Voda a potraviny: plán, zásoby a soběstačnost k přežití civilizační krize

potraviny, sypké potraviny, obiloviny, luštěniny, miska, zásoby, soběstačnost
Sypké potraviny v miskách - zásoby, soběstačnost. Zdroj: Pexels.

Voda a potraviny jsou základní podmínkou přežití. Je třeba si zajistit bezpečnost v zásobování vodou a potravinami. Mít plán, zásoby a alespoň nějakou soběstačnost jsou základem ke zvládnutí jakékoli krize společnosti.

Mít plán, zásoby a co nejvyšší soběstačnost je důležité nejen pro udržení životní úrovně, ale také pro překlenutí náročných období, které nás bezpochyby čekají. A i když vše zatím vypadá klidně, je třeba pochopit, že je to pouze ticho před bouří. A také čas pro Nás se připravit.

Mezi vším co se na nás chystá lze jmenovat krize potravinové, energetické, finanční, zdravotní, vojenské či migrační. Jsou totiž součástí řízeného plánu a rozsáhlé agendy namířené proti Nám. Jejich nedílnou součástí jsou hlavní masová média a sdělovací prostředky (více najdete zde). Před pokračováním v tomto článku proto doporučuji přečíst si předchozí článek (zde).

Jejich cílem totiž je Nás zlomit a donutit k podrobení se a přijetí jejich pomatené agendy. Víme, že nás čekají další perné roky. A tomu je potřeba předejít. Proto je nyní tak důležité mít plán na horší časy, co nejvíce zvýšit vlastní soběstačnost a mít rezervy nejrůznějšího druhu.

Základem úspěchu totiž je mít plán na nenadálé situace, protože „kdo je připraven, není zaskočen“ (motivační citát v obrazu zde).

Soběstačnost má tři základní pilíře

1) Pitná voda a potraviny

2) Energie

3) Finance

+ podbody

Spolupráce, směna, léčiva a komunikace.

Samostatnost, svébytnost, zásoby, rezervy, soběstačnost a bezpečnost v těchto bodech zajišťují nejen bezpeční a možnost překlenutí nenadálých událostí, ale také jistotu v nejisté době.

Pojďme se tedy podívat na tyto tři body podrobněji. Doposud jsme se zde na blogu věnovali hlavně hledání nezávislosti finanční (například jsme za tímto účelem společně zřídili e-shop na prodej designových motivačních obrazů – Motivář.cz). U financí to ale nesmí skončit a průběžné kroky lze dělat ve vícero oblastech.

Začněme proto první a nejdůležitější oblastí, kterou je Voda a potraviny jak jsme na tom a co můžeme udělat pro zlepšení.

1) Voda a potraviny

voda, sklenice, teče, proud
Voda tekoucí proudem do sklenice. Základem je voda a potraviny. Zdroj Pexels

Stěžejními prvky každého plánu k přežití náročných situací bez ztráty zdravého rozumu je je dostatek čisté pitné vody a potravin.

Ne nadarmo se říká, že chcete-li dobít hrad, odstřihněte jej od vody. Do tří dnů je po bitvě. Proto je potřeba s vodou zacházet jako se strategickou surovinou a nejlépe ji mít pod vlastní kontrolou. V současných českých podmínkách pak s vodou často nakládají zahraniční koncerny. Proto na republikové úrovni podporuji nadační fond pravda o vodě (zde).

To samé platí i o potravinách, jen to déle trvá. Proto je potřeba budovat si strategické rezervy a soběstačnost u obojího i na úrovni jednotlivců, rodin a komunit.

1a) Voda

Voda je zásadní strategická surovina. Bez vody člověk nevydrží ani tři dny. Poškození dodávek pitné vody zejména pro větší územní celky, města a aglomerace není příliš složité. Ať už záměrně nebo nehodou.

Je proto vhodné podnikat kroky, které alespoň na překlenovací období umožní člověku hladké přežití i bez zásobování vodou.


Krátké zhodnocení vlastní situace – zásoby, voda:

Osobně mám v oblasti zásobování vodou spíš rezervy. Doma v bytě využívám vodu z řádu. Mám minimální zásobu balené vody, kterou chci cíleně rozšířit. Mám několik tablet na sterilizaci vody, které mi zbyly z cestování po světě (např. zde).

Dále mám k dispozici rodinnou studnu vzdálenou jen několik kilometrů od bydliště. A potok kolem zahrady na stejném místě.

Plán v oblasti vody:

Základní kroky, které může každý z nás oblasti zvýšení vlastní bezpečnosti v dodávkách vody podniknout jsou jednoduché.

Cíle:

a) Zvýšit, cíleně udržovat a obnovovat zásoby balené pitné vody v domácnosti minimálně na 3 dny – cca 2×1,5 litru na osobu/den. V lepším případě budou-li k dispozici skladovací prostory pak na týden.

b) zvýšit a obnovit zásoby sanitačních tablet na vodu

Cíle ke zvážení:

c) převařovat vodu, je-li co a na čem – (toto téma dále rozvineme v článku k bodu 2. energie)

d) obstarat kvalitní filtr na čištění povrchové vody v případě potřeby.

e) je-li to možné mít vlastní studnu

Toto jsou jen některé ze základních možných kroků, které je možné provést ke zvýšení vlastní soběstačnosti v oblasti zásobování pitnou vodou.

1b) Potraviny a zásobování jídlem

Je vhodné v domácnosti stabilně udržovat vyšší stav zásob trvanlivých potravin. Naprostým základem jsou potraviny alespoň na dva týdny. Lépe pak potraviny na měsíc a nejlépe alespoň na tři měsíce. V zásobách potravin by se tak měly objevit konzervy a konzervované potraviny, sušené potraviny – zejména luštěniny, obiloviny a těstoviny.

Dále rostlinné i živočišné oleje a ořechy. Výlučné postavení v oblasti zásobování má vlastní zahrada a průběžné dodávky potravin.

Konzervované potraviny

Konzervy a konzervované potraviny – rybičky, protlaky, džemy, kompoty atp. Ty vydrží roky, nezkazí se ani po expiraci a ani se do nich nepustí moly.

Osobně pak držíme vyšší zásoby konzervovaných potravin, jedná se zejména o rybí konzervy, protlaky a zavařeniny všeho druhu.


zásoby, potraviny, luštěniny, pytle, pytel, rezerva, jídlo
Potraviny – plné pytle sypkých potravin jako zásoby – luštěniny. Zdroj: Pexels

Sušené potraviny

Vyšší zásoby sušených potravin typu luštěniny (čočka, cizrna, fazole), rýže, těstoviny. Minimální vhodná zásoba jsou na dva týdny. Ideální je pak udržovat dostatečné nouzové zásobování alespoň na jeden celý měsíc. Je sice omezující možnost skladování, jelikož se čas od času objeví mol. Je tedy na pořadu zlepšení možnosti skladování.

Ve vlastní spižírně pak držíme takové potraviny na cca 14 dní až měsíc. Průběžně je ujídáme a obměňujeme. Je přitom potřeba dávat pozor na potravinové moly, které by mohly tyto zásoby snadno znehodnotit. Pro zachování čerstvosti i ochranu pře moly je vhodné zásoby obměňovat. Další možností jsou i jiné formy odděleného skladování např. v tlustých vakuových pytlích.

karafa, olej, olivový olej, nádoba s olejem, olivy,
Olivový olej v karafě s olivami kolem. Tekuté potraviny. Zdroj: Pexels

Oleje a tuky

Další vhodnou variantou pro nouzové zásoby v oblasti potravin jsou rostlinné či živočišné oleje a tuky. Mají vysokou trvanlivost a dlouho vydrží bez poklesu jakosti. Zároveň také dodávají tělu velmi důležitou porci energie. Lze doporučit rostlinné oleje – olivový, řepkový, slunečnicový a z živočišných pak zejména sádlo.

Vhodní jsou také ořechy všech druhů, které také dodávají důležité rostlinné tuky, snadno se skladují a dlouho vydrží.

Ve vlastních zásobách držíme spíš vyšší zásoby olejů a zejména olivového a řepkového. Jednak se v podstatě nekazí a druhak se ho u nás sní hodně. Takže při dobré ceně nakupujeme po litrech. Pamatuji si, že děda měl ve spižírně vždycky alespoň dva tři balíky rostlinných olejů.

Potraviny z vlastní zahrady

Zahrada, potraviny, dýně, fazole, brambory, kukuřice, zásoby
Potravinová zahrada plná hojnosti. Potraviny a zásoby v zemi.

Dále je užitečné mít potraviny z vlastní zahrady. Zahradu jsme si zřídili pár let nazpět zejména za účelem vypěstování si zdravých a bezpečných potravin bez chemie, GMO a syntetických hnojiv. Aktuálně vzhledem k omezeným časovým možnostem pěstujeme na ploše cca 120 m2 jen několik základních druhů zeleniny, které jsou k dlouhodobému přežití nejnutnější a zároveň jsou velmi chutné, dlouho vydrží a když na to přijde tak v současné době ušetří i peněženku.

Jedná se o: brambory, dýně, fazole a kukuřici. V menší míře pak i cukety, hrách, mrkev, červená řepa atp. Do toho samozřejmě základní bylinky a repelentní rostliny. V rámci zahrady jsou pak historicky ovocné stromy.

Zároveň udržujeme reprodukční materiál pěstovaných rostlin a vybíráme si takové nehybridní druhy, které vůbec množit jdou (tedy žádné F1 a podobné nefunkční hybridy).

Jen pro info: mezi nejdůležitější plodiny pro přežití lze zařadit právě luštěniny, obiloviny jako základ stravy a dýně. Tyto plodiny tvoří indijánskou trojkombinaci zvanou tři sestry (zde).

Konzervanty pro konzervaci potravin

Užitečným pomocníkem, když chcete zvýšit vlastní soběstačnost v oblasti potravin jsou také konzervační látky. Nemusí jít za každou cenu o složitou chemii. Nejlepšími konzervanty jsou historicky prověřená sůl a cukr. Najdou se však určitě i další možnosti.

Cíle:

a) Zlepšit skladování sypkých sušených potravin v domácnosti a udržovat zásoby na min. 1 měsíc.

b) Rozšířit pěstební plochu stávajících rostlin, aby vypěstované zásoby vydržely déle v průběhu roku.

c) Zvýšit samozásobování obilovinami. Rozšířit pěstované druhy o pšenici, žito a oves. Asi není třeba jich vypěstovat mnoho, ale už to bude znamenat mechanizaci.

Dlouhodobý záměr:

Pořídit si slepice, k vlastními zásobování vejci.

Závěr

Výše uvedené jsou jen některé kroky, které lze podniknout pro dosažení vyšší soběstačnosti. Voda a potraviny jsou stěžejními prvky přežití. Přístup ke kvalitní vodě a potravinám jsou přímo podmínkou života. V současné situaci lze považovat zásobovací řetězce za velmi nestabilní a nespolehlivé. Zásobování tak zásadními komoditami jsou jsou voda a potraviny by proto neměly být brány na lehkou váhu. Zvýšením vlastní soběstačnosti a bezpečnosti v oblasti dodávek tak můžete pomoci stabilizovat celou společnost.

Je to snadné, vždycky je lepší být připraven na něco, co se stát nemusí, než zůstat na suchu, ve chvíli, kdy k něčemu dojde. Proto se připravujte na nečekané, rizika jsou nyní velmi vysoká.

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu.

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: