Mezinárodní den štěstí 2024

Balón, úsměv, štěstí, let
Šťastný balón. Zdroj: Unsplash

Mezinárodní den štěstí je malá připomínka toho, o co bychom měli usilovat každý den. Hledání radosti z maličkostí, které dávají dohromady celkové štěstí. V přírodě je vše jak má být. Začátek jara, rovnodennost a den štěstí každoročně slavíme 20. března. Zamyšlení nad otázkou hrubého národního štěstí.

Smajlíci, smajlík, smailík, usměváček, radost, mezinárodní den štěstí, světový den štěstí
Usměváčci pro Mezinárodní den štěstí

Mezinárodní den štěstí už společně slavíme několik let (psal jsem např. Zde). Tento den nám tak pravidelně připomíná, že v i na pohled méně dobrých časech je potřeba se radovat a hledat i to dobré za všech situací. Sám se v tom mám stále hodně co učit. A tak hledám…

Naštěstí už víme, že „Aby člověk přilákal štěstí, musí využít každou vhodnou příležitost“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).

V přírodě je vše tak, jak má být

Vždyť slunce přece svítí, vítr fouká a voda stále teče z kopce. To se naštěstí žádným lidem nepřátelským živlům rozvrátit nepodařilo a snad ani nepodaří.

Je proto potřeba si užívat zejména ty drobné radosti. I ty nejmenší. Ať už je to paprsek slunce na tváři, dotek poryvu větru či nějaká drobnost, která nám udělá radost.

Právě to, že na nás svítí slunce, které se po dlouhém zimním období právě touto dobou naplno vrací do našich životů a až do letního Slunovratu bude dál jenom sílit. To rozhodně stojí za trochu té radosti.

I tady platí, že „Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).


Rovnodennost a vítání jara na mezinárodní den štěstí

Na stejný den, na který připadá mezinárodní den štěstí tedy 20. března, připadá i jarní rovnodennost a s tím i astronomický začátek jara a to přesně ve 04:06 hodin ráno.

Je také velmi příjemné, jak všechno kolem pučí. Stačí si vyrazit kousek dál do přírody mimo lidská sídla a na člověka úplně dýchne atmosféra růstu, pučení a radosti z nového života.

Dají se sbírat první jarní byliny, které nám obohacují jídelníček. Ať už je to medvědí česnek, kopřivy nebo další první jarní rostlinstvo. S jarem přichází vitamíny, světlo a radost.

A to rozhodně stojí za trochu té oslavy jara. Můžeme si to tak vzít jako první podnět ke hledání drobností pro radost a zvýšení vnitřního štěstí.

Faktem zůstává, že i to nehmotné „Bohatství se rodí z myšlenky“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).

Nové myšlenky a nové podněty

Jaro a trocha štěstí nám také pomáhá se odpoutat od každodenních starostí a stresů. A přijít na nové myšlenky. Sledovat nové děje, věnovat pozornost jinam, než jsem dlouhodobě zvyklí.

Třeba právě přírodě, která nás může mnohému učit. Ať už je to pravidelné opakovaní ročních období se vším, co k tomu náleží nebo i jen to, že i ten největší strom vyroste z nejmenšího semínka.

Podnětů je mnoho, je jen třeba jim věnovat pozornost. Tak s chutí vzhůru do dalšího jara ať nás ty negativní vlivy kolem rozhazují co nejméně. A jsme čím dál pevnější ve svým základech. Ať se naučíme hledat štěstí kolem sebe i těch nejmenších detailech.

Mezinárodní den štěstí.
Vysmáté avokádo. Podnět pro Mezinárodní den štěstí. Zdroj: Unsplash.

I zde platí, že „Vytrvalost přináší štěstí“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).

Hledání štěstí jako cesta pro odvážné

Je přitom pozoruhodné, že ne každý má odvahu hledat svoje štěstí. A to i to malé v každém detailu i to velké životní.

Chce to odvahu udělat věci jinak, hledat, usilovat a snažit se.

Proto platí, že „Štěstí přeje odvážným“ (motivační obraz s tímto citátem k dostání zde).


Hrubé národní štěstí

Kromě jednorázové připomínky, kterou představuje mezinárodní den štěstí, existuje také ukazatel, který nejen v rovině osobního pocitu, ale na celostátní úrovni dokáže měřit úroveň štěstí obyvatel. Říká se mu Hrubé národní štěstí a oproti Hrubému národnímu produktu zahrnuje finanční blahobyt pouze jako jeden z mnoha ukazatelů.

Od duševní pohody, zdraví, správného využití životního času, vzdělání, kultury, dobré vlády, vitality komunity, zdraví přírody po životní standard.

Ukazatelů je celá řada a podstatně lépe vystihuje celou bytost člověka, než pouze to zda si dokáže koupit jídlo nebo mobil. Tento koncept je už dlouhou dobu praktikován v Bhútánu a zdá se, že se pomalu rozšiřuje i dál.

Možná bychom se také mohli inspirovat a rozšířit hodnocení kvality života v naší zemi i na další ukazatele jako je třeba hrubé národní štěstí. To bychom najednou objevili zcela nový obrázek naší vlastní země.

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: