí našeho finančního systému. A jednou zase bude.

1) Kousek zlata jako rezerva i peníze mimo systém

Ve finanční oblasti opravdu nenajdete nic podobného, co by v případě nutnosti fungovalo stejně dobře jako zlato.

Zlato bylo platidlem po tisíce let, stále je a bude platidlem a to i dávno poté co se o eurech či současných korunách bude učit pouze kurzech historie. Je proto vhodné mít v rezervách alespoň nějaký fyzický kousek tohoto vzácného kovu.

 

Například 10 či 20 gramů ve formě lámací tabulky jako u čokolády (zde) je možné využít pro uchování bohatství v případě selhání bankovně-finančního systému i jako platidlo pro nenadálé situace. Nepotřebuje elektřinu, není závislé na bance ani na státu.

A mohu Vás ujistit, že zlato zná každý člověk na této planetě a bezpochyby by jej nakonec přijal jako platbu.

2) Hotovost mimo banku

Mít hotovost sice možná aktuálně není cool a trochu jsme se nechali ukolébat jednoduchostí elektronických plateb (byť poskytovatelé karetních plateb pomáhají vyvádět peníze mimo naši zemi – viz. zde), přesto je hotovost nedílnou součástí zdravých rezerv. A to ve smyslu – skutečná hotovost mimo elektronické bankovní účty.

Hotovost totiž není závislá na finanční kondici Vaší banky ani na dodávkách elektrické energie, která jakékoli použití elektronických zápočtů na účtech umožňuje.

Hotovost také nelze nelze cíleně centrálně odcizit, smazat, vynulovat či zmrazit neposlušným občanům pouhým stisknutím tlačítka nebo výpadkem elektrické sítě.

Prostředky pro základní udržení života v chodu je pak vhodné mít k dispozici tak na 2-3 měsíce spíš v menších bankovkách – 200 Kč, 500 Kč, 1 000 Kč.


3) Alespoň nějaký vedlejší příjem a dodatečné peníze

motivace, motivační obraz, motivační citát, motivační věty, citát, obraz, obraz na zeď, obraz na plátno.
Motivační obraz s citátem na Motivář.cz. Projekt blogu jindrichsmitka.cz

Je také vhodné rozšiřovat zdroje příjmů. Mimo hlavního zaměstnání je pak dobré udržovat alespoň nějakou vedlejší příjmovou činnost, ke které by se člověk mohl uchýlit v případě výpadku.

Přece jen po zkušenostech z posledních let stále hrozí riziko, že někteří zaměstnavatelé naskočí na vlnu kovidového fašismu a bez zeleného kovid pasu Vás nebudou chtít vpustit do práce. Nemluvě o možnosti krachu méně stabilních firem, které přicházející bouři nemusí být schopné přestát.

Pro mě osobně je drobným vedlejším příjmem třeba i tento blog. Rozšiřuji pak nezávislost blogu na reklamách od tendenčního Googlu a v zájmu dalšího zvýšení finanční nezávislosti jsem nedávno spustil i projekt Motivář.cz, který dodává motivační obrazy, které obsahují motivační citát (např: motivační citát je lepší být připraven, než zaskočen – zde).

Na programu pak mám i další podnikatelské záměry, které plánuji postupně spouštět podle možností.

4) Kryptoměny jako záložní platební cesta

Kryptoměny jsou sice poměrně mladý obor a stále vcelku rizikový, ale poskytují možnost platebních služeb mimo bankovní a státní systém (psal jsem zde). V případě potíží s bankovními službami, například omezením jejich používání v důsledku neposlušnosti vůči systému nebo platební neschopností bank, je pak užitečné mít nějakou rezervu i v tomto ohledu.

Kryptoměny jsou sice rizikové z pohledu nezbytnosti fungování jak elektrické sítě, tak internetu či jejich ceny, i tak ale mohou být z pohledu tohoto článku šikovným doplňkem pro finanční rezervy.

Osobní cíle:

a) Průběžně zvyšovat alternativní příjmy – minimálně na úroveň provozních nákladů domácnosti.

b) průběžně rozšiřovat ostatní varianty finančních rezerv.

Závěrem

Peníze byly, jsou a budou křehkým zbožím. Většina dnešních peněz podléhá inflaci a například česká měna aktuálně prochází 17,5% znehodnocením (zde). Je to důsledek politiky centrálních bank včetně ČNB, které místo toho, aby se staraly o měnovou stabilitu, tak vyvolávají inflaci (psal jsem zde). Je to také důsledek nestřídmého zadlužování na úrovni občanů, firem i států. Podporované kroky centrální banky jakou jsou tištění peněz (ano i u nás jen nazývané kurzové intervence) a snižování úrokových sazeb je přímá cesta k inflaci.

Je třeba pochopit, že tento stav se nebude příliš zlepšovat. Inflace je cíl centrálních bank a udělají pro ni cokoli. A budou to dělat dál až do doby, než cena současných peněz klesne na nulu. I to je možná cíl. V plném proudu jsou již nyní snahy o nahrazení současných papírových měn na bází hotovosti kryptoměnami. A byť vnímám decentralizované kryptoměny jako užitečný nástroj, vnímám zároveň hrozbu jejich zneužití v případě jejich nasazení jako centralizovaných státních měn (psal jsem zde).

Je proto potřeba si dát pozor na nejistý fenomén státních peněz, nespoléhat na finanční systém, ani na vládu, ani na penzijní systém ani na banky a to ani na tu centrální. Spolehnout se můžete na sebe, své blízké i na materiály jako jsou zlato, které jsou spolehlivými penězi již tisíce let.

Pokud potřebujete pomoci se zorientovat v oblasti uložení peněz do zlata a dalších forem ochrany jejich současné hodnoty, můžete se obrátit na autora blogu pro konzultace. To lze učinit prostřednictvím kontaktního formuláře (zde) nebo facebooku (zde).

Vzhledem k výše uvedenému podporuji také zakotvení plateb v hotovosti do české ústavy (zde). A doporučuji všem čtenářům, aby při nadcházejících volbách do senátu zohlednit kandidáty, kteří toto právo a celkově svobodu fungování jednotlivce prosazují.

Upozornění: Byť autor je certifikovaným investičním poradcem, tak jakýkoli obsah na tomto blogu není finančním poradenstvím. Slouží pouze pro informativní účely.

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu.

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: