Nejbohatší muž v Babylóně aneb cesta k bohatství

bohatství, peníze, moc, kniha, moudrost, nejbohatší muž v babylóně
Kniha Nejbohatší muž v Babylóně pojednává o individuálním bohatství a jeho tvorbě a udržení. Zdroj Heuréka

Bohatství je jako strom, který vyrůstá ze semínka. Úroky a další vklady jsou jako voda, kterým tento strom zaléváme. Tak lze shrnout základní poučení knihy Nejbohatší muž v Babylóně. Knihy o bohatství, jejíž moudrost platí již tisíce let.

Vzhledem k vysokému zadlužení, do kterého se postupně dostává celá naše republika (zde) a s ní i mnoho jednotlivců a celých rodin, které začínají mít problémy dluhy splácet (např. zde), by bylo vhodné zopakovat si několik základních lekcí finanční gramotnosti.

Bohatství roste v čase, čas jsou peníze, peníze, čas, bohatství,
Peníze i bohatství rostou v čase. Zdroj Pexels.

Jen doplním, že v posledních letech mnozí naskočili na vlnu levných hypoték a nemovitostí předražených až o 60 % (psal jsem zde). Navíc pomalu dojíždí vlna silných populačních ročníků a navazující generace jsou početně mnohem slabší (psal jsem zde). Ceny nemovitostí, ekonomický růst ani důchody proto už nebudou to, co jsme doposud znali.

Podíváme se proto dnes na několik lekcí o bohatství, kterým nás může naučit kniha Nejbohatší muž v Babylóně (zde)jejímž autorem George S. Clason.

Je až s podivem, že snad v průběhu celé historie lidstva nás provází stejný problém, kterým jsou mezery ve oblasti finanční gramotnost. Problémy s vyděláním, udržením a rozmnožením bohatství. Už ale naštěstí víme, že: Bohatství se rodí z myšlenky“ (Motivační citát v obraze k dostání zde). Proto můžeme změnou myšlení změnit i své osobní bohatství.

Kniha nejbohatší muž v Babylóně proto odpovídá formou snadno pochopitelných, výpravných příběhů na několik nejběžnějších finančních problémů. Takových, které byly stejné ve starém Babylóně, a kterým lidé čelí běžně i dnes.


Jak nastoupit cestu k bohatství?

Hned podle prvního příběhu v knize se skupinka přátel vydá za přítelem z dětství, který dosáhl velkého bohatství a přestože štědře rozdával, jeho bohatství stále rostlo, až se stal nejbohatším mužem v Babylóně.

Příběh vypráví jeho cestu k bohatství. Základní moudré rady získal od starého bohatého bankéře Algamiše. Jeho rada zněla jednoduše. „Část toho, co vyděláš, je tvoje.“ Ve zkratce je znamená, že člověk by měl kontrolou výdajů z každého svého příjmu část ušetřit a dát stranou. Nemělo by to být méně, než jedna desetina.

Tip: Čtěte také: Placení životním časem (psal jsem zde). Článek vystihuje každý výdaj jako útratu minut našeho života, které jsme strávili s jejich vyděláním.

Peníze se člověku budou v čase kupit. Proto druhá rada zní střídmě investovat na úrok a nechat pro sebe pracovat jak samotnou uspořenou částku, tak i úroky získané investováním. Dnes se tomu říká reinvestice zisků. Třetí rada zněla nechat si radit od odborníků.

Naštěstí už také víme, že Úspěchu dosáhne ten, kdo v úspěch věří“ (motivační citát v obraze k dostání zde), proto je si lze tyto rady vzít k srdci a s tím, co máme každý k dispozici, začít budovat své bohatství.

Bohatství, které v čase stále roste

čas, peníze, život, volba.
Peníze jsou čas našich životů. A naše bohatství může v čase růst.

Jsou to jednoduché poučky, ale pokud je bude člověk dodržovat, dokážou ho přivést na cestu za nezměrným bohatstvím. Je to cesta k bohatství, které nejenže neubývá, ale v čase stále roste.

Algamiš svěřil svému žákovi tuto moudrost: „Bohatství je jako strom, který vyrůstá ze semínka.“ Úspory a první vklad jsou semínkem stromu bohatství. Další vklady, úroky a výnosy z těchto úspor a investic jsou pak vodou, kterou je třeba svůj strom bohatství zalévat.

V překladu jde o to, aby člověk uspořené peníze bezpečně investoval. Z obdržených výnosů pak nebral, ale dál investoval a zvyšoval tak svůj příjem.

Tak je zaručeno, že bohatství v čase stále roste. Až jednou přijde čas, kdy z toho stromu bude možné česat ovoce a užívat si jeho plodů. Do té doby je však třeba nechat jej růst a zalévat.

Je k tomu však třeba vytvořit si zásobu vytrvalosti a odhodlání. Je to v konečném důsledku jednoduché. Platí totiž, že: Vytrvalost přináší štěstí“ (motivační obraz s citátem k dostání zde).

Další rady a moudrosti z knihy Nejbohatší muž v Babylóně

Kniha nejbohatší muž v Babylóně dále formou výpravných příběhů pojednává o několika dalších důležitých tématech. Například:

1) Jak se zbavit dluhů a vyhrabat se i ze složitých dluhových situací s čistým štítem a důvěrou svých věřitelů.

2) Jak se vypracovat z otroctví k velkému bohatství a vážnosti.

3) O trpělivosti, pokoře a odvaze vůči budování bohatství a investicím, které si člověk nesmí nechat ujít pod rukama.

Kniha dále z několik úhlů pohledu rozebírá několik základních zákonů uvedených v prvních kapitolách a vhodně je doplňuje tak, aby byly snáze pochopitelné v celém svém rozsahu. A to tak, aby je kdokoli dokázal uchopit a použít.

Je to ve své podstatě geniální a jednoduchý návod, jak se dopracovat k bohatství.


Moudrost, která přetrvává věky

Je až s podivem, že byť jsou tyto rady odvozené ze starých hliněných tabulek nalezených v ruinách města Babylónu staré na 6 000 let, jejich platnost je univerzální i dnes po tisících let.

To ostatně dokládají i některé příběhy ze samotné knihy. Faktem však zůstává, že peníze a jejich funkce se zas tolik nemění. Co platilo tenkrát, platí pro práci s penězi i dnes.

I dnes je možné budovat velké bohatství z obyčejných příjmů každého z nás. Není třeba vydělávat hned miliony. Ostatně velké majetky se právě budují dlouhý čas z malých částek. O to jsou pak hodnotnější a jejich majitelé si takového bohatství umí patřičně považovat.

Faktem je, že bohatství na člověka nespadne z nebe, ale každý si ho musí vybudovat sám. A ti, na které se štěstí usmálo v nějaké výhře nebo velkým dědictvím, aniž by na něj byli připraveni obvykle končí v ještě horších potížích, než měli předtím.

Proto je vhodné si vlastní strom bohatství zasadit sami, patřičně ho zalévat a nechat růst.

Doporučení knihy Nejbohatší muž v Babylóně

Knihu Nejbohatší muž v Babylóně (zde)lze proto doporučit všem, kteří mají nějaké finanční potíže stejně jako všem, kteří by se rádi měli lépe, než se mají doposud.

Pro oba případy lze v knize najít mnoho moudrosti a poučení, které lze velmi snadno nasadit do praxe i v dnešních dnech.

Čtěte dál:
Čas jsou peníze nebo peníze jsou čas? (Psal jsem zde)

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: